logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Picie alkoholu a prowadzenie pojazdu.

emil_elektryk 25 Maj 2012 16:00 2620 13
REKLAMA
  • #1 10933225
    emil_elektryk
    Poziom 21  
    Ocena: 24
    Witam.Mam pytanie, czy jeśli wypije jedno góra dwa piwa to czy po jakichś 5 godzinach będę mógł prowadzić samochód?Mam 200cm wzrostu i 90kg wagi i kiedyś znalazłem taki przelicznik w internecie no i teoretycznie mógłbym prowadzić samochód ale jak się to mniewa w praktyce?pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10933299
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 923
    Alkomat ci powie prawdę.
    emil_elektryk napisał:
    iedyś znalazłem taki przelicznik w internecie no i teoretycznie mógłbym prowadzić
    A gdzie dmuchałeś?
  • REKLAMA
  • #3 10933361
    Shadowek
    Poziom 31  
    Teoretycznie 1 piwo = 3godziny.
    A praktycznie zostawię sobie dla siebie :P
  • #4 10933401
    lowbird
    Poziom 23  
    Ocena: 45
    Często jestem bardziej zmęczony po 8 godzinach pracy lub nauki, bez cukru we krwi, niż po 2 piwach będąc wypoczętym. Jeśli chodzi Ci o zgodność z prawem, to kup alkomat, a jeśli o bezpieczeństwo, to sam oceń swój stan psychomotoryczny.

Według mnie, po wypiciu dwóch piw, będziesz trzeźwy po tych pięciu godzinach.
  • REKLAMA
  • #6 10933572
    emil_elektryk
    Poziom 21  
    Jeśli chodzi o stan psyhomotoryczny to mógłbym i prowadzić po 4 piwach ale boje się zmoczyć du.. przy tych nawet dwóch.
  • #8 10933619
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    emil_elektryk napisał:
    Witam.Mam pytanie, czy jeśli wypije jedno góra dwa piwa to czy po jakichś 5 godzinach będę mógł prowadzić samochód?Mam 200cm wzrostu i 90kg wagi i kiedyś znalazłem taki przelicznik w internecie no i teoretycznie mógłbym prowadzić samochód ale jak się to mniewa w praktyce?pozdrawiam

W praktyce w moim przypadku pierwsze piwo to srednio 0.2 promila a kazde nastepne dodaje 0,3 promila.

Organizm spala rano na kaca okolo 0,2- 0,3 promila na godzine

"wirtualny alkomat" z internetu w moim przypadku lekko zawyza i przeciaga czas "trzezwienia"
  • REKLAMA
  • #9 10933893
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1175
    emil_elektryk napisał:
    Jeśli chodzi o stan psyhomotoryczny to mógłbym i prowadzić po 4 piwach ale boje się zmoczyć du.. przy tych nawet dwóch.

Prowadzić to pewnie byś mógł i po 12... Ale raczej nie chciałbym cię spotkać wtedy na drodze.
    Kiedyś robiono badanie, jak alkohol wpływa na kierowców.

Co zaskakujące, okazało się, że setka wódki znacznie poprawia refleks.
    Niestety, tylko na jakieś 48 sekund na każdą minutę. Pozostałe 12 sekund kierowca nie miał refleksu w ogóle. Teraz pytanie - co się może zdarzyć na drodze przez 12 sekund?

Ja mam po prostu zasadę - jadę, nie piję. I zero problemów na drodze. A jak wypiję, to po prostu nie jadę. W głowie po piwie szumi krótko, ale w żyłach zostaje na znacznie dłużej.
  • #10 10934249
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10934480
    rochóń
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Sprawa jest genialnie prosta :lol: Nie masz własnych zasad ?
    Kierujesz - nie pijesz. Pijesz - nie kierujesz. Nie możesz pogodzić obu czynności - idź na leczenie odwykowe albo nie słuchaj głupawych koleszków...
  • #12 10935953
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    "Piłeś? Nie jedź. Nie piłeś? Napij się." Osobiście też wyznaję zasadę "piłem, nie jadę" i choćbym rano wypił jedno, czy dwa piwa przy koszeniu trawnika, to nawet wieczorem mi nie w głowie jeździć. Organizm potrafi się zachowywać w różnych sytuacjach w zaskakujący sposób. Czasem jedno piwo to 3 godziny, a czasem godzina, innym razem może zostać na jeszcze dłużej, bo przykładowo cały alkohol nie został jeszcze wchłonięty itd, itd.
  • #13 10936166
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    daavid117 napisał:
    "Piłeś? Nie jedź. Nie piłeś? Napij się."

Naklejkę z takim tekstem widziałem dość często w autobusie (autobusach) nowosądeckiego PKS jakieś 10 lat temu :)
  • #14 10937685
    emil_elektryk
    Poziom 21  
    Ok dzięki za zainteresowanie ale temat do zamknięcia bo obyło się bez kontroli:p Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię prowadzenia pojazdu po spożyciu alkoholu, w szczególności po wypiciu jednego lub dwóch piw. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami i opiniami na temat czasu potrzebnego do "wytrzeźwienia", sugerując, że teoretycznie po pięciu godzinach można być w stanie prowadzić samochód. Wskazano na różnice w metabolizmie alkoholu, podkreślając, że każdy organizm reaguje inaczej. Zasady bezpieczeństwa są kluczowe, a wielu uczestników podkreśla, że lepiej jest nie prowadzić po spożyciu alkoholu, niezależnie od ilości. Wskazano również na możliwość użycia alkomatu do oceny stanu trzeźwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA