logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OPEL ASTRA II 1,7 DTI (75 KM) GASNIE 4 SEKUNDY PO ODPALENIU

oocash 11 Sty 2005 23:02 21491 29
  • #1 1130383
    oocash
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witajcie! Mam problem z wyżej wymienionym autem :| Samochod był lekko uszkodzony i po naprawie zachowuje sie jak w opisie wyzej. Pali igła i po 4 sekundach gasnie, za kazdym razem tak samo, nie reaguje w czasie tych 4 sekund na gaz (obroty nie rosna). Co moze byc przyczyna tego? Znacie kogos rosadnego kto by mi to zrobil - lublin okolice? Pozdrawiam!
  • #2 1130518
    guciioo
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Na 90% jest to problem z komputerem po odłączeniu akumulatora. Proponuje podejść do serwisu i zapytać jak sie resetuje komputer w Oplu bo w każdej marce robi sie to troszke inaczej.
  • #3 1130862
    oocash
    Poziom 11  
    Przegladam teraz dokladniej forum, moze to wina kluczyka? Mam tylko jeden kluczyk. Immobilizer go nie czyta? Co moze byc przyczyna tego? Kluczyk oryginalny, ale ten ktory lezal w domu a nie byl uzywany stale. Ile bierze srwis za progr. kluczyka? nie wiem czy to to ale co sie moglo stac innego? Pali igla, mial zmieniany zderzak blotnik drzwi, i nagle taki nr? A wlasciciel nie dal mi tego klucza ktory uzywal :|
  • #4 1134342
    jongpa
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Na moje oko kluczyk. Kiedys włamali mi sie do bagarznika i musialem kupic nowy zamek. Zamowilem go w oplu zeby org kluczyk pasowal i dostalem do zamka klucz bez Immobilizera. Da sie nim odpalić auto własnie na 4 sekundy, nie reaguje na gaz i zaraz gaśnie.
  • #6 1136055
    guciioo
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Jeżeli to rzeczywiście problem kluczyka to poproś poprzedniego właściciela o ten drugi kluczyk, bo po co mu kluczyk do twojego auta!!!!!!!!!!! a jeżeli nie to czeka cie kodowanie kluczyka albo wypiecie imobilajzera.
  • #7 1340131
    poland
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    oocash napisał:
    Przegladam teraz dokladniej forum, moze to wina kluczyka? Mam tylko jeden kluczyk. Immobilizer go nie czyta? Co moze byc przyczyna tego? Kluczyk oryginalny, ale ten ktory lezal w domu a nie byl uzywany stale. Ile bierze srwis za progr. kluczyka? nie wiem czy to to ale co się moglo stac innego? Pali igla, mial zmieniany zderzak blotnik drzwi, i nagle taki nr? A wlasciciel nie dal mi tego klucza ktory uzywal :|

Dorobienie nowego kluczyka w serwisie kosztuje 380PLN-mam ten sam problem-jeden kluczyk.
  • #8 1340216
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Ale z tym kluczykiem to chlopie dales ciala. Dlaczego poprzedni wlasciciel nie dal Ci tamtego kluczyka?Przesadziles kupujac auto w taki sposob. Po co mu kluczyk? Moze chce odzyskac auto :twisted: :sm23: ? :sm1:
  • #9 1341957
    maciejwin
    Poziom 11  
    witam sprawdz przedewszystkim czy sonda lambda jest oki czy ma odpowiednie napiecie!!!
    zeputa sonda na zimnym silniku zle pracuje
  • #10 1341976
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1342977
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    W Opelku jeżeli jest problem z immo. miga kontrolka diag.Czy u ciebie ma to miejsce.Dobra rada jak niechcesz stracić autka jedż do serwisu i poproś o wyprogramowanie kluczyków i zaprogramowanie od nowa tych które masz i to szybko.
  • #12 1342998
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 1343817
    maciejwin
    Poziom 11  
    witam cie elektri w silniku opla 17 dti isuzu jest sonda lambda jesli silnik jest wyprokukowany po 2001r, sprawdz to sobie
  • #14 1343842
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1345705
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Ja do tej pory też nie spotkałem się z sondą w Opelku,ale jutro sprawdzę dokładnie.Dzisiaj przesyłam schemat 1.7.Dokumentacja od rocznika '99.
    Załączniki:
    • OPEL ASTRA II 1,7 DTI (75 KM) GASNIE 4 SEKUNDY PO ODPALENIU astra2.jpg (400.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OPEL ASTRA II 1,7 DTI (75 KM) GASNIE 4 SEKUNDY PO ODPALENIU astra1.jpg (376.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1914838
    dyla
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Ludzie nie dajcie sobie wcisnąć kitu w silniku 1.7 dti nie ma żadnej sondy lambda. Jeżeli chodzi o silnik to jest to model DT t-car o mocy 75 KM, oczywiście z intercoolerem. A tak z ciekawostek to nowy model 1.7 na railu będzie wyposażony w sondę lambda umiejscowioną tuż za pre-katalizatorem.
  • #17 6775829
    ladar
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Czy migająca "lampka kontrolna układu elektronicznego silnika"
    oznacza uszkodzony immobilizer ? Zaczęła mi migać po całkowitym rozładowaniu akumulatora. Naładowałem go i obecnie podczas przekręcenia kluczyka w pozycje I. na desce rozdzielczej oprócz braku ładowania, smarowania zaczęła mi migać wcześniej wspomniana kontrolka. Silnik odpala i po około właśnie 4 sek. gaśnie. Dodatkowo, podczas tej krótkiej pracy silnika kontrolka "braku ładowania akumulatora" nie gaśnie (uszkodzony alternator?).

Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć jak mógł się rozładować akumulator gdzie radio, światła i inne odbiorniki prądy, które mogły zostać 'zapomniane' były wyłączone?
  • #18 6786074
    ladar
    Poziom 11  
    W innych postach dowiedziałem się że taki objaw może być spowodowanym uszkodzeniem rozdzielacza napięcia i prostowników w alternatorze. Mam jednak taki problem, iż nie potrafię zidentyfikować typu mojego alternatora. Czy ktoś wie co to może być za typ (konkretne oznaczenie które umożliwi mi ewentualny zakup nowego i wymianę lub dokupienie tych części - w sklepie powiedziano że muszę mieć te dane, a na nim nie ma tabliczki znamionowej i mam problem)?

• #19 6786125
    Pol-UK
    Poziom 29  
    Ocena: 125
    Podstawa to diagnostyka a o tej tu nie ma nic wspomniane. Bez podłączenia do TECH2 lu OP-COM-a ciężko coś powiedzieć. Ostatnio miałem podobny przypadek w Peugot 206 2.0 HDI winny był czujnik ciśnienia w pompie który pokazywał 800 bar. Po podłączeniu do LEXII od razu wywalało za wysokie ciśnienie. Pozdrawiam
  • #20 6786872
    ladar
    Poziom 11  
    Tak domyślam się, ale na diagnostykę będę mógł się udać dopiero w przyszłym tygodniu (nie mam jak zaciągnąć go nawet do elektryka:P). Do tego czasu staram się naprawić go własnymi siłami.

I mam takie pytanie, czy można odłączyć alternator i uruchomić silnik bez szkody dla elektryki? (w celu wyeliminowania tego że to on robi jakieś zwarcie wewnątrz, powodujące gaśnięcie silnika). Jeśli dobrze myślę to gdy dalej będzie gasł po 3-4 sek. mogło by to oznaczać że to faktycznie padło immo...
  • #21 6806265
    ladar
    Poziom 11  
    Tu opisałem inne objawy jakie udało mi się zmierzyć "na własną rękę".

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1374569.html

Ponadto, byłem dziś u elektryka i powiedział mi (niby z kodów błędów za co zainkasował 75zł), że padł mi sterownik silnika lub immobilizer, jutro będzie się dowiadywać. Wymiana immo - 500zł, a jeśli padł sterownik to jakieś 3000zł... czy ta cena na innych warsztatach podobnie wygląda? W ogóle się strasznie tym przeraziłem tą ceną, a powiedział że może być jeszcze więcej.
  • #22 6806823
    tocka
    Poziom 24  
    Ocena: 199
    ladar napisał:
    Tu opisałem inne objawy jakie udało mi się zmierzyć "na własną rękę".

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1374569.html

Ponadto, byłem dziś u elektryka i powiedział mi (niby z kodów błędów za co zainkasował 75zł), że padł mi sterownik silnika lub immobilizer, jutro będzie się dowiadywać. Wymiana immo - 500zł, a jeśli padł sterownik to jakieś 3000zł... czy ta cena na innych warsztatach podobnie wygląda? W ogóle się strasznie tym przeraziłem tą ceną, a powiedział że może być jeszcze więcej.

Gdzie masz takie ceny? To się przeprowadzę bo za mało zarabiam :D
  • #23 6807006
    ladar
    Poziom 11  
    Okolice Wrocławia :P. A ile mniej więcej powinno takie coś kosztować? Mówił mi że ASO i tak więcej zapłacę... wiec ma trochę monopol. Bo lawetą do Wrocławia jechać to też pewnie nie mało (jakieś 40km).
  • #24 6807377
    tocka
    Poziom 24  
    Ocena: 199
    Wiesz co tu na forum są koledzy z okolic Wrocławia i myślę że od razu by wiedzieli co jest uszkodzone i nie musieli by się niczego dowiadywać.

Mi chodziło bardziej o cenę sterownika :D
    Bo cena za immo wacha się od 350 do 500 w zależności od marki pojazdu w gorszym przypadku 1000.
    Diagnostyka jak na moim terenie to 50zeta tylko.:cry:
  • #25 6808559
    ladar
    Poziom 11  
    Ktoś może podać namiary na dobrego elektryka/elektronika, który zrobił by to taniej i najważniejsze na pewno z takich miejscowości jak Wołów (choć tu w serwisie boscha powiedzieli mi że nie maja elektronika i nie zrobią tego.. - może jest jakiś inny), Oborniki Śląskie i Wrocław oczywiście (najlepiej jego północna część - abym nie musiał całego przejeżdżać na holu, ale jeśli np. na Krzykach będzie naprawdę dobry to jakoś to przeboleję ;) ).

A sterownik z tego co patrze faktycznie mógłby tyle kosztować, jeśli i pompa wtryskowa jest do wymiany.
    Tu podobny temat (problem):

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic566598.html
  • #26 6822167
    ladar
    Poziom 11  
    No i tak po tygodniu stania auta u elektryka dziś je odebrałem. Skasował mnie 1000zł - wymiana sterownika (a raczej naprawa, bo niby nie wymienił). Teraz auto pali, ale nie ma dalej ładowania , "bo on się elektryka nie zajmuje". Zamierzam właśnie kupić nowy alternator, bo powiedział mi, że regeneracja tego może spowodować to samo i znów mi komputer spali. Zamontował mi taki sterownik że świeci się ikonka "uszkodzona instalacja elektroniczna", ABS, pasy bezpieczeństwa, obrotomierz i prędkościomierz czasem działa czasem nie. Mówił, że niby jak będzie mieć ładowanie to powinny przestać się palić.

Ponawiam pytanie o dobrego elektronika w okolicach Wrocławia.
  • #27 6822397
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    1000zł i wypuścił Cię z niesprawnym autem ?
  • #28 6825050
    ladar
    Poziom 11  
    Na to wygląda ;/. "On alternatorami się nie zajmuje". Ktoś wie co to za alternator, abym mógł kupić go i wręczyć innemu "specowi" do zamontowania? Ogólnie ta sprawa jak widze na 1000 się nie zamknie. Za auto dałem w październiku 21k (rocznik 2001) a już do tej pory wpakowałem jakieś 3k ;/.
  • #29 6847779
    mgrka
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    a te 1000 to skasował tylko dlatego ze grzebane było w autku bo kazdy zaczyna juz tak robić, jak sam dochodziłeś i nie zrobiłeś to masz dużo wolnego czasu i możesz zapłacić 2xtyle...
  • #30 7734034
    autkom

Poziom 17  
    Ocena: 104
    Zamiast zazrdościć, że ktoś zarobił , trzeba było chłopakowi naprawić sterownik łącznie z alternatorem za 45 zł.

Dodano po 2 [minuty]:

A co do zdziwienia sondą : Opel Astra H, Z13DTH rok 2007 siedzi piękna sonda szerokopasmowa zaraz na turbince.
    Konto firmowe:
    Autkom-serwis
    Szosa Baranowicka 83, Białystok-Grabówka, 15-523 | Tel.: 506-XXX-XXX (Pokaż)

Podsumowanie tematu

✨ Problem z Oplem Astra II 1.7 DTI (75 KM) polega na gaśnięciu silnika po około 4 sekundach od zapłonu, bez reakcji na gaz. Dyskusja wskazuje na kilka potencjalnych przyczyn: najczęściej wymieniany jest problem z immobilizerem i kluczykiem – brak drugiego, zaprogramowanego kluczyka może powodować, że silnik odpala, ale gaśnie po chwili. Kontrolka immobilizera powinna migać w trakcie tych 4 sekund, co może pomóc w diagnozie. Konieczne jest przeprogramowanie kluczyków lub wyłączenie immobilizera w serwisie. Inne możliwe przyczyny to uszkodzony sterownik silnika (koszt naprawy lub wymiany około 1000-3000 zł) oraz problemy z alternatorem, który może powodować brak ładowania i dalsze komplikacje elektryczne. W silniku 1.7 DTI nie występuje sonda lambda, co zostało potwierdzone przez użytkowników i dokumentację. Diagnostyka komputerowa (np. TECH2, OP-COM) jest niezbędna do precyzyjnego określenia usterki. Wymiana lub naprawa sterownika oraz alternatora okazała się skuteczna u jednego z użytkowników, choć pozostawiła problemy z instalacją elektryczną i kontrolkami. Wskazane jest znalezienie doświadczonego elektronika w okolicach Lublina lub Wrocławia do kompleksowej diagnostyki i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA