logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zastosować transoptor w obrotomierzu LED na LM3914?

Krejzi001 27 Maj 2012 23:34 2543 9
REKLAMA
  • #1 10940677
    Krejzi001
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Pokrótce, robię obrotomierz na linijkach led na lm3914.
    Tak na prawdę to przerabiam, gdyż padła mi wskazówka ( prawdopodobnie uzwojenie na wskazówce gdzieś się przerwało ).
    Postanowiłem więc zrobić na led'ach, jako że układ zmieniający impulsy z cewki ( w motocyklu ) na napięcie stałe jest oryginalnie, wystarczyło zrobić samą linijkę ledową, wszystko ładnie pięknie tylko niestety z układu który wyprowadza stałe napięcie na "wskazówkę" wychodzi + sygnału i - sygnału przy czym, "-" sygnału nie jest tym samym co masa całego układu i całego motocykla.
    Z kolei LM3914 nie przewiduje oddzielnej masy na sygnał, myślałem trochę nad rozwiązaniem tego problemu i przyszło mi do głowy zastosowanie transoptora, tylko chyba nie bardzo wiem jaki transoptor i jak go zastosować ani nawet czy nada się do rozwiązania tego problemu.

Załączam bardzo prowizoryczny rysunko-schemat.
    I od razu mówię, napięcie między S+ ou i S- jest inne i to właściwe,
    niż to pomiędzy S+out i masą wspólną.

Dodam jeszcze, że napięcie sygnału waha się od 0 do 12V, ale nie ma problemu jeśli zakres ten zmniejszy się np. od 0 do 4 itp.

Jak zastosować transoptor w obrotomierzu LED na LM3914?
  • REKLAMA
  • #2 10946204
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Dobrze byłoby wiedzieć, jak jest zrobiony ten układ po lewej stronie rysunko-schematu. Moim zdaniem transoptor nie jest konieczny, bo nie trzeba izolacji galwanicznej. Można to zrobić na wzmacniaczu różnicowym. Będzie również prościej, bo przesłanie analogowego sygnału przez transoptor wymaga trochę kombinacji, paru wzmacniaczy operacyjnych i specjalnego transoptora.
  • #3 10946970
    krru
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    Może prościej będzie puścić przez transoptor te impulsy - będzie to sygnał cyfrowy, charakterystyka transoptora będzie miała mniejsze znaczenie. Oczywiście o ile taka modyfikacja da wspólną masę.
  • REKLAMA
  • #4 10947022
    Krejzi001
    Poziom 12  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Otóż jedyne co mam, to zdjecią płytki tego układu, na moje oko wydaje mi się że to jest zwykł układ zamieniający czestotliwość ( impulsy ) na sygnał analogowy - napięcie stałe.
    I zastanawiam się czy po prostu nie wykorzystać tego że jest juz doprowadzony sygnał sterujący i nie zrobić takiego układu na NE555, który nie potrzebuje oddzielnej masy.
    ( Widziałem taki schemat gdzieś tutaj, jako gotowy kit obeotomierz ledowy, też na lm3914 i własnie miał układ na NE555 zamieniający impulsy z cewki zapłonowej.)

oto zdjęcia tego układu, próbowałem znaleźć cos na temat tego układu ale niestety nic nie ma, albo ja źle szukam.

Jak zastosować transoptor w obrotomierzu LED na LM3914? Jak zastosować transoptor w obrotomierzu LED na LM3914?

krru napisał:
    Może prościej będzie puścić przez transoptor te impulsy - będzie to sygnał cyfrowy, charakterystyka transoptora będzie miała mniejsze znaczenie. Oczywiście o ile taka modyfikacja da wspólną masę.

Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale sygnał który jest wypuszczany juz na ukłąd z ledami to zwykł sygnał analogowy, napięcie zmieniające sie od 0 do 12v w zależności od obrotów, impulsy jedynie podawane są przed układ.
  • #5 10947542
    c4r0
    Poziom 36  
    Z takiej płytki łatwo jest narysować schemat. Jak do tego znajdziesz notę tego scalaka to już będziesz w domu.

krru ma chyba na myśli to, żeby to te impulsy z przerywacza puścić przez transoptor a potem już używać wspólnej masy. Ale to chyba nic nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #6 10947572
    Krejzi001
    Poziom 12  
    probowalem znaleźć notke do scalaka niestety bezskutecznie, znalazlem jedynie do kupienia scalak na ebayu od chińczyków ale też bez zadnej adnotacji co to jest.

Schemat schematem, ale chyba bez opisu wyprowadzen ze scalaka nie da rady, bo wlasnei te dwa "przewody" wychodza bezposrednio ze scalaka + i - sygnalu.
    Sam juz nie wiem chyba dam sobie spokoj.
  • #7 10947747
    c4r0
    Poziom 36  
    Też szukałem noty i nie znalazłem, dlatego napisałem żebyś sam poszukał :P Pewnie można znaleźć, czasem znalezienie noty jakiegoś dziwnego układu zajmuje cały dzień albo i dłużej. Jeśli z tym jest problem to zawsze można samemu zrobić również tą część układu, tak jak napisałeś. Osobiście zrobiłbym to najpewniej na mikrokontrolerze. Wówczas wystarczy mierzyć częstotliwość i przeliczyć na obroty, a wyświetlać to już można jak sobie chcesz: na LEDach, na wyświetlaczu LED, LCD albo nawet na monitorze CRT :P Wszystko kwestia programu.
  • REKLAMA
  • #8 10947787
    Krejzi001
    Poziom 12  
    nie mam chyba az takiej wiedzy ;), niby technik elektronik nawet ze specjalizacja projektowanie i programowanie ukladow mikroprocesorowych ale to bylo dawno i nie prawda ;). I chyba sie starzeje bo juz mi sie nie chce dłubać az tak strasznie.
    Chciałem to zrobic po padła mi wskazówka w obrotomierzu a uzywane zegary kosztują od 300 do 400 zł, dzisiaj znalazłem za 150 zł i sie zastanawiam .... chociaz na ledach fajnie wyglada i troche mi szkoda bo juz zrobilem caly uklad ;).
    Chyba sprobuje jeszcze zrobic ten uklad na NE555.
  • #9 10947855
    c4r0
    Poziom 36  
    Ja nie przepadam za ledowymi wskaźnikami tego typu. Mniej czytelne niż wskazówka, a na słońcu to już w ogóle.
  • #10 10947859
    Krejzi001
    Poziom 12  
    dlatego robi sie high contrast ;) jasno swiecące ledy, a szybke zakleja folia do przyciemniania szyb... jak nei swieci to czarne a jak swieci to tylko to co trzeba :) i w sloncu widac :) no ale to temat na inna dyskusje i kwestia gustu, wolalbym wskazowke ale niestety .. nie posiadam ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pracuje nad obrotomierzem LED opartym na układzie LM3914, ponieważ uszkodzeniu uległa wskazówka w oryginalnym urządzeniu. Zastanawia się nad zastosowaniem transoptora do izolacji sygnału, jednak nie jest pewien, czy to rozwiązanie jest konieczne, ponieważ układ nie wymaga galwanicznej izolacji. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że można użyć wzmacniacza różnicowego lub transoptora do przesyłania sygnałów cyfrowych, co uprościłoby projekt. Użytkownik rozważa również użycie układu NE555, który nie wymaga oddzielnej masy. W trakcie rozmowy pojawia się temat trudności w znalezieniu dokumentacji do używanego układu oraz alternatywne metody realizacji projektu, w tym wykorzystanie mikrokontrolera do pomiaru częstotliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA