Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

instalacja pod płytę indukcyjną

28 Maj 2012 13:15 17568 42
  • Poziom 8  
    Mam zamiar zakupić płytę indukcyjną. Płyta jest na 230V moc przyłączeniowa 7,2kW. Kupuję mieszkanie w bloku gdzie ma być moc 3.5 kW (jednofazowa). Czy taka instalacja wytrzyma czy nie. Jeżeli wytrzyma czy wykorzystam pełną moc kuchenki. Czy lepiej już teraz podciągnąć dodatkowo siłę (instalacja trójfazowa). Jeśli instalacja jednofazowa nie wystarczy czy można takie płyty indukcyjne na 230 V podłączyć do instalacji trójfazowej. Wiem że nie są to płyty przystosowane do instalacji trójfazowej.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Specjalista AGD
    Dostawca energii elektrycznej musi się określić czy jest możliwość podłączenia instalacji 3-fazowej i jakie musisz spełnić wymagania.
    Przy obecnej mocy przyłączeniowej 3.5kW (choć pewnie minimum to 5kW) to używanie indukcji będzie bardzo kłopotliwe.
  • Poziom 8  
    mam możliwość podpięcia instalacji trójfazowej wiąże się to z dodatkowymi kosztami (projekt i zmiana licznika przyłączeniowego ale na tym etapie budowy jest to mało kłopotliwe) ale czy jest to niezbędne i czy będzie można pod taką instalacje trójfazową da się podłączyć kuchenkę przystosowaną do 230V
  • Poziom 13  
    Koszta kosztami ale robisz to na dłuższy czas więc może warto zainwestować trochę więcej grosza i mieć święty spokój. Instalacja jednofazowa w dzisiejszych czasach jeżeli chodzi o instalacje mieszkaniowe nie daje dużo możliwości. Przecież w domu oprócz płyty będziesz mieć inne urządzenia które potrzebują znaczną ilość mocy. Temat poruszany wiele razy. I jeśli masz możliwość zasilania mieszkania z instalacji 3fazowej to proponuje te 3x230V wdrożyć do twojego mieszkania.
  • Moderator - Elektryka
    MARCIN.SLASK napisał:
    Dostawca energii elektrycznej musi się określić czy jest możliwość podłączenia instalacji 3-fazowej i jakie musisz spełnić wymagania.

    W przypadku indywidualnych posesji, tak, dostawca.
    Ale autor pisze o mieszkaniu w bloku, który ma zapewne administratora (będącego właścicielem WLZ), do którego w pierwszej kolejności należy zgłosić się o wydanie zgody na zwiększenie mocy.
  • Poziom 8  
    zbich70 napisał:
    MARCIN.SLASK napisał:
    Dostawca energii elektrycznej musi się określić czy jest możliwość podłączenia instalacji 3-fazowej i jakie musisz spełnić wymagania.

    W przypadku indywidualnych posesji, tak, dostawca.
    Ale autor pisze o mieszkaniu w bloku, który ma zapewne administratora (będącego właścicielem WLZ), do którego w pierwszej kolejności należy zgłosić się o wydanie zgody na zwiększenie mocy.


    Rozmawiałem z developerem i nie ma problemu aby podłączyć instalacje trójfazową część mieszkań ma ją w standardzie (chodzi o mieszkania gdzie jest aneks kuchenny) u mnie kuchnia jest oddzielnie ale mam możliwość podciągnięcia instalacji to tak na marginesie. Ale wygląda na to że najlepiej podciągnąć tą instalacje. Ale jeszcze pytanie czy pod tą instalacje podłączę płytę która jest na 230V i jeśli tak to będę miał możliwość wykorzystać pełną moc kuchenki. (oczywiści wystąpię o zwiększenie mocy bo te 3.5kW to mało)
  • Moderator - Elektryka
    zieff1977 napisał:
    Rozmawiałem z developerem i nie ma problemu aby podłączyć instalacje trójfazową

    To jeszcze tylko zgoda na piśmie.
    zieff1977 napisał:
    Ale jeszcze pytanie czy pod tą instalacje podłączę płytę która jest na 230V i jeśli tak to będę miał możliwość wykorzystać pełną moc kuchenki.

    Policz sobie kolego, 7,2kW na jednej fazie to zabezpieczenie 32A. Występując o zwiększenie mocy do 3 faz będziesz musiał wnioskować o 3*32A*230V=22kW. Będziesz miał jedną fazę dedykowaną do płyty (obciążoną na maksa) i pozostałe dwie ze sporą rezerwą mocy (w zależności co jeszcze planujesz włączać). Musisz zastanowić się czy taka rezerwa jest/będzie Ci potrzebna. Z reguły przy zasilaniu 3-fazowym instaluje się płyty dwu- lub trójfazowe.
  • Moderator Energetycy
    Witam.
    Cytat:
    Z reguły przy zasilaniu 3-fazowym instaluje się płyty dwu- lub trójfazowe.
    Chyba nie - płyty/palniki w dalszym ciągu są 1-fazowe, zasilane z trzech (co najmniej dwóch) faz.
  • Poziom 8  
    a to nie jest tak że mam normalnie instalacje jednofazową na 25A czyli około 5kW a ta trójfazowa jest dodatkowo dociągnięta i tam mam zwiększoną moc i czy do tej jednej ze zwiększoną mocą można podłączyć płytę na 230V
  • Poziom 13  
    Chcesz mieć dwa liczniki na mieszkanie? :D
  • Specjalista elektryk
    zieff1977 napisał:
    a to nie jest tak że mam normalnie instalacje jednofazową na 25A czyli około 5kW a ta trójfazowa jest dodatkowo dociągnięta i tam mam zwiększoną moc i czy do tej jednej ze zwiększoną mocą można podłączyć płytę na 230V


    Nie. Wnioskujesz o zwiększenie mocy, do wartości takiej jaką potrzebujesz, oraz rodzaj (jednofazowa, lub trójfazowa). Dociągają Ci do mieszkania dodatkowe dwie fazy, oraz zmieniają licznik i wartości zabezpieczeń przedlicznikowych w zależności od przydziału mocy np. przy 7 kW w instalacji trójfazowej, zabezpieczenia na poszczególne fazy będą mniejsze niż masz teraz. Dlatego po wymianie należy odpowiednio w rozdzielnicy mieszkaniowej porozdzielać obciążenie na poszczególne fazy (w miarę możliwości jak najbardziej symetrycznie).
    Co do płyty, to jest to prawdopodobnie standardowa płyta, która w normalnych warunkach zasilana jest z 2x230 V (oczywiście można ją zasilić jedną fazą, lecz wtedy nie zostanie wykorzystany jej pełny potencjał i przy takiej wartości zabezpieczenia może powodować jego wyłączanie).
  • Moderator - Elektryka
    Miniax napisał:
    Dociągają Ci do mieszkania dodatkowe dwie fazy, oraz zmieniają licznik i wartości zabezpieczeń przedlicznikowych

    Proszę jeszcze doprecyzować, kto co robi. Kto "dociąga" i kto zmienia zabezpieczenie przedlicznikowe, a kto zmienia licznik. Bo z tego tekstu wynika, że ten sam podmiot. A to nie jest prawdą!
  • Specjalista elektryk
    zbich70 napisał:

    Proszę jeszcze doprecyzować, kto co robi. Kto "dociąga" i kto zmienia zabezpieczenie przedlicznikowe, a kto zmienia licznik. Bo z tego tekstu wynika, że ten sam podmiot. A to nie jest prawdą!


    Być może faktycznie źle to ująłem, choć celowo pisałem ogólnikowo bez uściślenia, ponieważ nie o tym traktuje temat. Jeżeli autora będzie interesować kto i co w jakiej kolejności wykonuje przy przechodzeniu z instalacji jednofazowej na trójfazową, wtedy możemy rozpocząć dywagacje. Jednakże cała wymiana może się w zasadzie ograniczyć do jednego podmiotu (z wyłączeniem formalności).
  • Moderator
    zieff1977 napisał:

    Rozmawiałem z developerem i nie ma problemu aby podłączyć instalacje trójfazową część mieszkań ma ją w standardzie (chodzi o mieszkania gdzie jest aneks kuchenny) u mnie kuchnia jest oddzielnie ale mam możliwość podciągnięcia instalacji to tak na marginesie. Ale wygląda na to że najlepiej podciągnąć tą instalacje. Ale jeszcze pytanie czy pod tą instalacje podłączę płytę która jest na 230V i jeśli tak to będę miał możliwość wykorzystać pełną moc kuchenki. (oczywiści wystąpię o zwiększenie mocy bo te 3.5kW to mało)


    Na marginesie dyskusji technicznej, mamy tutaj czyściutki przykład tego jak developer wyciąga nienależną kasę od nabywców mieszkań. Bo projektowanie przydziału mocy 3,5 kW na mieszkanie w obecnych czasach to kpina z logiki, wiedzy i ze zdrowego rozsądku normalnych ludzi.
    Ktoś (dziennikarze albo prawnicy) powinni się zająć takimi "dobroczyńcami".
  • Poziom 17  
    zieff1977 napisał:
    Ale jeszcze pytanie czy pod tą instalacje podłączę płytę która jest na 230V i jeśli tak to będę miał możliwość wykorzystać pełną moc kuchenki

    Będziesz mógł podłączyć tą płytę pod 2 lub 3 fazy.
    zbich70 napisał:
    Będziesz miał jedną fazę dedykowaną do płyty (obciążoną na maksa) i pozostałe dwie ze sporą rezerwą mocy (w zależności co jeszcze planujesz włączać)

    Należy zachować w miarę możliwości równomierność obciążenia wszystkich faz
    Miniax napisał:
    Dociągają Ci do mieszkania dodatkowe dwie fazy, oraz zmieniają licznik i wartości zabezpieczeń przedlicznikowych w zależności od przydziału mocy np. przy 7 kW w instalacji trójfazowej, zabezpieczenia na poszczególne fazy będą mniejsze niż masz teraz.

    Jaką metodę do tego się wykorzystuje?
    zieff1977 napisał:
    Rozmawiałem z developerem i nie ma problemu aby podłączyć instalacje trójfazową część mieszkań ma ją w standardzie
    retrofood napisał:
    mamy tutaj czyściutki przykład tego jak developer wyciąga nienależną kasę od nabywców mieszkań. Bo projektowanie przydziału mocy 3,5 kW na mieszkanie w obecnych czasach to kpina z logiki, wiedzy i ze zdrowego rozsądku normalnych ludzi.

    Kiedy ten blok został wybudowany? Ktoś musiał zrobić taki projekt
    Chcesz mieć "siłę" to musisz wystąpić do ZE o przydział mocy i następnie wziąść elektryka z uprawnieniami który zrobi nowe przyłącze (WLZ) razem z zabezpieczeniami i zgodnie z warunkami jakie potrzymasz od ZE a następnie należy uzyskać zgodę właściciela budynku na odpowiednim formularzu i dalej do ZE o odbiór nowej instalacji zasilającej lokal. Koszty nowej instalacji obciążają inwestora - właściciela zaś ZE tylko montuje nowy licznik oczywiście po pozytywnym odbiorze.
  • Moderator - Elektryka
    Francelektryk napisał:
    Chcesz mieć "siłę" to musisz wystąpić do ZE o przydział mocy i następnie wziąć elektryka z uprawnieniami który zrobi nowe przyłącze (WLZ) razem z zabezpieczeniami i zgodnie z warunkami jakie otrzymasz od ZE a następnie należy uzyskać zgodę właściciela budynku na odpowiednim formularzu i dalej do ZE o odbiór nowej instalacji zasilającej lokal.

    Z tym że raczej kolejność odwrotna. ZE nie wyda WTP bez zgody administatora.
    Tak jest w mojej okolicy, choć nie przeczę że gdzie indziej może być inaczej.
  • Moderator
    zbich70 napisał:
    Francelektryk napisał:
    Chcesz mieć "siłę" to musisz wystąpić do ZE o przydział mocy i następnie wziąć elektryka z uprawnieniami który zrobi nowe przyłącze (WLZ) razem z zabezpieczeniami i zgodnie z warunkami jakie otrzymasz od ZE a następnie należy uzyskać zgodę właściciela budynku na odpowiednim formularzu i dalej do ZE o odbiór nowej instalacji zasilającej lokal.

    Z tym że raczej kolejność odwrotna. ZE nie wyda WTP bez zgody administatora.
    Tak jest w mojej okolicy, choć nie przeczę że gdzie indziej może być inaczej.


    Tyle, że za wszystko i tak płaci znowu świeżo upieczony lokator, chociaż płacił za mieszkanie z wszystkimi mediami. Z energią elektryczną łącznie.
  • Moderator - Elektryka
    retrofood napisał:
    Tyle, że za wszystko i tak płaci znowu świeżo upieczony lokator, chociaż płacił za mieszkanie z wszystkimi mediami. Z energią elektryczną łącznie.

    Z pierwszego postu raczej jasno wynika, że Autor zdaje sobie sprawę jaka moc przydzielona jest do mieszkania, które kupuje.
  • Moderator
    zbich70 napisał:
    retrofood napisał:
    Tyle, że za wszystko i tak płaci znowu świeżo upieczony lokator, chociaż płacił za mieszkanie z wszystkimi mediami. Z energią elektryczną łącznie.

    Z pierwszego postu raczej jasno wynika, że Autor zdaje sobie sprawę jaka moc przydzielona jest do mieszkania, które kupuje.


    Bardziej wynika, że zdał sobie sprawę. :D
    Moje uwagi są poboczne, a wynikają z rodzinnego - podobnego przypadku. Młodzi (i nie tylko) ludzie kupując mieszkanie, nie zauważają takich "drobiazgów".

    A później przychodzi dopłacać, przerabiać...
    Jak za komuny. Kran w kuchni i łazience hydraulicy celowo umieszczali w takim miejscu, żeby zaraz po godzinach przyjść do mieszkania z rurkami uciętymi na wymiar i zaoferować przeróbkę za "normalne" pieniądze...

    PS. Post usunę po kilku godzinach, nie składajcie raportów. :D
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator - Elektryka
    retrofood napisał:
    Jak za komuny. Kran w kuchni i łazience hydraulicy celowo umieszczali w takim miejscu, żeby zaraz po godzinach przyjść do mieszkania z rurkami uciętymi na wymiar i zaoferować przeróbkę za "normalne" pieniądze...

    Tu właściwie masz Stanisławie rację. Czyżbyśmy wracali do czasów z filmów Barei?

    @Bronek22 (alias Marek9)
    Proszę wybaczyć, na szybko nie zawsze da się tak napisać aby wszyscy zrozumieli. ;-)
    Co nieco kolega powinien wiedzieć na ten temat.
  • Poziom 17  
    Bronek22 napisał:

    nie wypisuj bajek kolego. Bo płytę 7,2kW podłącza się pod 2 fazy, nie pod 3.

    Przecież ja napisałem
    Francelektryk napisał:
    pod 2 lub 3 fazy.

    Spotkałem płytę na 3 fazy, jak również i na 2 fazy
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator
    Bronek22 napisał:

    Kolego, kupowałem lek Vitaral, w aptece na Saskiej Kępie kosztuje 30 zł, a w aptece na Placu Mirowskim 23 zł ! 30% różnicy. Ten sam lek,nie zamiennik. W porównaniu do tego aptekarza ,developer to święty człowiek.


    Nie przesadzajmy. To było dawniej. Ceny za leki już są takie same w każdej aptece.
    Developerów też można usadzić.
    Tylko ktoś musi się tym zająć.
  • Specjalista AGD
    retrofood napisał:
    Bronek22 napisał:

    Kolego, kupowałem lek Vitaral, w aptece na Saskiej Kępie kosztuje 30 zł, a w aptece na Placu Mirowskim 23 zł ! 30% różnicy. Ten sam lek,nie zamiennik. W porównaniu do tego aptekarza ,developer to święty człowiek.


    Nie przesadzajmy. To było dawniej. Ceny za leki już są takie same w każdej aptece.


    Jeżeli jest to apteka z tej samej sieci, to ceny będą bardzo zbliżone. W innej sieci aptek bywa, że ten sam lek kosztuje ponad 50% więcej nawet jak te dwie apteki są od siebie oddalone o 500m.
  • Moderator
    MARCIN.SLASK napisał:
    retrofood napisał:
    Bronek22 napisał:

    Kolego, kupowałem lek Vitaral, w aptece na Saskiej Kępie kosztuje 30 zł, a w aptece na Placu Mirowskim 23 zł ! 30% różnicy. Ten sam lek,nie zamiennik. W porównaniu do tego aptekarza ,developer to święty człowiek.


    Nie przesadzajmy. To było dawniej. Ceny za leki już są takie same w każdej aptece.


    Jeżeli jest to apteka z tej samej sieci, to ceny będą bardzo zbliżone. W innej sieci aptek bywa, że ten sam lek kosztuje ponad 50% więcej nawet jak te dwie apteki są od siebie oddalone o 500m.


    Najwyraźniej dawno nie chorowałeś.
    Ceny leków refundowanych (na receptę) są jednakowe w całym kraju. Od stycznia 2012r.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator
    Bronek22 napisał:
    retrofood napisał:

    Najwyraźniej dawno nie chorowałeś.
    Ceny leków refundowanych (na receptę) są jednakowe w całym kraju. Od stycznia 2012r.

    Od kiedy kryterium refundacji to recepta lekarska ? To nowy przepis wymysliłeś ? Twoim zdaniem zażywa sie tylko leki refundowane ? Leki nie-refundowane ludzie też musza zażywać. Jest ich znacznie wiecej niż refundowanych.
    Ten wypadek z Vitaralem jest sprzed 2 tygodni, ja zażywam Vitaral i ja bylem w tej aptece.

    Dodano po 4 [minuty]:
    retrofood napisał:
    Developerów też można usadzić.
    Tylko ktoś musi się tym zająć.

    Za co kolego. , Gdzie developer łamie prawo.
    Dlatego bo ty tak uważasz ? Ty jesteś cesarzem a prawo się w ogóle dla ciebie nie liczy. Usadzało się w socjaliźmie.
    Bronek


    Nie podniecaj się tak.

    Ja napisałem o lekach a nie o suplementach diety, czy też witaminach, albo prezerwatywach.

    Czytaj uważnie. "Usadzić" nie oznacza "powsadzać". Nie mam zamiaru ich pozamykać. Jednak np. "oszczędzanie" na kosztach budowy, przez cięcie przydziału mocy, po to żeby potem klient dopłacał, jest zwykłą nieuczciwością. ogłupianiem ludzi i według mnie nie zasługuje na pochwałę, ale na wyraźne nazywanie wpuszczaniem klienta w maliny.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator
    WojcikW napisał:
    Sam wiele lat mieszkałem w takim mieszkaniu. Powierzchnia 42 m² , kuchenka gazowa, ciepła woda z MSC i 3,5kW to aż za dużo.

    Dlatego nie pisałem o czasach przeszłych, tylko o dniu dzisiejszym, mając na względzie przyszłość.