Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

1 faza a płyta indukcyjna

17 Sie 2016 15:45 3987 26
  • Poziom 7  
    Witam.
    Piszę, ponieważ mam ogromny dylemat a kompetentnych elektryków w okolicy brak (do roboty jakiegoś z uprawnieniami znajdę ale w celu doradczym to ze świecą szukać).
    Otóż, wprowadziłem się do mieszkania, gdzie nie ma gazu ani 3 faz. Jest tylko zwykła instalacja (dwu-przewodowa Cu), w kuchni jest stara kuchnia elektryczna z piekarnikiem o mocy 8KW 400V (jak oni to podłączyli?), dodatkowo lodówka i czajnik elektryczny + standardowe wyposażenie domu w pozostałych pomieszczeniach. Cała kuchnia jest na jednym przewodzie i bezpieczniku 16A, mieszkanie ma przydział 4KW i bezpiecznik 20A.
    Od kilku miesięcy używam z głową wszystkich odbiorników (nie włączam naraz tych najbardziej prądożernych) a w kuchence potrzebuję max 2 palniki i ani razu nie wywaliło mi bezpiecznika.
    Teraz chciałbym tą kuchnię wymienić na płytę indukcyjną o małej mocy + piekarnik łącznie ok. 6KW. Pytanie mam w zasadzie jedno, czy jeśli zatrudnię elektryka, który pomierzy mi wszystkie przewody i uzna, że zniosą one powyższe obciążenia, to czy samo posiadanie urządzeń przewyższających moc przyłączeniową z elektrowni nie stoi w sprzeczności z jakimiś przepisami? Na niczym nie zamierzam oszczędzać, po prostu z elektrowni więcej mocy nie dostanę a na 3 fazy również nie mam szans. Co w ogóle o tym sądzicie?
  • Moderator sekcji Technicznej
    kermit103 napisał:
    Pytanie mam w zasadzie jedno, czy jeśli zatrudnię elektryka, który pomierzy mi wszystkie przewody i uzna, że zniosą one powyższe obciążenia, to czy samo posiadanie urządzeń przewyższających moc przyłączeniową z elektrowni nie stoi w sprzeczności z jakimiś przepisami? Na niczym nie zamierzam oszczędzać, po prostu z elektrowni więcej mocy nie dostanę a na 3 fazy również nie mam szans. Co w ogóle o tym sądzicie?


    1. Posiadanie urządzeń nie jest karalne.
    2. A skąd wiesz, że nie dostaniesz?
    3. I skąd wiesz, że nie masz szans na 3 fazy? Czasy się zmieniły, kolej już nie rządzi państwem, tak samo energetycy. Ja mieszkam w bloku i bez problemu mogą mi dać zarówno 3 fazy, jak i większy przydział mocy.
  • Poziom 7  
    retrofood napisał:
    kermit103 napisał:
    Pytanie mam w zasadzie jedno, czy jeśli zatrudnię elektryka, który pomierzy mi wszystkie przewody i uzna, że zniosą one powyższe obciążenia, to czy samo posiadanie urządzeń przewyższających moc przyłączeniową z elektrowni nie stoi w sprzeczności z jakimiś przepisami? Na niczym nie zamierzam oszczędzać, po prostu z elektrowni więcej mocy nie dostanę a na 3 fazy również nie mam szans. Co w ogóle o tym sądzicie?


    1. Posiadanie urządzeń nie jest karalne.
    2. A skąd wiesz, że nie dostaniesz?
    3. I skąd wiesz, że nie masz szans na 3 fazy? Czasy się zmieniły, kolej już nie rządzi państwem, tak samo energetycy. Ja mieszkam w bloku i bez problemu mogą mi dać zarówno 3 fazy, jak i większy przydział mocy.


    Temat już wybadałem, na podłączenie 3 faz nie pozwala instalacja w budynku, 99% ma kuchenki gazowe, CO i ciepła woda jest z ciepłowni i nikt przede mną nie bawił się w przyłączanie siły. Mieszkam na 8 piętrze bloku z 1980 r, przyłącze do siły jest gdzieś w piwnicy... podsumowując, jeśli do tej pory jakoś działałem bez problemów na 8KW to zestaw 6KW też powinien pociągnąć?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator sekcji Technicznej
    Małolepszy napisał:
    I co myślisz że cały ten blok jest zasilany z jednej fazy? Jest duża szansa na to że nawet w korytarzu ósmego piętra są trzy fazy. Więc raczej nie powinieneś mieć problemów z podłączeniem siły.


    Nie. W tych blokach na korytarzu nic nie ma, poza tym zabezpieczenia znajdują się, jak wspomniał Autor, w piwnicach i każdy lokal jest zasilany oddzielnie, szachtami kablowymi.
    To zresztą powoduje, że problemów technicznych z wymianą zasilania nie ma, jest tylko kwestia kosztów, które każdy lokator musi sam ponieść.
  • Poziom 40  
    kermit103 napisał:
    Mieszkam na 8 piętrze bloku z 1980 r,
    To nie taki stary
    blok.
    Cytat:
    przyłącze do siły jest gdzieś w piwnicy...
    Jest na każdym piętrze.
    Na parterze rozdzielnica główna.
    Cytat:
    podsumowując, jeśli do tej pory jakoś działałem bez problemów na 8KW to zestaw 6KW też powinien pociągnąć?
    Nie wciskaj kitu.
    Pewnie bezpieczniku jest drut 2,5mm2.
    Wystąp do elektrowni, napisz o warunki, to nic nie kosztuje.

    Jak chcesz rozwalić instalację -droga wolna. Jak się rozwali to dopiero będzie problem.
    Kolego -blok 8 piętrowy, mocą napewno dysponują.
    Jak WLZ za słaby to trzeba pociągnąć z RG na parterze. Problemu nie ma.
  • Poziom 7  
    CYRUS2 napisał:
    kermit103 napisał:
    Mieszkam na 8 piętrze bloku z 1980 r,
    To nie taki stary
    blok.
    Cytat:
    przyłącze do siły jest gdzieś w piwnicy...
    Jest na każdym piętrze.
    Na parterze rozdzielnica główna.
    Cytat:
    podsumowując, jeśli do tej pory jakoś działałem bez problemów na 8KW to zestaw 6KW też powinien pociągnąć?
    Nie wciskaj kitu.
    Pewnie bezpieczniku jest drut 2,5mm2.
    Wystąp do elektrowni, napisz o warunki, to nic nie kosztuje.

    Jak chcesz rozwalić instalację -droga wolna. Jak się rozwali to dopiero będzie problem.
    Kolego -blok 8 piętrowy, mocą napewno dysponują.
    Jak WLZ za słaby to trzeba pociągnąć z RG na parterze. Problemu nie ma.


    Napewno druta w bezpieczniku nie ma, bo osobiście byłem przy wymianie nowiutkiego bezpiecznika 20A na klatce i w domu mam też nowe bezpieczniki.
    Z tego co radzicie postawię sobie płytę (bo stara kuchenka nie nadaje się do naprawy a na czymś trzeba gotować) i zacznę starać się o "siłę".
    Tylko powiedzcie proszę:
    * czy przy przejściu na 3 fazy zmienia się całą instalację w mieszkaniu (jest miedziana) czy tylko przyłącze do bezpieczników i dalej do kuchenki?
  • Poziom 32  
    Nie ma wymogów aby wymieniać całą instalację. Możesz to robić etapami. Do kuchni jednak proponuję oprócz siły minimum 2 obwody gniazd dodatkowo.
  • Moderator - Elektryka
    kermit103 napisał:
    wprowadziłem się do mieszkania

    Kolego.
    "Elektrownia" dostarcza energię do granicy własności.
    Pomiędzy siecią dostawcy i twoim lokalem istnieje jeszcze instalacja, która jest na majątku i w zarządzaniu administratora obiektu.
    Spółdzielni, wspólnoty etc...
    Tam trzeba najpierw poczynić pierwsze kroki.
  • Poziom 40  
    kermit103 napisał:
    Napewno druta w bezpieczniku nie ma, bo osobiście byłem przy wymianie nowiutkiego bezpiecznika 20A na klatce i w domu mam też nowe bezpieczniki.
    6kW na krotko to tak.
    Cytat:
    Tylko powiedzcie proszę:
    * czy przy przejściu na 3 fazy zmienia się całą instalację w mieszkaniu (jest miedziana) czy tylko przyłącze do bezpieczników i dalej do kuchenki?
    WLZ i rozdzielnicę musisz zmodernizować.
    Co do instalacji, to zależy. Jak ci dadzą warunki to się przekonasz.
  • Moderator Elektrotechnika
    kermit103 napisał:
    Na niczym nie zamierzam oszczędzać

    Więc w czym problem cena kabla to pestka , w szachcie 3 fazy licznik 3 fazowy i po kłopocie . Zmodernizować swoją rozdzielnicę w domu na przyszłe obwody i już nowy obwód pod piec .
  • Poziom 16  
    Hmm ciekawe uważacie że jest jeden WLZ na klatkę ?? bo coś mi się wydaje że mogą być dwa jeden do 5 piętra a od 6 do ostatniej kondygnacji.
  • Poziom 28  
    No to zainstaluj gaz.

    Dodano po 30 [sekundy]:

    marek-1983 napisał:
    Hmm ciekawe uważacie że jest jeden WLZ na klatkę ?? bo coś mi się wydaje że mogą być dwa jeden do 5 piętra a od 6 do ostatniej kondygnacji.

    A skąd to wiesz MARKU ?
  • Moderator sekcji Technicznej
    marek-1983 napisał:
    Hmm ciekawe uważacie że jest jeden WLZ na klatkę ?? bo coś mi się wydaje że mogą być dwa jeden do 5 piętra a od 6 do ostatniej kondygnacji.


    Nie. Każdy ma swój, oddzielny.
  • Poziom 12  
    Kolega moderator ma rację, istnieją bloki w których zabezpieczenia przedlicznikowe są w piwnicy, więc każdy ma swój WLZ.
  • Admin Elektroenergetyka
    Zasadnicze pytanie, czy autor mieszkający w wielkiej płycie, posiada licznik w lokalu, czy na korytarzu.
    Jeśli w lokalu to zabezpieczenia są w piwnicy i trzeba szachtem przeciągać nowe zasilanie, a to nie należy do najprostszych. Często WLZ-ty do mieszkań w pionie (szachcie) są razem powiązane sznurkiem, poplątane, a szacht zapchany śmieciami lub gruzem. Bywa, że trzeba wchodzić do innych lokali aby przeciągnąć nowy przewód. Najgorsza robota, jeden wpuści, drugiego nie ma, a trzeci nie wyraża zgody.
    Najlepiej gdy licznik jest w korytarzu na zewnątrz, wtedy korytko i już mamy trzy fazy w lokalu.
    Jeden z kolegów pisał, że piony w blokach Xp. z licznikami w korytarzach są podzielone na dwa. Jest to prawda. Z reguły P-IVp i V-Xp. aluminiową szóstką - jeśli nie było wymiany.
  • Poziom 40  
    Łukasz-O napisał:
    Zasadnicze pytanie, czy autor mieszkający w wielkiej płycie, posiada licznik w lokalu, czy na korytarzu.
    Jeśli w lokalu to zabezpieczenia są w piwnicy i trzeba szachtem przeciągać nowe zasilanie, a to nie należy do najprostszych.
    Są takie bloki i takie.
    Cytat:
    Bywa, że trzeba wchodzić do innych lokali aby przeciągnąć nowy przewód. Najgorsza robota, jeden wpuści, drugiego nie ma, a trzeci nie wyraża zgody.
    Znam taki blok w Warszawie. Wejście do "szachtu" jest w przedpokoju każdego lokalu. Ale tam ostatnio wymieniono WLZ-ty elektryczne.
    Paskudny projekt, bo opcja dotyczy także innych instalacji telekomunikacyjnych.
  • Poziom 7  
    Łukasz-O napisał:
    Zasadnicze pytanie, czy autor mieszkający w wielkiej płycie, posiada licznik w lokalu, czy na korytarzu.
    Jeśli w lokalu to zabezpieczenia są w piwnicy i trzeba szachtem przeciągać nowe zasilanie, a to nie należy do najprostszych. Często WLZ-ty do mieszkań w pionie (szachcie) są razem powiązane sznurkiem, poplątane, a szacht zapchany śmieciami lub gruzem. Bywa, że trzeba wchodzić do innych lokali aby przeciągnąć nowy przewód. Najgorsza robota, jeden wpuści, drugiego nie ma, a trzeci nie wyraża zgody.
    Najlepiej gdy licznik jest w korytarzu na zewnątrz, wtedy korytko i już mamy trzy fazy w lokalu.
    Jeden z kolegów pisał, że piony w blokach Xp. z licznikami w korytarzach są podzielone na dwa. Jest to prawda. Z reguły P-IVp i V-Xp. aluminiową szóstką - jeśli nie było wymiany.

    Uf to jakieś pocieszenie bo liczniki są w korytarzu. Widać rozmawiałem z kimś mało kompetentnym w spółdzielni, bo podobno się nie da :/ Główny elektryk na urlopie i napewno uderzę do niego jak tylko się pojawi.
  • Poziom 40  
    kermit103 napisał:
    Główny elektryk na urlopie i napewno uderzę do niego jak tylko się pojawi.
    Zaczyna się od ZE - elektrowni. ZE daje warunki przyłączenia, określa moc i bezpieczniki - nie elektryk w Sp-ni.
    ZE o wszystkim decyduje.
    Bez tego nie masz z czym iść do elektryka.
    Musisz napisać pismo do ZE o 3 fazy z określeniem wielkości mocy jaką chcesz dostać.
    ZE da ci na piśmie warunki przyłączenia.
    Warunki z ZE pokażesz w Sp-ni.
    Napisz o 12kW. Zab przedlicznikowe 25A.
  • Poziom 39  
    kermit103 napisał:
    Widać rozmawiałem z kimś mało kompetentnym w spółdzielni, bo podobno się nie da


    Może do wszystkich mieszkań jest jeden WLZ do tego o małym aluminiowym przekroju.

    Nie dalej jak miesiąc wstecz wymieniłem jeden WLZ o przekroju 25mm2 fazowe i 16mm2 "zerowy" wszystko aluminium a zasilało to 35 mieszkań na 11 piętrach.

    kermit103 napisał:
    Piszę, ponieważ mam ogromny dylemat a kompetentnych elektryków w okolicy brak


    Puki co to można jedynie przypuszczać i snuć różna scenariusze istniejącego zasilania i choćby był na forum specjalista elektryk to i tak nie da ci żadnej konkretnej odpowiedzi.

    Póki, póki, póki!!!
  • Poziom 7  
    CYRUS2 napisał:
    kermit103 napisał:
    Główny elektryk na urlopie i napewno uderzę do niego jak tylko się pojawi.
    Zaczyna się od ZE - elektrowni. ZE daje warunki przyłączenia, określa moc i bezpieczniki - nie elektryk w Sp-ni.
    ZE o wszystkim decyduje.
    Bez tego nie masz z czym iść do elektryka.
    Musisz napisać pismo do ZE o 3 fazy z określeniem wielkości mocy jaką chcesz dostać.
    ZE da ci na piśmie warunki przyłączenia.
    Warunki z ZE pokażesz w Sp-ni.
    Napisz o 12kW. Zab przedlicznikowe 25A.

    Jutro idę do ZE z wnioskiem o warunki przyłączenia, jakby ktoś jeszcze mógł mi powiedzieć jak wygląda taka procedura?
    Rozumiem, że:
    1.Wniosek
    2.Oni przysyłają warunki z umową przyłączenia, pytam spółdzielni o zgodę i odsyłam podpisaną umowę do ZE.
    3.... elektryk i to wszystko?
    Nie trzeba żadnych urzędów budowlanych, odbiorów przez jakichś inspektorów etc?
  • Poziom 40  
    kermit103 napisał:
    Jutro idę do ZE z wnioskiem o warunki przyłączenia, jakby ktoś jeszcze mógł mi powiedzieć jak wygląda taka procedura?
    Rozumiem, że:
    1.Wniosek
    2.Oni przysyłają warunki z umową przyłączenia, pytam spółdzielni o zgodę i odsyłam podpisaną umowę do ZE.
    Myślę że warunki sam odbierzesz.
    Cytat:
    3.... elektryk i to wszystko?
    Zrozum kolego. Nie elektryk tylko Sp-nia.
    Elektryk nie jest osobą decyzyjną - tylko robi robotę.
    Prawdopodobne ZE ci nakaże - lub nie nakaże - przynieść akceptację ze Sp-ni.
    Dalej zapytasz jak będziesz miał warunkiz ZE. Poza tym w ZE także cie poinformują.
    Cytat:
    Nie trzeba żadnych urzędów budowlanych, odbiorów przez jakichś inspektorów etc?
    Nie trzeba.
    Jedynym inspektorem będzie inspektor elektryczny w Sp-ni (jeżeli takowego posiada)
  • Poziom 7  
    Dowiedziałem się już wszystkiego w spółdzielni i u elektryka. Przewody w pionie są zbyt słabe do podpięcia 3 faz u mnie, zgodę uzyskałbym pod warunkiem pociągnięcia przewodów od piwnicy. Elektryk wstępnie wycenił taką robotę na 3-4 tysiące + oczywiście koszty w ZE też prawie 2 tysiące. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak kupić jakąś płytę słabeusza i uważać na to co włączam i kiedy. Postaram się uzyskać jakiś większy przydział mocy przyłączeniowej do 5-6 KW zawsze to jakiś półśrodek.
  • Poziom 32  
    kermit103 napisał:
    Postaram się uzyskać jakiś większy przydział mocy przyłączeniowej do 5-6 KW zawsze to jakiś półśrodek.

    Bez sensu. Jeśli zasilanie 3 fazowe, przy takiej mocy dostaniesz zabezpieczenie główne 10 A. Jednofazowe 6 kW nie dostaniesz bo
    kermit103 napisał:
    Przewody w pionie są zbyt słabe



    kermit103 napisał:
    oczywiście koszty w ZE też prawie 2 tysiące

    Wg mnie max 750-800 zł i to dla mocy 14 kW.
  • Poziom 24  
    Czy przy przyłączeniu 3 faz rozłożenie zawsze musi być symetryczne? Pytam po części z ciekawości, ale gdyby tak nie było, to mogłoby to być rozwiązanie problemu Autora tematu. Zakładając, że przy obecnym rozłożeniu obciążeń (mieszkań) na fazy na każdej jest niewielki zapas np. 2kW nie pozwoli to na przyłączenie 12kW = 3 x 4kW, ale pozwoliło by na przyłączenie 10kW = 2kW + 2kW + (2+4)kW, gdzie 4kW to obecny przydział tego mieszkania na konkretnej (jednej) fazie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Specjalista elektryk
    Małolepszy napisał:
    Nic podobnego. jak zwiększysz z 4 do 14kW to koszty będą około 600zł.
    A współczynnik jednoczesności? Podpowiadam - jest zależny od liczby lokali w budynku.