logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus 912 - Wałek przekazu mocy długo się włącza i staje pod obciążeniem

hubertz914 29 Maj 2012 20:45 15425 10
REKLAMA
  • #1 10946896
    hubertz914
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    W ursusie 912 wałek przekazu mocy nie raz dobrze działa a nieraz trzeba długo czekać żeby się włączył. Pod obciążeniem staje. Wymieniłem cały kosz wałka przekazu mocy i ciągle się tak dzieje. Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 10947148
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    Chyba jest napędzany przez sprzęgło.
  • REKLAMA
  • #3 10951052
    wpsowa692
    Poziom 24  
    Ocena: 464
    Może ciśnienie na mikropompce masz słabe ?
    Zając działa ?
    Kosz wymieniłeś tzn. że tarczki też.
  • #4 10960797
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Ocena: 101
    Tak jak pisze @wpsowa692 zmierz ciśnienie na mikropompce bo jest bardzo prawdopodobne że ona jest przyczyną awarii.
  • REKLAMA
  • #5 10979643
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 259
    Ciśnienie to podstawa, jeśli nie masz czym zmierzyć, to przynajmniej napraw kontrolkę. Bo najczęściej bywają niesprawne, a to pierwszy sygnał że coś jest nie tak z ciśnieniem jak świeci.
  • REKLAMA
  • #6 11008758
    bingo0
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Hej ja miałem ostatnio taki przypadek w 914. Wałek czasami działał, a czasami pod obciążeniem wogóle nie odpalał, a bez obciążenia ręką można go było zatrzymać.
    Na rozdzielaczu w miejscu przewodów dostarczających olej do wałka wkręciłem nanometry. Pokazywały one ciśnienie 15 atm, co oznaczało, że rozdzielacz i pompa są ok. Tak samo na końcu ww przewodów. Przyczyna okazała się banalna. Otóż w tym "koszu" w którym są tarcze była przyczyna. Pierwsza przekładka napędowa, ta z tymi zębami, opierała się na końcu tych wcięć w tym koszu. To powodowało, że pomiędzy tym ceowatym pierścieniem a tą przekładką byłą przestrzeń. Wszystko co należało zrobić, to między nie wstawić te cienkie pierścienie aby zlikwidować tę przestrzeń. Wówczas zębata przekładka oparła się w całości na spodzie tłoczka, a nie dochodziła do końca tego wycięcia. Dzięki temu olej idealnie całość zaczął dopychać i problem zniknął na dobre.
    Koszt naprawy: 8 zł, czas: 40 minut. Tak by było teraz. Ale kosztowało mnie to trzech mechaników i 3 dni niepotrzebnej pracy.

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam jeszcze, że nawet hamulec po wyłączeniu wałka zadziałał. Wcześniej to niechciał.
  • #7 14162571
    rajczak14
    Poziom 14  
    Ocena: 91
    Przepraszam, że odgrzewam stary temat ale mam małe pytanie a nie chcę zakładać nowego tematu. Otóż mam wyciek oleju spod pokrywy tylnej sprzęgła WOM. Przypuszczam ze to oringi siedzą więc chciałbym je wymienić jednak nie wiem czy po odkręceniu tej pokrywy od mostu, całe sprzęgło wyjdzie mi w całości? Innymi słowy mówiąc, obawiam się czy wyciągając sprzęgło, nie stanie się coś co będzie mnie zmuszało do rozbierania mostu? Mam na myśli czy coś nie spadnie na dno mostu lub czy coś się nie przestawi, że nie będę mógł włożyć tylko z powrotem.
  • #8 14164268
    zetor6245
    Poziom 15  
    Ocena: 187
    Możesz śmiało wyjmować nic się nie rozpadnie jedynie mogą przestawić się tarczki które łatwo ustawić na rowki będziesz to widział . Przy składaniu ustaw równo tarczki na rowki , wkładaj bujając na bok i nie kręć wałkiem , wpychaj ale nic na silę problemu nie powinno być .
  • #9 14164431
    Bmash_pl
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Odkręcając pokrywę sprzęgło nie wyjdzie Ci w całości,o to możesz być spokojny,jeżeli będziesz potem uważny przy zakręcaniu to nic nie spadnie na dno mostu.
  • #10 14164931
    rajczak14
    Poziom 14  
    Ocena: 91
    O to mi chodziło, dzięki koledzy.
  • #11 14186105
    Strzała138
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Witam.
    Ja jeszcze chciałem od siebie dodać aby przy wymianie tych dużych uszczelek typu oring na pokrywie sprzęgła WOM zwrócić uwagę na prawidłowy ich montaż bo może się ten ostatni obsunąć i zatkać kanały olejowe oraz po zamontowaniu ich w rowkach sprawdzić ich wysokość wystawania ponad krawędz rowka.
    Jeżeli będą za nisko a tak się zdarza to Będziesz miał problemy z mocą WOMu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z wałkiem przekazu mocy w ciągniku Ursus 912, który nie zawsze włącza się prawidłowo i zatrzymuje pod obciążeniem. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być niskie ciśnienie na mikropompce oraz problemy z montażem tarczek w koszu wałka. Wskazano na konieczność pomiaru ciśnienia oraz sprawdzenia stanu oringów w pokrywie sprzęgła WOM. W jednym z przypadków, problem rozwiązano poprzez dodanie cienkich pierścieni w koszu, co poprawiło działanie wałka. Użytkownicy dzielą się również wskazówkami dotyczącymi wymiany uszczelek i montażu sprzęgła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA