logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzator przenośny - bardzo słabo chłodzi

sirkubax 29 Maj 2012 23:17 56346 29
REKLAMA
  • #1 10947657
    sirkubax
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Hej,

To już mój drugi post w tym temacie :)

Mam klimatyzator przenośny Blyss 1.1kW, kupiony rok temu (więc jeszcze na gwarancji).
    Ostatnio bardzo słabo chłodzi, choć zaznaczam, że ciężko stwierdzić "jak słabo" bo w sumie temperatura powierza mocno wzrosła.
    Powietrze w pomieszczeniu ma około 28-29 stopni (pracują maszyny). Jak było chłodniej na dworze, to klimatyzacja bez problemu utrzymywała zadaną temperaturę 21 stopni.
    Z rury na zewnątrz wypychane jest dość ciepłe powietrze, ale z nawiewu w środku leci powietrze zaledwie 1-2 stopnie chłodniejsze niż temperatura w pomieszczniu (czyli gdy w pokoju jest 28 stopni, to powietrze w klimie ma 26-27).
    Nawiew włączyłem na maxa, ale właśnie zastanawiam się, czy chłodniejsze powietrze nie było by przy mniejszej mocy dmuchawy...

Czy to jest normalne? Czy klima nie daje rady, czy też może gaz uleciał, albo coś sie popsuło...

Rozebrałem obudowę, i do radiatora chłodzącego powietrze w pomieszczeniu dopływa zimny gaz (na rurce dolotowej osadził się szron).
    Radiator chłodzący czynnik roboczy (powietrze z niego wyrzucane jest poza pomieszczenie) jest ciepły, a skraplacz? (ten większy zbiornik na czynnik chłodniczy) jest bardzo gorący - parzy przy dotyku.

Czy muszę to zaakceptować, czy jest szansa, że gwarancja coś naprawi??
    1-2 stopnie obniżenia temperatury to chyba trochę za mało...
  • REKLAMA
  • #2 10947774
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 10947995
    radekklimat
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    W twoim klimatyzatorze brakuje czynnika, jest gdzies nieszczelnosc.
    Jak jest na gwarancji to reklamuj.
  • REKLAMA
  • #4 10948097
    sirkubax
    Poziom 13  
    Hej,

Dzięki wielkie za podpowiedzi :D elektroda jest genialna.

Dziś po nocy zeszła temperatura do 24 stopni, ale noc była chłodna.

Tak - ten większy zbiornik jest sprężarką.

Cóż, no to szukam gwarancji :)
    Chyba, że coś jeszcze mogę sprawdzić samemu?

Czy to normalne, żeby w klimatyzatorze trzeba było po roku uzupełniać czynnik? Zastanawiam się właśnie, czy mi to obejmie gwarancja...

EDIT
    Dorzucam zdjęcie jak to wygląda teraz.
    Klimatyzator przenośny - bardzo słabo chłodzi
  • Pomocny post
    #5 10948713
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 10951020
    sirkubax
    Poziom 13  
    Hm

Oba są "letnie".
    Skraplacz jest nieco cieplejszy niż powietrze, a parownik niewiele chłodniejszy.
    Choć powietrze wyrzucane na zewnątrz jest ciepłe (nie gorące).

Mam wrażenie, że klima chłodzi, ale tylko 1-2 stopnie, czyli coś popsute - pewnie ten brak czynnika.
    Pakuje ją jutro do auta i na gwarancję...
    Dam znać, jak wróci, coby potomni wiedzieli jak czynić :-)
  • #7 10951344
    radekklimat
    Poziom 21  
    Moga tez byc kapilary zapchane i efekt bedzie podobny a co do gwarancji to jak to z jakiegos marketu to powinni ci zamienic na sprawny klimatyzator.
  • #8 11000907
    Misiek85
    Poziom 23  
    Ocena: 541
    Witam ja mam takie pytanie kupiłem klimatyzator przenośny ladycook lpc-sp09 ale mam pytanie bo nie jasno napisali w instrukcji z tyłu urządzenia są dwa otwory jeden gdzieś z 30cm od ziemi z napisem" podłączenie przewodu wentylacyjnego" a drugi na samym dole z gumowym korkiem. I teraz tak niby ma jakiś pojemnik na skroploną wodę ale nie rozumiem sposobu jej usuwania. Czy tam gdzie napis dać załączony wężyk czy podkładać coś pod urządzenie i wyjmować korek? I co to znaczy ciągły lub nie drenaż wody? i czy to normalne aby po 3h pracy miał w sobie ok 1l wody nagromadzonej?
  • #9 11002069
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1048
    Misiek85 napisał:
    ...czy to normalne aby po 3h pracy miał w sobie ok 1l wody nagromadzonej?

To już zależy od wielu czynników (wilgotność, przepływ powietrza, różnica temperatur itd.), ale jest to jak najbardziej możliwe (większe urządzenia potrafią dawać wiaderko 15l na godzine :D)
  • #10 11002498
    Misiek85
    Poziom 23  
    Rozumiem dziękuję za wyjaśnienie. Ale jak tą wodę usuwać? Po co ten otwór z napisem przewód wentylacyjny jak jest ok 30cm od ziemi umieszczony? Teraz jakos sobie radzę podstawiam miskę i czekam aż wyleci. A drenaż wody co oznacza?
  • #11 11002597
    Chris_W
    Poziom 39  
    Przewód went. to prawdopodobnie wyrzut ciepłego powietrza (czyli rura i za okno - tak najczęściej ludzie robią).
  • #12 11002910
    radekklimat
    Poziom 21  
    W tylnej czesci masz klape a pod nia zbiornik na skropliny i powinienes go oprózniac a jezeli masz mozliwosc odprowadzenia np. do kanalizy to wedy wyciagasz gumowy korek, podłaczasz rurke i do kanalizacji.
  • #13 11003391
    Misiek85
    Poziom 23  
    Witam ok to ja może załączę zdjęcie o co mi chodzi.
    Załączniki:
    • Klimatyzator przenośny - bardzo słabo chłodzi 12060036.jpg (59.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Klimatyzator przenośny - bardzo słabo chłodzi 12060039.jpg (143.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 11003918
    Chris_W
    Poziom 39  
    Chyba odpowietrzenie zbiorniczka.
  • #15 11004111
    Misiek85
    Poziom 23  
    Nom być może tak ale po co ten napis?
  • REKLAMA
  • #16 11014139
    sirkubax
    Poziom 13  
    Witam.

Ostatecznie klimatyzator wymienili na nowy na gwarancji.
    Nie powiedzieli co sie zepsuło więc nie mam feedback'u
    Nowy chłodzi super :)
  • #17 11016563
    Misiek85
    Poziom 23  
    Witam mam kolejny problem od kilku dni w pokoju jest 26 stopni włączyłem klimatyzator i na początku strasznie szumi jakby nabijała się wężownica za 10 sekund przestaje ale pracował cały dzień i nie ochłodził wgl pokoju może o jeden stopień. Czy coś jest nie tak? Proszę o pomoc bo klima jest nowa ma może z 3 tygodnie i działa dobrze do upałów.

Dodano po 5 [godziny] 31 [minuty]:

Witam jeszcze raz czy to normalne, że z klimatyzatora leci powietrze zamiast 13 stopni jak na początku to teraz 22 stopnie, w pokoju mam 25 stopni i nie schodzi niżej. Jak było 22 stopnie w pokoju to z klimy leciało 14 max 13 stopni. Urządzenie jest nowe ma może 3 tygodnie. Proszę o pomoc.
  • #18 11022448
    sirkubax
    Poziom 13  
    Hej,

Objawy masz takie jak u mnie.
    Też różnica moze 2 stopnie między wejściem a wyjściem.
    Zobacz jeszcze z ciekawości, czy na wyrzucie masz powietrze ciepłe, czy gorące. Mi wymienili cały klimatyzator, i jak był popsuty to powietrze leciało ciepłe. Teraz jest naprawde gorące (z 45? stopni - postaram się zmierzyć dla Ciebie)

Nie wiem co u mnie było popsute - wymienil na nowy i nie powiedzieli, ale pewnie jakiś wyciek gazu.
    Jak masz na gwarancji, to nie czekaj - trzeba reklamować.

Edit:

Orientacyjnie zrobiłem pomiar.
    Przy temperaturze powietrza w pomieszczeniu 23 stopnie, klimie ustawionej na min (16 stopni)
    Chłodnie powietrze: 11 stopni
    Ciepłe na wyrzycie ~48 stopni
  • #19 11022504
    Misiek85
    Poziom 23  
    Witaj tak juz zgloszone maja przyjechac jutro. Z rury leci chlodne ale po zdjeciu panelu sprezarka jest strasznie goraca nie da sie dotknac reka. Na poczatku dzialal dobrze 13° mial na wyrzucie a teraz 23 cczasem 20° gdy w pokoju jest 24°. Pracowal pol dnia w pokoju i nic nie ochlodzil. Wiec pewnie uciekl gaz jakims cudem.
  • #20 11022535
    sirkubax
    Poziom 13  
    Misiek85 napisał:
    Witaj tak juz zgloszone maja przyjechac jutro. Z rury leci chlodne ale po zdjeciu panelu sprezarka jest strasznie goraca nie da sie dotknac reka. Na poczatku dzialal dobrze 13° mial na wyrzucie a teraz 23 cczasem 20° gdy w pokoju jest 24°. Pracowal pol dnia w pokoju i nic nie ochlodzil. Wiec pewnie uciekl gaz jakims cudem.

U mnie tez sprężarka była bardzo gorąca, a efektu wcale.
    Możesz zobaczyć zdjęcia powyżej - oszraniała mi się rurka dolotowa do chłodnicy, ale efektu nie było.

W mojej ocenie masz dokładnie tą samą usterkę co ja. U mnie oddałem na gwarancje, i po około 8 dniach zadzwoniłem, i już mieli decyzję że wymiana na nowy - polecam zadzwoń wcześniej niż 14 dni.

Jak by Ci powiedzieli co się popsuło to daj znać - tak z ciekawości.
  • #21 11022592
    Misiek85
    Poziom 23  
    Ok dam znac jutro bo beda u mnie. Tak rurka cala oszroniona i kapie z niej strasznie po kilku minutach pracy sprezarki juz jest prawie szklanka wody. A nie bylo tak na poczatku. Wiec cos nie tak. Poczekam do jutra. Aha i jak wlaczam np po nocy to slychac szum straszny tam gdzie skraplacz i parownik po jakis 15sekundach przestaje. A jeszcze glosniej po wylaczeniu np po godzinie pracy.

Dodano po 4 [godziny] 7 [minuty]:

O widzisz dzieki za pomiary. Moj ma tylko 18° ale przy 23° w pokoju dawal 13° zimnego. A teraz przy 28° w pokoju daje 23° imnego.
  • #22 11024949
    Misiek85
    Poziom 23  
    Witam a mam jeszcze jedno pytanie czy w transporcie klimatyzator ma być pionowo ustawiony czy może leżeć i czy wpływa to na parametry bądź uszkodzenie?
  • #23 11028764
    Misiek85
    Poziom 23  
    Witam a mam pytanie odnośnie wyboru klimatyzatora czy może ktoś się wypowiedzieć na temat firm whirlpool moc 3,5kW i SuperCool moc 4,0kW są na allegro.
  • #24 11030074
    Misiek85
    Poziom 23  
    Witajcie eh nie pomoże mi nikt w wyborze innego klimatyzatora? Bo jednak mój nie działa i go oddałem a chce kupić inny.
  • #25 11820554
    Misiek85
    Poziom 23  
    Witam ponownie proszę o pomoc czy ktoś z was koledzy zna ktoś klimatyzator DadosXl bo mało co w sieci jest o nim. Cena 2400zł na allegro. I czy max 48dB to już bardzo głośno czy jeszcze można oglądać Tv? Proszę o porady.
  • #26 11834476
    Misiek85
    Poziom 23  
    Witam jesz ze jedno pytanie czy to normalne ze w trybie pracy wentylator to oba wiatraki pracuja w modelu Dados xl? Prosze o odpowiedz.
  • #27 11877485
    ecoproject
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    a dlaczego miało to by być dziwne ?? wchodzę w temat jestem po kursie 2 tyg nie widze nic dziwnego :)
  • #28 11877921
    Misiek85
    Poziom 23  
    Witaj nie bardzo rozumiem Twojego posta?
  • #29 11885768
    radekklimat
    Poziom 21  
    Misiek85 napisał:
    Witam jesz ze jedno pytanie czy to normalne ze w trybie pracy wentylator to oba wiatraki pracuja w modelu Dados xl? Prosze o odpowiedz.

Normalne poniewaz tam jest pewnie jeden sinik i do parownika i do skraplacza, czyli na jego osi sa dwa wentylatory, rozbierz sprzet i zobaczysz jak to wyglada.
  • #30 11885773
    Misiek85
    Poziom 23  
    Witam są dwa silniki. A w instrukcji piszą " podczas chłodzenia, grzania i wentylacji rura wyrzutowa musi być podłączona na stałe, jedynie w trybie osuszania zaleca się jej zdjęcie." Więc może to normalne, że ten model tak ma?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przenośnym klimatyzatorem Blyss 1.1kW, który słabo chłodzi, osiągając jedynie 1-2 stopnie różnicy w porównaniu do temperatury w pomieszczeniu. Po rozebraniu obudowy zauważył, że do radiatora dopływa zimny gaz, ale skraplacz i parownik są letnie. Użytkownicy sugerują, że może brakować czynnika chłodzącego z powodu nieszczelności lub zapchanych kapilar. Użytkownik planuje zgłosić reklamację w ramach gwarancji. W dalszej części dyskusji poruszane są inne modele klimatyzatorów oraz problemy z ich działaniem, w tym wymiana na nowy model.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA