logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klimatyzator przenośny z OBI 7000btu słabo chłodzi

BrucieK 19 Lip 2022 21:50 3282 12
REKLAMA
  • #1 20108536
    BrucieK
    Poziom 15  
    Ocena: 63
    Witam,
    Klimatyzator ma 2050W i jest jednorurowy. Problem polega na tym, że buczy dwie godziny a schłodzi 2-3 stopnie. Np. na wyświetlaczu z 26 zrobi się 24 stopnie.
    Co ciekawe na wylocie z parownika jest zimne powietrze więc jak się ustawi bezpośrednio na siebie to jest ok ale 2-3m od klimatyzatora już się z człowieka leje. Był na reklamacji i serwis stwierdził że jest sprawny, przy 22 stopniach temperatury otoczenia na wylocie schładza powietrze do 6 stopni.
    To niech mi ktoś wytłumaczy jak to możliwe że chłodzi powietrze do takiej temperatury a w pomieszczeniu dalej gorąco? Jak zmienię prędkość z low na high to temperatura się podwyższa i ani tyle nie jest w stanie schłodzić.
    Próbowałem już chyba wszystkiego, ustawiałem różnie w pomieszczeniu ale większego znaczenia to nie ma. Dorobiłem do okna ze styroduru takie uszczelnienie żeby pomimo uchylonego okna powietrze z zewnątrz nie dostawało się do pomieszczenia. Zrobiłem adapter na wlot powietrza na skraplacz innymi słowy przerobiłem klimatyzator na dwururowy, lekka poprawa jest ale to głównie zależy od temperatury na zewnątrz. Jednak podstawowy problem pozostał, 2-3 stopnie schłodzi i się praktycznie zatrzymuje.

Czy serwis ma rację twierdząc że klimatyzator jest sprawny tylko na podstawie temperatury schłodzonego powietrza?
  • REKLAMA
  • #2 20108546
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    BrucieK napisał:
    Czy serwis ma rację twierdząc że klimatyzator jest sprawny tylko na podstawie temperatury schłodzonego powietrza?

Tak.

BrucieK napisał:
    Co ciekawe na wylocie z parownika jest zimne powietrze więc jak się ustawi bezpośrednio na siebie to jest ok ale 2-3m od klimatyzatora już się z człowieka leje

U mnie w pomieszczeniu 128 m2 nie daje rady schłodzić nawet o 0,5 stopnia (w praktyce - weź no podaj wymiary pomieszczenia).
  • #3 20108631
    Jacdiag
    Poziom 29  
    Ocena: 372
    BrucieK napisał:
    chłodzi powietrze do takiej temperatury a w pomieszczeniu dalej gorąco?

A wiesz co to jest bezwładność cieplna ?
    Wszystkie sprzęty w tym pomieszczeniu (meble, wersalka, krzesła i ściany) mają temperaturę powietrza i jest to np. 25°C. Włączony telewizor i np. ładowarki do telefonów to dodatkowe grzejniki. Gdy klimatyzatorem obniżysz temperaturę powietrza o kilka stopni to te wszystkie sprzęty będą działać jak kaloryfer zimą, oddając zmagazynowane ciepło do powietrza.

Można to porównać do działania odwrotnego, czyli ogrzewania pomieszczenia z 10°C suszarką do włosów lub podobną nagrzewnicą 2kW (farelką) - powietrze na wylocie będzie ciepłe, a nawet gorące, ale ściany długo zimne.
  • #4 20108672
    BrucieK
    Poziom 15  
    Ture11 napisał:
    U mnie w pomieszczeniu 128 m2 nie daje rady schłodzić nawet o 0,5 stopnia (w praktyce - weź no podaj wymiary pomieszczenia).

Pomieszczenie pomiędzy 17-20m2

Jacdiag napisał:
    BrucieK napisał:
    chłodzi powietrze do takiej temperatury a w pomieszczeniu dalej gorąco?

A wiesz co to jest bezwładność cieplna ?
    Wszystkie sprzęty w tym pomieszczeniu (meble, wersalka, krzesła i ściany) mają temperaturę powietrza i jest to np. 25°C. Włączony telewizor i np. ładowarki do telefonów to dodatkowe grzejniki. Gdy klimatyzatorem obniżysz temperaturę powietrza o kilka stopni to te wszystkie sprzęty będą działać jak kaloryfer zimą, oddając zmagazynowane ciepło do powietrza.

Można to porównać do działania odwrotnego, czyli ogrzewania pomieszczenia z 10°C suszarką do włosów lub podobną nagrzewnicą 2kW (farelką) - powietrze na wylocie będzie ciepłe, a nawet gorące, ale ściany długo zimne.

Farelką 2kW prędzej bym nagrzał te dwa stopnie w górę niż jestem w stanie schłodzić tym klimatyzatorem.
    Pytałem parę osób co mają klime typu split o mocy 2-2,5kW i każdy sobie chwali, wystarczy 15-30min żeby schłodzić do 20 czy 18 stopni, dodatkowo przy otwartych pomieszczeniach mogą też ciut schłodzić na całym piętrze. Wiec nie rozumiem czym się różni od tego ta moja klima. Bo jeśli jest jak mówisz to nie ma sensu inwestować w splita no chyba że jakiegoś 4kW.

Czyli pozostaje mi wyrzucić ten szmelc bo żeby schłodzić do 16 stopni to chyba pomieszczenie 1m2 by musiało być.
  • REKLAMA
  • #5 20110050
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 320
    moc 7000btu jest mała. Poza tym, tyle powietrza ile wyrzuca na zewnątrz gorącego, musi spowrotem wrócić (jednorurowy). Dwururowy: do chłodzenia części gorącej używa ... gorącego powietrza z zewnątrz - sprawność chłodzenia spada...
  • REKLAMA
  • #6 20110350
    BrucieK
    Poziom 15  
    Andrzej42 napisał:
    moc 7000btu jest mała.

Więc jaka moc nie jest "mała"? Załóżmy że chce schłodzić w ciągu pół godziny do 20 stopni z tych 26-27 pomieszczenie 17-20m2 to ile bym potrzebował? 4kW wciąż się wydaje za mało skoro 2kW w ciągu godziny dwóch zbije 2-3 stopnie i dalej temperatura staje. A to się kłóci znów z opiniami ludzi którzy mają splita o mocy 2-2,5kW i tempo schładzania to jest jakaś przepaść w stosunku do mojego klimatyzatora.

Andrzej42 napisał:
    Poza tym, tyle powietrza ile wyrzuca na zewnątrz gorącego, musi spowrotem wrócić (jednorurowy). Dwururowy: do chłodzenia części gorącej używa ... gorącego powietrza z zewnątrz - sprawność chłodzenia spada...

Z tym jednorurowym się zgodzę ale przerobiłem go na dwururowy. Te kilka stopni różnicy nie mają moim zdaniem aż takie znaczenia jak to że bez drugiej rury do pomieszczenia zasysa gorące powietrze z zewnątrz. Na elektrodzie można znaleźć opisy takich przeróbek i w każdym przypadku efekty były na plus.

Ja dalej będę się upierał przy tym że z klimatyzatorem jest coś nie tak, być może sama konstrukcja jest wadliwa i nie ma on deklarowanych 7000btu. No bo poprawcie mnie jeśli się mylę, ale przy wolnym przepływie powietrza nawet przy dużo słabszej mocy chłodniczej moglibyśmy osiągnąć 6 stopni na wylocie z parownika. Tylko teraz jak to udowodnić producentowi/serwisowi żeby uznali reklamację?
  • REKLAMA
  • #7 20111730
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Dostałeś dobry przykład z suszarką, chyba zbyt wiele wymagasz od tego sprzętu. Wczoraj miałem 33stopnie na poddaszu pokój 18m2, split 3,5kW chodził ponad 2 godziny żeby dobić do 25 stopni.
  • #8 20112471
    clim100
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Moc chłodnicza 2kW powinna wystarczyć do schłodzenia pokoju 20m2 i w przypadku klimatyzacji typu split z jednostka wewnętrzna i zewnętrzną tak by było. Natomiast klimatyzatory przenośne podczas pracy rurą wyrzucają na zewnątrz gorące powietrze ze skraplacza przez co robią podciśnienie w pomieszczeniu i zasysają wszystkimi nieszczelnościami pomieszczenia powietrze z dworu .Tak naprawdę masz do schłodzenia powietrze w pokoju i na bieżąco napływające zewnętrzne ciepłe powietrze przez co klimatyzacja staje się nie skuteczna. Wydajność wentylatora skraplacza może mieć ok 400m3/h co przy kubaturze twojego pokoju oznacza ośmiokrotna wymianę powietrza. Stąd takie słabe efekty chłodzenia.
  • #9 20112611
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    clim100 napisał:
    Moc chłodnicza 2kW powinna wystarczyć do schłodzenia pokoju 20m2 i w przypadku klimatyzacji typu split z jednostka wewnętrzna i zewnętrzną tak by było. Natomiast klimatyzatory przenośne podczas pracy rurą wyrzucają na zewnątrz gorące powietrze ze skraplacza przez co robią podciśnienie w pomieszczeniu i zasysają wszystkimi nieszczelnościami pomieszczenia powietrze z dworu .

Autor napisał wyraźnie, że robił przeróbkę, co niewiele dało.

BrucieK napisał:
    być może sama konstrukcja jest wadliwa i nie ma on deklarowanych 7000btu.

BrucieK napisał:
    Tylko teraz jak to udowodnić producentowi/serwisowi żeby uznali reklamację?

Cytat:
    1 BTU jest to ilość energii potrzebna do ogrzania jednego funta wody o jeden stopień Fahrenheita.

W czym problem? Masz funt wody? Masz termometr? :D

Kolego, jak na razie to piszesz coś w stylu: "wydaje mi się, że powinno być chłodniej w pomieszczeniu, złóżmy reklamację u producenta".

Producent ma uznać reklamacje, bo Tobie się wydaje, że 7000BTU powinno dać większy efekt? Robiłeś chociaż porównanie z innym klimatyzatorem, który ma też równo 7000BTU?

Dodano po 4 [minuty]:

BrucieK napisał:
    przy 22 stopniach temperatury otoczenia na wylocie schładza powietrze do 6 stopni.

To dobry wynik, bo mój 2,6kW (10500BTU) jednorurowy daje 6,7 stopnia przy temperaturze wewnątrz na poziomie 24 stopni.
  • #10 20114921
    clim100
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Możesz orientacyjnie obliczyć moc chłodniczą jaką z siebie daje klimatyzator.
    Potrzebujesz tylko wydajność wentylatora nawiewu ,różnice temperatury otoczenia i nawiewu. Podstawiasz do wzoru poniżej:
    m- to masa powietrza przyjmujesz 1,21kg/m3;c -ciepło właściwe powietrza 1,05kJ/kgK
    Q[kJ]=m[kg]c[kJ/kgK]Δt[K]
    P[kW]=Q/3600
    Dla przykładu klimatyzator na najwyższym biegu wentylatora powiedzmy 350m3/h, delta temperatury 15K
    Q=1,21.350*1,05*15
    Q=6670
    P=6670/3600=1,85kW
    Są to orientacyjne wyliczenia ponieważ nie bierzemy pod uwagę wilgotności powietrza ale wiele razy w ten sposób obliczałem moc urządzeń i wyliczona pokrywała z znamionową.
  • #11 20118999
    lonekb
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witaj
    moim zdaniem masz dla opcji dwu rurowej nieszczelnie wykonaną komorę.
    Od dwóch lat korzystam z takiego rozwiązania i obniżenie temperatury o 6- 8 stopni (przy 32 na zewnątrz) to nie problem. Ja mam klimatyzator 3500 W(moc chłodnicza) na 17 m2 i jest on za mocny (krótkie okresy pracy) ,
    Reasumując: ciągniesz dużo obcego gorącego powietrza

pozdrawiam
  • #12 20119142
    BrucieK
    Poziom 15  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, udało mi się wywalczyć zwrot pieniędzy i pewnie nigdy w życiu już nie kupię takiego wynalazku.
    Jeszcze przed oddaniem klimatyzatora przeniosłem go do pomieszczenia które ma niecałe 9m2 i podłączyłem tak jak w instrukcji czyli po prostu rura wylotowa za okno, dałem tylko ten pionowy plastik z otworem na rurę. Celowo zrobiłem to bez żadnych modyfikacji. Tym razem zamiast wierzyć w to co pokazuje klimatyzator temperaturę mierzyłem dwoma różnymi termometrami elektronicznymi, pokazywało to samo. Klimatyzator zaniża temperaturę powietrza więc te 2-3 stopnie o których pisałem w pierwszym poście to był błędny odczyt bo w pomieszczeniu termometry pokazywały właśnie te 2-3 stopnie więcej niż klimatyzator. Nawet po przystawieniu termometru bezpośrednio do wlotu powietrza na parownik pokazywało taką samą temperaturę jak w innych miejscach w pomieszczeniu. Więc ewidentnie czujnik temperatury jest widocznie źle umiejscowiony. Klimatyzator chodził ponad 3 godziny i nie schłodził pomieszczenia 9m2 nawet o 1 stopień.
    Także ta konstrukcja nie ma prawa działać, a na pewno nie tak jak podane na pudełku w pomieszczeniach 10-16m2 i gdy w środki jest 27 stopni a na zewnątrz 37 stopni.
    Komora na wlot skraplacza była szczelna, zresztą po przeróbce na dwie rury jeżeli chodzi o podciśnienie to była przepaść.
    Tak miałem zrobioną komorę :
    Klimatyzator przenośny z OBI 7000btu słabo chłodzi Klimatyzator przenośny z OBI 7000btu słabo chłodzi
  • #13 20321188
    BrucieK
    Poziom 15  
    Reklamacja zakończona zwrotem pieniędzy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przenośnym klimatyzatorem o mocy 7000 BTU, który słabo chłodzi pomieszczenie o powierzchni 17-20 m². Mimo że urządzenie schładza powietrze na wylocie do 6 stopni, temperatura w pomieszczeniu spada jedynie o 2-3 stopnie po długim czasie pracy. Użytkownik zauważa, że klimatyzator jest jednorurowy, co powoduje, że zasysa gorące powietrze z zewnątrz, co obniża jego efektywność. Inni uczestnicy dyskusji wskazują na problem z bezwładnością cieplną w pomieszczeniu oraz na niską moc chłodniczą urządzenia. Użytkownik przeprowadził modyfikacje, aby przekształcić klimatyzator w dwururowy, jednak efekty były niewielkie. Ostatecznie, po testach w mniejszym pomieszczeniu, użytkownik stwierdził, że klimatyzator zaniża temperaturę, co doprowadziło do zwrotu urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA