logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 107S - brak czerwonego koloru w obrazie z komputera, OSD działa poprawnie

zendelg 12 Sty 2005 17:33 1347 9
REKLAMA
  • #1 1132150
    zendelg
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    W monitorze brakuje, jak juz napisalem w temacie, koloru czerwonego w obrazie przychodzącym z kompa. Jak włącze OSD to w menu jest. Kabel sprawdzalem i kartę też. Są OK.
  • REKLAMA
  • #2 1132179
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    Skoro jest osd to stawiam na matrycę lub coś wokół ewentualnie jednak kabel czesto obrywają sie przy wtykach tóż obok dławika jak się poprzegina to czasami zaskoczy.
  • REKLAMA
  • #3 1132601
    zendelg
    Poziom 11  
    Przewód sprawdzałem miernikiem. Są wszystkie połączenia między złączem VGA a złączem na płycie w monitorze. Musi to być coś innego.
  • REKLAMA
  • #4 1133109
    KL
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Skoro sprawdziłeś przewód to teraz czas na płytkę kineskopu. Na początek zimne luty, a później tor R.
  • REKLAMA
  • #5 1133158
    zendelg
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź ale tyle też wiem. Kabel ten wchodzi w płytę przy kineskopie. Są tam jakies rezystory dopasowujące, kondensatory SMD i potem wchodzi to w jakiś układ. Może ktoś wie czy to tymże układem powinienem się zainteresować czy też szukać przyczyny gdzieś indziej?
  • #6 1133250
    KL
    Poziom 24  
    Skoro tyle wiesz, to czemu monitor nie naprawiony jeszcze?
    Należy "niestety" zmierzyć, gdzie ginie kolor, czy na wyjściu układu scalonego, czy też winny jest wzmacniacz R.
  • #7 1133325
    zendelg
    Poziom 11  
    Nie ma się co denerwować. Jeżeli mój post był zbyt arogancki to przepraszam. Po prostu odpowiedź poprzednia nic mi nie mówiła. Chodziło mi właśnie o dokładniejszą odpowiedź w jaki sposób mam się zabrać do tego. Jeżeli ktoś wie niech napisze jakiego rzędu napięć powinienem się spodziewać na wejściu oraz na wyjściu wzmacniacza.
  • #8 1133427
    RADQ
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Witam!
    Dobrze byłoby, gdybyś napisał na jaki układ wchodzi ten sygnał z kompa!? Ew.spróbuj zamienić wejście sygnału R na B lub G.

pozdrawiam
  • #9 1133816
    KL
    Poziom 24  
    Masz trzy analogiczne tory R, G, B. Należy porównać napięcia w analogicznych punktach (aplikacje układów scalonych znajdujacych się na PK). Powinny być zbliżone. Jak coś ustalisz dla pewności możesz zamienić tory.
  • #10 1133845
    kordzio
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    witam
    zacznij jednak od zamiany przewodów R i nap G wchodzących do monitora zdarza się że miernik nie wykazuje przerwy(nap. odpowiednie ułożenie zerwanego przewodu) i podaj co to za monitor.
    pozdrawiam
    kordzio
    p.s jestem chyba jeszcze zaspany ....ze nie zobaczyłem typu monitora

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze PHILIPS 107S brak jest czerwonego koloru w obrazie z komputera, mimo że OSD działa poprawnie. Kabel VGA został sprawdzony miernikiem i jest ciągły, a karta graficzna również jest sprawna. Podejrzewa się uszkodzenie matrycy kineskopu lub elementów toru sygnału czerwonego, takich jak zimne luty, rezystory dopasowujące, kondensatory SMD lub układ scalony wzmacniacza koloru czerwonego. Zaleca się pomiar napięć na wejściu i wyjściu wzmacniacza R oraz porównanie ich z torami G i B. Proponowane jest także zamienienie sygnałów R i B lub G, aby wykluczyć uszkodzenie przewodów lub elementów toru sygnałowego. Wskazane jest dokładne zlokalizowanie miejsca zaniku sygnału czerwonego, czy to na wyjściu układu scalonego, czy w torze wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA