logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

analogowy sygnal z kablowki + cyfrowy z anteny naziemnej?

Majk_Wazowski 04 Cze 2012 21:48 7463 24
REKLAMA
  • #1 10967925
    Majk_Wazowski
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam problem z wzajemnym zaklócaniem się sygnalu analogowego z kablówki oraz cyfrowego z anteny pokojowej.

Mój operator niestety nie dostarcza w moim bloku kanałów cyfrowowych, więc kupiłem antenę, ponieważ jakość analogowych mnie do końca nie zadawala, ale nie chcę z nich rezygnować, ponieważ jest tam kilka, których nie odbiorę anteną.

I tutaj zaczyna sie problem - antena ma wejście tzw TO TV, gdzie mogę podłączyć kabel od operatora. Niestety, żeby odebrać naziemny sygnał cyfrowy, muszę przekręcić wzmacniacz na antenie na maxa i wtedy kanały analogowe od operatora
    wyglądają bardzo źle. Jak skręce wzmacniacz do minimum, jest ok z analogowymi ale cyfrowe odbierają kiepsko.

Próbowałem też rozwiązania z osobnym trójnikiem (tzn. kabel od kablówki nie byl podłączony do anteny, tylko oba były podłączone do trójkątnej przejściówki 2xIN, 1xOUT), ale efekt był identyczny.

Moje pytanie brzmi - czy to wina anteny i powinienem sprawdzić inny model, czy może są to czyste prawa fizyki i nic się nie da zrobić :)

dziękuję z góry za porady
  • REKLAMA
  • #2 10967960
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    W kablówce nie ma sygnału TV naziemnej?
    Macie AZART?
    Jaką stosujesz antenę?
    Jaką mas odległość do nadajnika?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10967971
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 488
    Jeżeli chociaż jeden kanał z kablówki będzie miał tą samą częstotliwość co kanał na którym w twoim miejscu zamieszkania pracuje nadajnik DVB-t to niestety ale będziesz miał zakłócenia. Musisz zastosować sumator sygnału z możliwością wyboru sygnału wejściowego.
  • REKLAMA
  • #5 10968283
    Majk_Wazowski
    Poziom 10  
    11111olo napisał:
    W kablówce nie ma sygnału TV naziemnej?
    Macie AZART?
    Jaką stosujesz antenę?
    Jaką mas odległość do nadajnika?

W kablowce jest tylko analogowy.
    Azart... hmm byl ale niestety gosc montujacy swojego czasu kablowke chyba wyciął ten kabel :/
    Mam Antene tzw pokojową, ze wzmocnieniem 36 db. Nadajnik cyfowy jest w odleglosci ok 6 km w linii prostej. Mux 2 jest super, Mux 1 słabo, muszę wystawić antenę na balkon, więc i tak chyba będę wymieniał ten model.

Dodano po 10 [minuty]:

kizek napisał:
    Jeżeli chociaż jeden kanał z kablówki będzie miał tą samą częstotliwość co kanał na którym w twoim miejscu zamieszkania pracuje nadajnik DVB-t to niestety ale będziesz miał zakłócenia. Musisz zastosować sumator sygnału z możliwością wyboru sygnału wejściowego.

Czyli będę musiał mieć pod ręką jakiś przycisk i sobie przełączać w razie potrzeby :)?
  • Pomocny post
    #6 10968421
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 488
    Czyli będę musiał mieć pod ręką jakiś przycisk i sobie przełączać w razie potrzeby :)
    Takie są niestety uroki :cry: łączenia telewizji kablowej i naziemnej.
    Operator kablówki raczej nie zwolni kanału na którym akurat pracuje nadajnik DVB-t.
  • Pomocny post
    #7 10968475
    seba65310
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    Można też kupić ten droższy przełącznik, którego można przełączać pilotem od tv. (przytrzymać trzeba jakikolwiek przycisk przez 3s na pilocie:-))
  • #8 10968836
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.
    Majk_Wazowski napisał:
    Moje pytanie brzmi - czy to wina anteny i powinienem sprawdzić inny model, czy może są to czyste prawa fizyki i nic się nie da zrobić

Są to czyste prawa fizyki. :spoko:

Przypomnę, że NIE wolno wprowadzać w zamkniętą sieć kablową innych sygnałów a tym bardziej sygnałów od nadajników naziemnych.

Pozdrawiam.
  • #9 10968881
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 400
    Dobry odbiór z obu źródeł zapewni tylko dobrej jakości przełącznik. Moje próby z różnymi przełącznikami "własnej roboty" dały wyniki negatywne.
    Mimo maksymalnego ekranowania wewnętrznych elementów, rozsuwania styków zawsze miałem przesłuch między kanałami, co pogarszało jakość odbioru.
  • #10 10969001
    Majk_Wazowski
    Poziom 10  
    SP5ANJ napisał:

Przypomnę, że NIE wolno wprowadzać w zamkniętą sieć kablową innych sygnałów a tym bardziej sygnałów od nadajników naziemnych.

Nie rozumiem... mógłbyś zdefiniować "zamkniętą sieć kablową" i co powinienem rozumieć pod tym pojęciem w moim przypadku?
  • Pomocny post
    #11 10969072
    11111olo
    Poziom 42  
    Nie napisałeś czy programy z kablówki (analogowe) są na tych samych kanałach cao cyfrowe DVB-T.
    Jeśli tak to tylko pozostaje przełączanie anten.
    Co do obecnej anteny - to nieporozumienie.
    Mi na 65km wystarczało 30 cm drutu a tobie potrzebny jest wzmacniacz jeszcze o tak kosmicznym wzmocnieniu?

Jak masz balkon i możesz tam przymocować antenę to kup 11 elementową - żaden wzmacniacz nie będzie potrzebny.
  • #12 10969090
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Majk_Wazowski napisał:
    mógłbyś zdefiniować "zamkniętą sieć kablową
    Jak to co zamknięta to znaczy że wszystko jest tam ustalone pokładane każda rzecz np. radio internet telefon itd ma swoje ściśle określone pasmo i nic tam nie można wprowadzać dodatkowo bo może to spowodować zakłócenia w pracy całej sieci.
  • REKLAMA
  • #13 10969188
    Majk_Wazowski
    Poziom 10  
    11111olo napisał:
    Nie napisałeś czy programy z kablówki (analogowe) są na tych samych kanałach cao cyfrowe DVB-T.
    Jeśli tak to tylko pozostaje przełączanie anten.
    Co do obecnej anteny - to nieporozumienie.
    Mi na 65km wystarczało 30 cm drutu a tobie potrzebny jest wzmacniacz jeszcze o tak kosmicznym wzmocnieniu?

Jak masz balkon i możesz tam przymocować antenę to kup 11 elementową - żaden wzmacniacz nie będzie potrzebny.

Troszke przesadzilem z odległością, będzie ok 15 km. Myślę, że zależy to też od siły nadajnika, mux 2 ma 63 kW i idzie super a mux 1 ma 25 kW i muszę wystawiać antenę na balkon.

Wygląda na to, że jeden z kanałów analogowych jest na tym samym kanale co mux1.
  • Pomocny post
    #14 10969220
    seba65310
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    Cytat:

Nie, Link

Co do anteny, to jeśli jest nic nie zasłania Tobie nadajnika to kup coś w stylu:
    LOG 5-65, a pokojową do kosza.
  • #15 10969230
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Zapewne na częstotliwości MUX2 k.64 w większości kablówek krakowskich jest przesyłany sygnał internetowy.
    Prosta antena, zwykły przełącznik i po problemie.

Żadnego "łączenia", narobisz sobie wrogów w budynku... a operator kablowy odetnie Ci kablówkę i będzie miał prawo odmówić świadczenia jakichkolwiek usług.
  • #16 10969258
    Majk_Wazowski
    Poziom 10  
    seba65310 napisał:
    Cytat:

Nie, Link

No wlasnie na podstawie tego linka to stwierdziłem, bo na ch25 mam jakiś program z kablówki. Może coś źle rozumiem?
  • #17 10969281
    11111olo
    Poziom 42  
    W kablówce masz w sumie te same programy więc albo się "męczysz" i przełączasz ręcznie źródło sygnału, albo z jednego rezygnujesz.

Co do anteny - na 15km pomyśl o pasywnej 19 elementowej - po co dawać badziewie pokojowe które i tak działa jak kawałek drutu a kosztuje majątek?
  • #18 10970296
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 12696006
    emsiq111
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    witam.
    Mam podobny problem.. tzn chciałbym podłączyć do TV (samsung ue32f5000) antenę do odbioru telewizji naziemnej, a mam obecnie kablówkę (tylko analogowe kanały).
    stąd moje pytanie: jak zrobić to najlepiej by połączyć telewizję naziemną z analogową kablową?
    tutaj jest mowa wyżej o sumatorach, przełącznikach.. ale patrzę że posty są stare.. może coś się zmieniło w tym temacie jeśli chodzi o rozwiązania techniczne?
    Proszę o pomoc i z góry za nią dziękuję.

Regulamin pkt 3.1.19.
    3.1.19. Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.
    [SP5ANJ]
  • #20 12696077
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5486
    emsiq111 napisał:
    tutaj jest mowa wyżej o sumatorach, przełącznikach.. ale patrzę że posty są stare.. może coś się zmieniło w tym temacie jeśli chodzi o rozwiązania techniczne?

W tym przypadku nic się kompletnie nie zmieniło,
    przełącznik ręczny i ganiasz go przełączać (ale tańszy), albo automat i nie ganiasz zmieniać niczego (ale droższy).
  • #21 12696130
    emsiq111
    Poziom 9  
    dzięki za tak szybką odpowiedź.. a mógłbyś podać ceny przypuszczalne takich przełączników lub linki do nich?
    ganianie żeby przełączać sygnał to średni pomysł :( ;)
  • #22 12696153
    KOCUREK1970
    emsiq111 napisał:
    mógłbyś podać ceny przypuszczalne takich przełączników lub linki do nich?

Przecież link podany w tym temacie NADAL działa, ale:
    http://www.dipol.com.pl/oferta-tv-tv-sat-akcesoria-dvb-t,4765.htm
    emsiq111 napisał:
    ganianie żeby przełączać sygnał to średni pomysł

Nic z tym nie zrobisz, bo nikt nad tym nie pracuje (bo i po co?),
    wychodzi się z założenia, ze mając kablówkę masz wszystkie kanały DVB-T, więc po co jakieś "łączniki".
  • #23 12696195
    emsiq111
    Poziom 9  
    jakoś przegapiłem wcześniej ten link :)
    a takie rozwiązanie nie jest zupełnie bezsensowne, bo mam TV FullHD i analogowe programy z kablówki wyglądają na nim o wiele gorzej niż na starym tv CRT.
    no i chciałbym jednak móc oglądać TV w lepszej jakości, tyle że na kablówce są oczywiście niektóre kanały które oglądam- których nie ma w ofercie tv naziemnej.
    a jeszcze zapytam- jak ma sie potem sprawa w przypadku takiego przełącznika z kanałami zaprogramowanymi w tv? czy nie będe musiał od nowa potem wyszukiwać kanałów za każdym razem? bo nie wiem do końca jak potem zapisać obie listy kanałów

Regulamin pkt 3.1.13. [SP5ANJ]
  • #24 12696270
    KOCUREK1970
    emsiq111 napisał:
    a takie rozwiązanie nie jest zupełnie bezsensowne, bo mam TV FullHD i analogowe programy z kablówki wyglądają na nim o wiele gorzej niż na starym tv CRT.

To normalne.
    emsiq111 napisał:
    no i chciałbym jednak móc oglądać TV w lepszej jakości, tyle że na kablówce są oczywiście niektóre kanały które oglądam- których nie ma w ofercie tv naziemnej.

A jaką masz teraz kablówkę (firma, nazwa),
    w UPC jest 30 kilka dostępnych programów w paśmie DVB-C, są niekodowane.
    emsiq111 napisał:
    a jeszcze zapytam- jak ma sie potem sprawa w przypadku takiego przełącznika z kanałami zaprogramowanymi w tv? czy nie będe musiał od nowa potem wyszukiwać kanałów za każdym razem? bo nie wiem do końca jak potem zapisać obie listy kanałów

Prawdopodobnie będziesz musiał programować tv za każdym razem z osobna do danego sygnału, ale zależy to od danego modelu tv, sprawdź w instrukcji Twojego tv jak to wygląda.
  • #25 12696315
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

emsiq111 napisał:
    jakoś przegapiłem wcześniej ten link :)

Przegapiłeś również regulamin.

Z powodu regulaminu w jego pkt 3.1.13 oraz pkt 3.1.19 - temat ten ZAMYKAM.

Pozdrawiam.

analogowy sygnal z kablowki + cyfrowy z anteny naziemnej?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z zakłóceniami sygnału analogowego z kablówki i cyfrowego z anteny pokojowej. Operator kablowy nie oferuje kanałów cyfrowych, co skłoniło go do zakupu anteny. Po podłączeniu anteny, sygnał analogowy jest słaby przy maksymalnym wzmocnieniu, a cyfrowy odbierany jest źle przy minimalnym wzmocnieniu. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym trójnika, ale nie przyniosły one poprawy. Wskazano, że zakłócenia mogą wynikać z tego, że kanały kablowe i DVB-T pracują na tych samych częstotliwościach. Sugerowane są przełączniki sygnału oraz lepsze anteny, a także konieczność ręcznego przełączania sygnałów. Wskazano również na fizyczne ograniczenia związane z wprowadzaniem sygnałów do zamkniętej sieci kablowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA