logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Sygonix CCD 420TVL - jak wyeliminować fałszywe alarmy w nocy?

janosikierek 05 Cze 2012 00:59 8688 7
  • #1 10968623
    janosikierek
    Poziom 1  
    Halo, zainstalowałem monitoring na zewnątrz. Kupilem kamery firmy-sygonix: CCD-kolor, 420TVL, 8mm obiektyw, 36LDS do 30m w nocy, system BNC.
    Podczas nagrywania nocą "na ruch" ciągle załącza się rejestrator 1000GB. Na ekranie monitora widać latające białe kule, przez to mam non-stop nagrywanie na twardy dysk. Co zrobić, żeby kamery nie reagowały w nocy na te dziwactwa. W dzień nagrywanie jest ok.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Moderowany przez sharp:

Posta poprawiłem. Na przyszłość proszę korzystać z przycisku "pisownia' i zwracać większa uwagę na interpunkcję.

• #2 10968694
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 264
    Zmniejszyć poziom detekcji w ustawieniach rejestratora dla tej kamery ( kanału).
  • #3 10972488
    SJS
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Wytłuc ćmy w okolicy - żart ale podświetlacze podczerwieni wabią ćmy
  • #5 10973421
    Nikotynek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Te białe kule to najzwyczajniej kurz, też miałem problem ze swoimi kamerami, ale dogadałem się z sąsiadem i wyłączyłem światło, które powodowało odblask tego w obiektywie. teraz używam tylko ir, widzę wszystko i nie ma mowy o żadnych "białych kulach"
  • #6 10973442
    mirekq
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Witam,
    Jest to normalny objaw nie do wyeliminowania w sposób zadowalający, ponieważ kamera nie posiada czujnika ruchu, lecz detekcję programową (realizowaną przez kamerę lub rejestrator) która jako ruch rozpoznaje zmianę oświetlanie poszczególnych pixeli obrazu. (w nocy wzbudza ją wszystko od, świateł nawet w oddali, przez komary, pajęczyny, reflexy świetlne, w przypadku oświetlacza IR efekt jest spotęgowany)
    Jeśli zmniejszymy czułość do satysfakcjonującej w nocy w dzień będzie zbyt mało czuła.
    Można ew zastosować harmonogramy, ale uzysk z obniżenia poziomu detekcji zniknie przy zapisie stałym w dzień.
    Można również zastosować zewnętrzne czujniki ruchu podpięte do rejestratora, wywołujące zapis alarmowy.
  • #7 10975483
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Jedynym pewnym sposobem jest zastosowanie autonomicznego oświetlacza IR i odsunięcie go na odpowiednią odległość od obiektywu kamery.
  • #8 11021307
    DIPOL_IP_CCTV
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jeżeli zmniejszenie czułości nie wchodzi w rachubę należy w pierwszej kolejności pobawić się ustawieniami w kamerze jak np. prędkość migawki. Im dłużej jest ona otwarta, tym więcej światła trafia na matrycę i więcej widać w nocy. Dłuższe naświetlanie powoduje zmniejszenie dynamiki obrazu jednak kompromis można osiągnąć na poziomie 1/15, 1/20s. Alternatywnym rozwiązaniem jest podpięcie czujki ruchu pod wejście alarmowe rejestratora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował kamery Sygonix CCD 420TVL do monitoringu zewnętrznego, które generują fałszywe alarmy w nocy z powodu detekcji ruchu wywołanej przez kurz, owady i refleksy świetlne. Proponowane rozwiązania obejmują: zmniejszenie poziomu detekcji w ustawieniach rejestratora, wyłączenie oświetlenia powodującego odblaski, zastosowanie autonomicznego oświetlacza IR w odpowiedniej odległości od obiektywu, oraz podpięcie zewnętrznych czujników ruchu do rejestratora. Dodatkowo, zmiana ustawień kamery, takich jak prędkość migawki, może pomóc w redukcji fałszywych alarmów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA