logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rejestrator przemysłowy - jak uniknąć fałszywych detekcji ruchu w nocy?

MAQ alarmy 10 Wrz 2005 18:54 4953 9
  • #1 1807303
    MAQ alarmy
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam problem ponieważ w jednym z rejestratorów mimo zmniejszenia czułości detekcji ruchu do minimum i tak idą fałszywe detekcje..
    Pole które obserwuje kamera to otoczenie domu gdzie są zapalone niskie lampy w ogrodzie.

Czy są rejestratory, które nie mają kłopotu z detekcją ruchu w nocy?
    Co powoduje fałszywe detekcje?
  • #2 1810565
    Czaruncio
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Detektory ruchu w urządzeniach rejestrujących wykrywają ruch na podstawie zmian kontrastu , jadący nocą w oddali samochód będzie uruchamiał detekcję tak jak i różne rozbłyski itp.
    Nawet ja oświetlisz teren podczerwienią to i tak fałszywe alarmy będą występowały

Jeśli rejestrator ma reagować (zapisywać) tylko na ruch ludzi to musisz zamontować czujki ruchu (najlepiej PIR)i podłączyć do wejść alarmowych rejestratora .

MAQ alarmy napisał:

Pole które obserwuje kamera to otoczenie domu gdzie są zapalone niskie lampy w ogrodzie.

A czy rosną tam krzewy które mogą powodować "mignięcia oświetlenia" ?
    Pozdro
    czaruncio
  • #3 1810718
    MAQ alarmy
    Poziom 12  
    Raczej nie ma takich krzewów.
    Czy odczulenie za pomocą wyboru ilości pól, które mają spowodować detekcje da jakiś rezultat?
    A czy mrowienie na ekranie spowodowane obserwacją w nocy może powodować fałszywą detekcję?
  • #4 1812896
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Może obraz jest niestabilny, drży, pływa???

Jaka jest odległość kamery od rejestratora, jaki przewód ???
    Może zła jakość przewodu powoduje zakłócenia

Pzdr
  • #5 1813126
    Czaruncio
    Poziom 15  
    Cytat:

A czy mrowienie na ekranie spowodowane obserwacją w nocy może powodować fałszywą detekcję?

Na ogół detekcji ruchu w rejestratorach używam do oszczędzania miejsca na dysku i w takich obiektach jak szkoły po g 22 ustawiam nagrywanie tylko na ruch , po wykryciu ruchu przez 10 minut trwa zapis na dysk i w nocy jest kilka detekcji , widać tam TYLKO MROWIENIE , zaznaczam że czułość jest ustawiona na maksa a z mniejszymi czułościami nie eksperymentowałem bo nie było takiej potrzeby .

Pozdo,
    czaruncio
  • #6 1813309
    MAQ alarmy
    Poziom 12  
    Cytat:
    Może obraz jest niestabilny, drży, pływa???
    Jaka jest odległość kamery od rejestratora, jaki przewód ???
    Może zła jakość przewodu powoduje zakłócenia

Obraz jest stabilny, odległość od kamery mała (ok20metrów), kable RG6 czyli 100 razy za dobre.
    Cytat:
    Na ogół detekcji ruchu w rejestratorach używam do oszczędzania miejsca na dysku i w takich obiektach jak szkoły po g 22 ustawiam nagrywanie tylko na ruch , po wykryciu ruchu przez 10 minut trwa zapis na dysk i w nocy jest kilka detekcji , widać tam TYLKO MROWIENIE , zaznaczam że czułość jest ustawiona na maksa a z mniejszymi czułościami nie eksperymentowałem bo nie było takiej potrzeby .

Jak mam nastawioną czułość na maksa, to połowa kwadratów wykrywa ruch.. Dodam, że kamery są Boscha za 1000zł każda i dobre obiektywy.
    Czaruncio, nastawiałeś ilość kwadratów, która ma być naruszona naraz aby był wykryty ruch?
  • #7 1813567
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Z ciekawosci :jaki to rejestrator (marka/model)?
    Te obiektywy są z automatyczną regulacja przesłony?
    I jesli mozesz zmniejsz pole detekcji.
  • #8 1813625
    MAQ alarmy
    Poziom 12  
    Cytat:
    Z ciekawosci :jaki to rejestrator (marka/model)?
    Te obiektywy są z automatyczną regulacja przesłony?
    I jesli mozesz zmniejsz pole detekcji.

YOKO 9616, obiektywy ze automatyczną przesłoną.
    Ogólnie planuję zmniejszyć pole detekcji i wybrać np 2 pola naraz, które muszą się uaktywnić aby dać alarm. Nie wiem tylko czy to nie osłabi tak czułości, że przestanie to działać..
    Co zrobić aby kamery mniej śnieżyły?
  • #9 1815014
    Czaruncio
    Poziom 15  
    Cytat:

Czaruncio, nastawiałeś ilość kwadratów, która ma być naruszona naraz aby był wykryty ruch?

Obecnie używam rejestratoró (Pecet + karta PCI ) które do detekcji wykorzystują algorytmy sieci neutronowych , ale tylko ze względu że można je rozbudować do 32 kamer przy 200kl/s . w załacznuiku zrzut ekranu

[/img]
    Załączniki:
    • detekcja.rar (214.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1816370
    MAQ alarmy
    Poziom 12  
    Problem się rozwiązał. Z powodu zakłuceń, które zawieszały mi rejestrator musiałem odsunąć rejestrator od tego źródła. I nagle detekcja zaczęła działać poprawnie.. Nastawiłem czułość na 8-9 w skali 1-10 i nie miałem problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Fałszywe detekcje ruchu w rejestratorach przemysłowych w nocy są często spowodowane zmianami kontrastu, zakłóceniami elektromagnetycznymi oraz niestabilnością obrazu. Nawet przy minimalnej czułości detekcji i oświetleniu podczerwienią mogą występować fałszywe alarmy, zwłaszcza gdy w polu widzenia znajdują się elementy takie jak krzewy lub rozbłyski światła. Zaleca się stosowanie zewnętrznych czujek ruchu PIR podłączonych do wejść alarmowych rejestratora, co pozwala na bardziej precyzyjną detekcję ruchu ludzi. Regulacja liczby aktywowanych pól detekcji oraz zmniejszenie pola detekcji może ograniczyć fałszywe alarmy, jednak zbyt duże ograniczenie może obniżyć skuteczność wykrywania. Problemy z jakością sygnału, np. zakłócenia elektromagnetyczne lub złej jakości przewody, również wpływają na fałszywe detekcje. W jednym przypadku przesunięcie rejestratora z dala od źródła zakłóceń i ustawienie czułości na poziomie 8-9 (w skali 1-10) rozwiązało problem. Kamery z automatyczną regulacją przesłony (np. obiektywy w kamerach Bosch) stosowane z rejestratorem YOKO 9616 były używane w opisywanym systemie. Zaawansowane rejestratory wykorzystujące algorytmy sieci neuronowych mogą oferować lepszą detekcję, szczególnie przy dużej liczbie kamer.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA