logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się, nie do końca wyłącza, wolno włącza

sztaman 05 Cze 2012 16:36 1881 12
REKLAMA
  • #1 10970286
    sztaman
    Poziom 9  
    Witam,

Mój problem polega na tym, iż komputer czasami się wiesza (przeważnie odwiesza się po ok. minucie ale nie zawsze), wolno się włącza (szczególnie przy "detecting ide drivers"), czasami sam się wyłącza a dodatkowo nie zawsze wyłącza się do końca tzn. wyłącza się monitor ale pali się "lampka poweru" i pozostaje włączona klawiatura i myszka (wiatraki się nie ruszają). Nie jest to pierwszy raz kiedy tak się dzieje, zawsze wtedy nie działa również napęd (próbuje wczytać płytę, ale po 2-3 próbach przestaje), tym razem dodatkowo napęd po wysunięciu się od razu się chowa, a przy odwarzaniu np. muzyki słychać trzaski w głośnikach czego normalnie nie ma. Myślałem, że to wina zasilacza, ale za każdym razem po formacie komputer działał bez szwanku. Jedyne czego próbowałem to czyszczenie slotów i wejść kabli.

Konf.:
    AMD Athlon 64 x2 4400+
    GeForce 9600GT
    płyta Gigabyte GA M615SME S2L
    dysk Western Digital 3200AAJS
    W7 32bit
    zasilacz Quoltec ATX12V 505W
  • REKLAMA
  • #2 10970356
    tomu_5
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    uszkodzony mikroukład płyty głównej , nic z tym nie zrobisz ani dokładnie nie sprawdzisz , takie problemy będą występować ni stąd ni z owąd, wymień płytę główną

Moderowany przez jankolo:

Za nieuzasadnioną poradę narażającą autora tematu na koszty otrzymujesz ostrzeżenie

• REKLAMA
  • #3 10970559
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    Do sprawdzenia dysk twardy, pokaż screen z programu CrystalDiskInfo
    Sprawdź pamięć ram memtestem
    CPU pod obciążeniem za pomocą OCCT
    Zasilacz w sumie do wymiany, a przynajmniej podmień go na coś firmowego aby zobaczyc jak komputer sie zachowuje
    tomu_5 napisał:
    uszkodzony mikroukład płyty głównej , nic z tym nie zrobisz ani dokładnie nie sprawdzisz , takie problemy będą występować ni stąd ni z owąd, wymień płytę główną

Już nic nie pisz...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 10971063
    sztaman
    Poziom 9  
    cristaldisc:
    Komputer zawiesza się, nie do końca wyłącza, wolno włącza

Nie, wiem czy z memtestu powstaje jakiś log, ale memtest pracował godzinę i nie wykryło żadnych błędów.
  • #5 10971158
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Napęd optyczny na ATA?
  • #6 10971285
    sztaman
    Poziom 9  
    Komputer zawiesza się, nie do końca wyłącza, wolno włącza Komputer zawiesza się, nie do końca wyłącza, wolno włącza

Napęd na SATA.
  • REKLAMA
  • #7 10971339
    adamadi33
    Poziom 43  
    Odłącz napęd optyczny całkowicie i sprawdź jak będzie się zachowywał
    komputer.
  • #8 10971434
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    tomu_5 napisał:
    lepiej będzie jak fachowcy doradzą mu najpierw wymianę wszystkiego jak leci ?

Nie, jak postawią trafna diagnozę, a nie będą wymyślać bez podstaw jak Ty
    tomu_5 napisał:
    otóż wiem bo nie raz miałem tak z tą płytą

Co nadal nie oznacza że autor tematu ma ten sam problem jak również nie oznacza że postawiłeś trafną diagnozę bo nawet nie jesteś w stanie powiedzieć czy to faktycznie wina chipsetu bo płytę wymieniłeś, a nie naprawiłeś
    Tekst typu
    tomu_5 napisał:
    takie problemy będą występować ni stąd ni z owąd,

Zachowaj dla siebie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 10971460
    sztaman
    Poziom 9  
    adamadi33 napisał:
    Odłącz napęd optyczny całkowicie i sprawdź jak będzie się zachowywał
    komputer.

Odłączyłem i to chyba była przyczyna usterki, komputer włączą się bezproblemowo, zniknął trzask w głośnikach, komputer nie zdążył się póki co zawiesić. Czyli wymiana napędu powinna pomóc? Przy okazji chciałbym się zapytać jaki zasilacz pasowałby do mojego komputera.
  • #11 10971520
    adamadi33
    Poziom 43  
    Na tym napędzie był instalowany system z nośnika?
  • #12 10971541
    sztaman
    Poziom 9  
    adamadi33 napisał:
    Na tym napędzie był instalowany system z nośnika?

Zgadza się.
  • #13 10981127
    sztaman
    Poziom 9  
    pozwolę sobie "UPnąć" temat, nadal nie wiem co z moim napędem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z komputerem, który czasami się wiesza, wolno się włącza, a także nie zawsze wyłącza się całkowicie. Problemy występują przy "detecting ide drivers", a dodatkowo napęd optyczny nie działa prawidłowo. Użytkownik podejrzewa zasilacz, ale po formacie komputer działał poprawnie. W odpowiedziach sugerowane są różne diagnozy, w tym uszkodzenie płyty głównej, sprawdzenie dysku twardego i pamięci RAM, a także wymiana zasilacza na model renomowanej marki. Po odłączeniu napędu optycznego komputer zaczął działać lepiej, co sugeruje, że to on mógł być przyczyną problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA