logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator HPG1 i oscyloskop HPS140i - opinie i jakość przebiegów przy 1MHz

Kuzyn 07 Cze 2012 11:01 3628 16
REKLAMA
  • #1 10976030
    Kuzyn
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    Witam.
    Co myślicie nad takim zestawem? HPG1 i HPS140i.
    Przyrządy będą wykorzystywane w domowym warsztacie.
    Jak wyglądają przebiegi generatora HPG1 (szczególnie przy 1MHz)?

Czy opłaca się go kupować? Czy może dołożyć trochę kasy i kupić coś lepszego?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10976071
    cyclone4
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Kuzyn napisał:
    Witam.
    Co myślicie nad takim zestawem? HPG1 i HPS140i.
    Przyrządy będą wykorzystywane w domowym warsztacie.
    Jak wyglądają przebiegi generatora HPG1 (szczególnie przy 1MHz)?

Czy opłaca się go kupować? Czy może dołożyć trochę kasy i kupić coś lepszego?
    Z góry dzięki za pomoc.

Za sumę kup oscyloskop (dołóż trochę -- nowy, cyfrowy, z gwarancją) a generator zrób sobie sam.
  • #3 10976135
    Kuzyn
    Poziom 17  
    Akurat bardziej zależy mi na generatorze ze stabilną częstotliwością i nie zniekształconymi przebiegami. Generatory strojone w tak szerokim zakresie częstotliwości są dosyć skomplikowanie i bardzo pracochłonne. Na stanie mam jeden oscyloskop analogowy DT-516A, lecz z racji tego, że ma już swoje lata, to dokładność pomiarów pozostawia wiele do życzenia.
    Również nie chcę za dużo wydać na jeden przyrząd, ponieważ sporadycznie coś naprawiam, a częściej konstruuję własne układy.
  • #4 10976195
    cyclone4
    Poziom 17  
    Kuzyn napisał:
    Akurat bardziej zależy mi na generatorze ze stabilną częstotliwością i nie zniekształconymi przebiegami. Generatory strojone w tak szerokim zakresie częstotliwości są dosyć skomplikowanie i bardzo pracochłonne. Na stanie mam jeden oscyloskop analogowy DT-516A, lecz z racji tego, że ma już swoje lata, to dokładność pomiarów pozostawia wiele do życzenia.
    Również nie chcę za dużo wydać na jeden przyrząd, ponieważ sporadycznie coś naprawiam, a częściej konstruuję własne układy.

To zrób generator na DDSie - są tanie i łatwe w użyciu. Moim zdaniem kupno tych zabawek to kasa wywalona w błoto. Myślisz że mając dwa szajsowate pudełeczka zrobisz więcej niż mając jeden porządny przyrząd?
  • REKLAMA
  • #5 10976200
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 574
    Na allegro stoi Wavetek z syntezą, dołóż, dogadaj się i kup go, polecam. Oscyloskop który zaproponowałeś, to zabawka.
  • #6 10976880
    Kuzyn
    Poziom 17  
    W takim razie je sobie odpuszczę.
    Ten Wavetek jest trochę drogi.
    A co powiecie na NDN DF1641B. Firma dobra i cena w miarę znośna 615zł.
    Z oscyloskopem trochę zaczekam, ale co sądzicie o ATTEN ADS1022C +. Koszt 900zł.
  • #7 10976902
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Dołóż i kup tego Waveteka nie będziesz zawiedziony.

Cyfrę do 25MHz za 900zł to kpiny, jeśli już nową cyfrę to 100MHz i 1GS/s. Lub dobrego używanego analoga, lub dobrą starą cyfrę, niejednokrotnie dużo taniej, a przynajmniej działa.
  • REKLAMA
  • #8 10977915
    cyclone4
    Poziom 17  
    Kuzyn napisał:
    W takim razie je sobie odpuszczę.
    Ten Wavetek jest trochę drogi.
    A co powiecie na NDN DF1641B. Firma dobra i cena w miarę znośna 615zł.
    Z oscyloskopem trochę zaczekam, ale co sądzicie o ATTEN ADS1022C +. Koszt 900zł.

Ten generator Wavetek z allegro za 999 zł to szmelc, wisi na allegro od 3 lat i nie schodzi. Zobacz takie to jest wielkie, zajmie pół stołu. Zobacz jak jest poobijany, do tego pewno w środku jest od groma korozji.
    Jak używany generator to dobry jest G432 MERATRONIK.
    Z oscyloskopów to kup Rigola 1052, jest ok. Za te pieniądze nic lepszego nie kupisz.
  • REKLAMA
  • #9 10977943
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    cyclone4, gdzie porównujesz Waveteka z syntezą, do generatora Meratornika, który pływa, jak łajba na sztormie?
  • #10 10977968
    cyclone4
    Poziom 17  
    ciasteczkowypotwor napisał:
    cyclone4, gdzie porównujesz Waveteka z syntezą, do generatora Meratornika, który pływa, jak łajba na sztormie?

Ale człowiekowi nie potrzebny jest generator z syntezą. Przecież sam pisze że chce do prostych, amatorskich prac. Wystartował od szajsowatej zabawki więc raczej nie celuje w kosmiczne zastosowania. Ten Wavetek był dobry ale 35 lat temu, dziś to zbędny gruchot a 999zł to cena absurdalna. G432 jest w sam raz dla amatora a jak coś się popsuje to bez problemu da się to nareperować. Taki Wavetek leci od razu do kosza.
  • #11 10977982
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ale skoro chciał wydać 500zł za totalny badziew, to lepiej dołożyć do starego, ale dobrego generatora. Nie musi kupować akurat tego, bo on wart jest góra 750zł, ale na innych portalach można znaleźć naprawdę dużo dobrych generatorów w przystępnej cenie.
  • #12 10978578
    Kuzyn
    Poziom 17  
    Nie chcę kupować używanego sprzętu pomiarowego. Kupiłem wyżej wspomniany już oscyloskop DT-516A właśnie używany. Od samego początku miałem z nim problemy. Próbowałem z technikiem ze szkoły go skalibrować, lecz się nie dało. Dlatego zraziłem się do tego typu zakupów, a już tym bardziej do wiekowych przyrządów.
    G432 nie jest zły (i niedrogi), no ale nowego już nie kupię. Poza tym, chcę kupić przyrząd, który starczy mi na lata.

Jeśli chodzi o NDN DF1641B to spełnia moje najważniejsze wymagania (sinus, prostokąt, pasmo przynajmniej 1MHz). Można by się przyczepić do dokładności amplitudy, bo aż ±10%, ale nie jest to tak ważne jak dokładność częstotliwości. Dużym atutem jest częstościomierz. Dzięki temu będę mógł pracować na starym oscyloskopie (kształt napięcia wyświetla prawidłowo) i poczekać, aż uzbieram trochę kasy na nowy oscyloskop. A co najważniejsze, jest on nowy. Przynajmniej mam gwarancję, że parametry nie odbiegają od założeń w nocie katalogowej.

Jeśli chodzi o oscyloskop Rigol DS1052E, to ma sporo funkcji (również podłączenie do komputera). Mały, dwukanałowy i intuicyjny, można by powiedzieć, że idealny. Ale trochę drogi (1700zł to ponad mój budżet), oraz chiński. Dużo się mówi o kiepskim wykonaniu urządzeń przez chińczyków, ale jak sprawa ma się w tym przypadku? Podobno radzi sobie dobrze.
  • #13 10978698
    cyclone4
    Poziom 17  
    Kuzyn napisał:

Jeśli chodzi o oscyloskop Rigol DS1052E, to ma sporo funkcji (również podłączenie do komputera). Mały, dwukanałowy i intuicyjny, można by powiedzieć, że idealny. Ale trochę drogi (1700zł to ponad mój budżet), oraz chiński. Dużo się mówi o kiepskim wykonaniu urządzeń przez chińczyków, ale jak sprawa ma się w tym przypadku? Podobno radzi sobie dobrze.

Mam w pracy 4 Rigole (4ch, 200MHz) i są bardzo dobre. Wykonanie super, działanie też. Trochę mały ekran. Agilent (dawny HP) sprzedaje proste oscyloskopu z serii 1000 i są to właśnie Rigole. W starszy modelach można było wgrać firmware od Agilenta i działał.
  • #14 10979030
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Rigol, to podróba HP, więc całkiem nieźle wykonana, choć powolny i mało czytelny.

NDN, to jest dopiero chiński badziew... Na lata to raczej nie będzie. Wolałbym przepłacić za G432 niż kupić chiński generator.

DT516 nie działa dobrze, bo to kiepska konstrukcja. Mam analogi które mają po 30 lat i działają bez zarzutów, stabilnie i dokładnie, np tek 466, 465, 475, cała seria 7000.

Jeśli miałbym kupić coś na lata, to na pewno nie nową chińszczyznę - to nie ma żadnych możliwości naprawy.

Zdecydowanie lepiej kupić używanego HP, Tektronixa, Waveteka, Philipsa itp... Np tektronixa FG504 da się kupić za 600zł 40MHz modulacja AM, przemiatanie, wszystko czego potrzeba, dużo możliwości wyzwalania itp. Do tego dokupisz ramkę tm506 i masz jeszcze 4 wolne miejsca, na np multimetr, drugi generator, miernik częstotliwości, zasilacz symetryczny, czy nawet oscyloskop 80MHz. Wszystko ma dostępne schematy, jest naprawialne. A przede wszystkim jest solidnie wykonane.
  • #15 10981483
    Kuzyn
    Poziom 17  
    Ten Tektronix FG504 ma ciekawe wyposażenie. Choć z drugiej strony jest strasznie wielki. Nawet, jeśli przymknął bym oko na wymiary, to nie znalazłem żadnej oferty jego sprzedaży w Polsce. A nie chcę się bawić w zamawianie z zagranicy.
    Jeśli moglibyście zaproponować jakiś inny dobry generator dostępny w Polsce, to byłbym wdzięczny.
    Ostatecznie zaczekam na jakąś dobrą ofertę na allegro G432, jeśli mówicie, że opłaca się go kupić.
  • #16 10981607
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Moim zdaniem G423 opłaca się kupić za 50zł. Tektronixa raczej w Polsce nie uświadczysz, a jeśli już to za dwa razy tyle co za granicą.
  • #17 10986435
    Kuzyn
    Poziom 17  
    W porządku. Poszukam jakiejś dobrej oferty tego G432.
    Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat zestawu generatora HPG1 i oscyloskopu HPS140i, zwracając uwagę na ich przydatność w domowym warsztacie. Wiele osób sugeruje, aby zainwestować w lepszy sprzęt, wskazując na problemy z jakością i stabilnością sygnałów w tańszych modelach. Proponowane alternatywy to generatory DDS oraz modele takie jak G432 MERATRONIK i Tektronix FG504, które oferują lepszą jakość i możliwości naprawy. Użytkownicy podkreślają znaczenie zakupu nowego sprzętu z gwarancją, aby uniknąć problemów z używanymi urządzeniami. W kontekście oscyloskopów, polecane są modele Rigol oraz Agilent, które zapewniają dobrą jakość wykonania i funkcjonalność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA