logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić kamery w monitoringu domowym i czy rejestrator PDR-XM3004 wystarczy?

KenyBDG 09 Cze 2012 13:21 3163 8
  • #1 10982826
    KenyBDG
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Chciałbym założyć monitoring w domu nie jest to do konca dom mieszkalny tylko dom z pokojami np. dla pracownikow tymczasowych itp itd, więc postanowiłem założyć 3-4 kamerki w takich miejscach jak front budynku, główny hol wejsciowy i hol na piętrze. Od kolegi otrzymałem 4 kamerki ( [url=]http://kenybdg.neostrada.pl/IMG_0232.JPG[/url] podobno są sprawne, oczywiście do tych kamerek musze kupić rejestator i znalazłem coś takiego:

http://www.spselectronics.pl/katalog/kategori...cjonarne/pdr-xm3004_h.264_4-kanaly_100_kl._s/

Zastanawiam się jak pociągnąc zasilanie do tych kamer, czy mozna kamery zasilac z rejstratora ?, czy musze specjalnie ciągnąc kabel z zasilacza do kamery. No i czy taki UPS wszystko uciągnie.
  • #2 10982909
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    KenyBDG napisał:
    Zastanawiam się jak pociągnąc zasilanie do tych kamer,

Najprostszy schemat to zastosowanie kabla koncentrycznego z zasilaniem (YAP-2X1.0/100 75-0.59/3.8+2x1.0),
    KenyBDG napisał:
    , czy mozna kamery zasilac z rejstratora ?

Zasilanie z zasilacza 12V/3A
    KenyBDG napisał:
    http://www.spselectronics.pl/katalog/kategoria/telewizja_dozorowa/rejestratory/stacjonarne/pdr-xm3004_h.264_4-kanaly_100_kl._s/

Rejestrator jak najbardziej ok, plus jeszcze dysk twardy.
    KenyBDG napisał:
    No i czy taki UPS wszystko uciągnie.

To zależy jaki czas ma działać na tym UPS-ie cała instalacja. Oprócz rejestratora potrzebujesz jeszcze czegoś do podglądu, monitor VGA lub telewizor.
  • #3 10982947
    misiulek
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam!

Rejestrator, który podałeś jak najbardziej polecam, sprawdzony przeze mnie i jak na te potrzeby jest jak najbardziej wystarczający (żeby nie powiedzieć, że aż za dobry :)). Oczywiście musisz jeszcze do niego dokupić dysk twardy.
    Jeśli chodzi o zasilanie kamer, to "z rejestratora" ich nie zasilisz, bo rejestratory raczej nie mają żadnego wbudowanego zasilacza do kamer (przynajmniej ja o takich nie słyszałem), więc raczej razem z kablem od obrazu do każdej kamery pociągnij drugi kabel z zasilaniem i przy rejestratorze zamontuj zasilacz o wydajności ponad 1A (jeżeli te kamerki rzeczywiście zgodnie z tą instrukcją biorą mniej niż 3W, 3W/12V=0,25A 0,25A*4=1A).
    O jaki UPS ci chodzi? Podaj jakiś konkret.

Pozdrawiam.
  • #4 10983056
    KenyBDG
    Poziom 13  
    Dziekuje za szybką odpowiedź, hmm do końca nie wiem czy UPS będzie potrzebny, ogólnie to by się przydał ale fakt iz do rejestratora musze kupić dysk utrwalił mnie w przekonaniu że jedenak UPS nie jest tak bardzo potrzebny. Teraz pytanie, jaki dysk zakupić tak aby zapisał 7 dni na tych 4 kamerkach.
  • #5 10983122
    jimasek
    KenyBDG napisał:
    jaki dysk zakupić tak aby zapisał 7 dni na tych 4 kamerkach.

To spokojnie 500GB wystarczy,
    KenyBDG napisał:
    hmm do końca nie wiem czy UPS będzie potrzebny

To już zależy od ciebie. Jeżeli będziesz miał wszystko w jednym miejscu (zasilacz, rejestrator, monitor) zawsze możesz dokupić i podłączyć.
  • #6 10983159
    KenyBDG
    Poziom 13  
    Cena dysku 500 GB jest prawie taka sama jak 1TB, więc kupie 1TB, a jakie kamery polecacie bo te co mam to będą tak na początek, pożniej wymieni się na coś lepszego.
  • #7 10983180
    jimasek
    Do mieszkania jakieś kamery kopułkowe BCS, D-max, Samsung
    Na zewnątrz coś z podświetlaniem IR w obudowie wodoszczelnej. Wszystko zależy od budżetu.
  • #8 10985434
    misiulek
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Co do dysku to z tego co wiem to chyba do każdego rejestratora jest jakaś lista polecanych dysków z którymi nie będzie problemów. Z innymi zapewne też będzie współpracował, ale nie wiem czy nie będzie jakiś problemów. Mi zawsze panowie z hurtowni dobierali taki dysk.
  • #9 11021228
    DIPOL_IP_CCTV
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Odnośnie doboru dysków, polecam kalkulator NUUO. Spokojnie można go użyć do oszacowania potrzebnej przestrzeni dyskowej w monitoringach analogowych. Aby z niego skorzystać należy podać liczbę kamer, rozdzielczość, ilość klatek, jakość obrazu ilość godzin dziennego zapisu oraz okres przez jaki mają być archiwizowane dane. Z programu można skorzystać na stronie:
    http://support.nuuo.com/calculator/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zainstalować monitoring w domu, który nie jest typowym domem mieszkalnym, a raczej miejscem z pokojami dla pracowników. Zastanawia się nad zasilaniem kamer oraz odpowiedniością rejestratora PDR-XM3004. Odpowiedzi sugerują, że kamery nie mogą być zasilane bezpośrednio z rejestratora, dlatego należy pociągnąć osobne kable zasilające. Zaleca się użycie zasilacza 12V/3A oraz dysku twardego, najlepiej 1TB, aby zapewnić wystarczającą przestrzeń na nagrania. Użytkownicy polecają kamery kopułkowe BCS, D-max oraz Samsung do użytku wewnętrznego, a na zewnątrz kamery z podświetlaniem IR. Warto również skorzystać z kalkulatora NUUO do oszacowania potrzebnej przestrzeni dyskowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA