logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ile osób na forum programuje sterowniki PLC i jakie modele używacie?

McRobert 05 Mar 2003 14:18 20812 62
Best answers

Ile osób na forum zajmuje się programowaniem sterowników PLC i jakich modeli najczęściej używają?

W wątku nie padła dokładna liczba, ale widać, że programowaniem PLC zajmuje się co najmniej kilka osób; jedna z odpowiedzi oceniła, że aktywnych było wtedy około 5, choć późniejsze wpisy pokazują więcej praktyków [#118235][#117127] Najczęściej przewija się Siemens: S5, S7-200, S7-300 i S7-400, a także LOGO! [#117127][#118351][#221622][#1042437][#1044839] Pojawiają się też Omron, Allen Bradley, SAIA, Mitsubishi, Modicon, Fanuc/GE Fanuc, IDEC, Telemecanique, Honeywell, Satchwell, Johnson Controls, Festo i Koyo [#117127][#505111][#763518][#1042940][#734083] Część osób pisała, że zna sterowniki tylko z laboratoriów i podstaw, ale inni deklarowali pracę zawodową na PLC i wizualizacjach [#116695][#117252][#118742][#640545][#1044839]
AI summary based on the discussion. May contain errors.
  • #1 116450
    McRobert
    Level 13  
    Help: 1
    Rate: 2
    PYTANIE:
    Ile osob na forum ma styczność z programowaniem sterowników PLC
    Prosze o odpowiedzi + jakie sterowniki.
  • #3 116695
    Yoshi_80
    Level 21  
    Help: 4
    Rate: 9
    S7 200 , GeFanuc , Allen Bradley ... wszystko na laborkach , nic profesjonalnego. Znam tylko podstawy.
  • #4 117127
    McRobert
    Level 13  
    Tylko tylu grzebie cos przy sterownikach. Ludzie piszcie nie bujcie sie zawsze jest dobrze z kim pogadac. Powymieniac doswiadczenia, problemy, tipsy i triki.

Pozdrowionka

Ja programuje sterowniki PLC, panele operatorskie, wizualizacje:
    Siemens
    Allen Bradley
    Telemecanique
    Honeywell
    SAIA
    Satchwell
    Johnson Controls
    Sauter - robilem cos 1 raz
    Landis&Gyr kiedys - teraz Landis&Siemens
    Omron
  • #5 117252
    Gall
    Level 14  
    Rate: 5
    Ja S5, S7, MODICON 984, ale wszystko tylko podstawy-na laborkach
  • #6 117524
    Marek81
    Level 19  
    Help: 6
    Rate: 8
    S5, S7
    ORSI
    i jeszcze coś tak archaicznego jak Procontic S i Procontic M (20 lat i działa!!)

Pozdrawiam.
  • #7 118235
    McRobert
    Level 13  
    No No ale mało ludzi zajmuje się programowaniem PLC.
    Naprawdę na takie duże forum tylko 5 osób - nie żartujcie sobie :cry: .
    Jakby było więcej ludzi to może admin zrobił by nam osobną grupę tylko PLC. :roll:

PS.
    do Marek81 mam pytanko czym się je te sterowniki - może masz coś o nich do poczytania i może sofcik chętnie się temu przyglądne to moje całe życie programowanie PLC.

Pozdrowionka
  • #8 118351
    tomba
    Level 17  
    Help: 11
    Rate: 18
    Zajmuje sie profesjonalnie sterownikami PLC S7-200
    S7-300 oraz MITSUBISHI programuję maszyny CNC
    FAGOR troszeczkę ale tylko napędy i muduły in/out
  • #9 118636
    Marek81
    Level 19  
    Help: 6
    Rate: 8
    :arrow: McRobert
    Jesli dobrze rozumiem, to zainteresowały Cię sterowniki Procontic.
    Są to sterowniki z końca lat 70, produkowane przez firmę BBC (Brown Bovery Company), oparte na układach TTL. Panel (rack) zawiera płyty formatu 2xeurokarty (chyba), są to płyty we, wy, timery, jednostka centr.,pamięć i zasilacz. Panel posiada szynę połączeniową (busline), a moduły posiadają dwa złącza: górne, wsuwane w busline i dolne do połączeń zewnętrznych. Pamięć programowa jest zrobiona na Eprom, teraz już przerobiona na współczesne 2764. Program dla Procontic S wygląda np. tak:
    :X 01,12 .F 00,01 + X 01,12 ./F 02,00 =Y 10,03
    Co się tłumaczy: Jeżeli wejście X 01,12 (jest 1) i flaga F 00,01, lub wejście X 01,12 i nie flaga F 02,00, to wtedy wyjście Y 10,03.
    Są jeszcze takie zmienne jak: S (flaga R-S), T (timer), C (licznik) i funktory logiczne MW, MEND, MABL, MKON.

No chyba wystarczy, bo wszyscy usną.
    Pozdrawiam.
  • #10 118742
    kloszi
    Level 21  
    Help: 34
    Rate: 89
    Ja tez miałem na laborkach pare sterowników PLC i sa jak na pierwszy rzut oka bardzo proste do obsługi i uzytkowania wystarczy przeczytać instrukcje obsługi :) Dlatego mie ma się nad czym rozwodzić :)
  • #11 124397
    jasiekz
    Level 15  
    Help: 5
    ja programuję sterowniki IDEC ,fanuc, i tworzę do nich oprogramowanie w delphi (arhiwizacja iwizualizacje). Mam już na koncie z kolegą kilka programów i instalacji.
    Na uczelni na dyplomie miałem integrację SAIA z simensem(sipardDR24)
    ale musiałem robić to na okrętkę bo nie miałem z kąd dorwać opisu protokołu do transmisji SAIA-wego P800.
    Robię też własne moduły do tych urządzeń na prockach atmela:
    -Panele operatorskie do konkretnych szafek.
    - moduły do podpięcia do lini modbus sterowników idec.
    - panele z we/wy analogowymi i wpychaniem tego do sterowników. bo karty analogowe są bardzo drogie a procek jest przecież tanii.

czy ma ktos może jakieś instrukcje do komunikacji chodzi mi o protokoły komunikacyjne.
    chodzi mi o szczegóły co wysłać aby sterownik odesłał mi do kpompa lub czegoś innego np.rejestr
    Do ideca i fanuca mam dokumentacje.

McRobert czy masz jakieś materiały do tych sterowników które wymieniłeś. Najbardziej interesuje mnie simens i Saia
  • #12 125698
    McRobert
    Level 13  
    Do jasiekz

Poszukam cos o SAIA powinno cos sie znalezc - kiedys cos widzialem o tym protokole. Pytanko masz moze bibloteke modbus RTU lub GSM do SAIA. Mozesz mi wyslac to co masz do ideca i fanuca.

Pozdrowionka

PS. jeszcze sie odezwe mam jeszcze jedna sprawe
  • #13 125983
    McRobert
    Level 13  
    Cos znalazlem - zdarlem to kiedys z sieci ale nie wiem do czego to sie przyda czy cos z tego da sie wycisnac. :idea: Tak doslownie to tam nie ma nic opisane. Ale moge wyslac

Pozdrowionka
  • #14 126506
    jasiekz
    Level 15  
    Modbus RTU to jest specyfikacja ogólnie dostępna. Jeżeli jakieś urządzenie spełnia tą specyfikację to powinno być to kompatybilne z każdym innym urzadzeniem lub programem obsługującym ten protokół.

Wysyłam ci program demo do testowania urządzeń modbusowych. Ja go używam do testowania moich modułów. Tylko mam problem z 485 bo winda98 nie obsługuje togle RTS. Więc używam tylko sprzętowego i gdzieś już go wysłałem na elektrodę.
    W helpie do tego programu jest pełny opis specyfikacji do tego protokołu.
    Tylko program działa przez 4 min od połączenia portu kompa z urządzeniem i nie widać całych ramek jeżeli wysyłasz po większą ilość danych. W pełnej nie ma tych ograniczeń.
    Fanuc też działa przez modbus RTU.

? Przez jaki moduł komunikujesz się z saja przez modbus. Ja znam dość dobrze te sterowniki ale takich chyba nie widziałem. Wiem że są profibus .... i sbus ale karty są bardzo drogie.

jakikolwiek materiał o saja będzie mile widziany. chybaze masz te dokumenty z saia z ich płyty to je mam wszystkie. ale moze da się coś wyskrobać z tego co masz.

A jak nie to jestem w trakcie pisania programu na procka do śledzenia magistrali danych i wyciągania z nich ramek do analizy przez komputer. Duża część protokołów działa na podobnej zasadzie to jak ktoś będzie coś wiedział to z tego coś się da wyciągnąć. Wystarczy wykonywać kilka razy to samo polecenie a potem szukać zgodności. Jak je zrobię to dam znać na forum.

Do ideca mogę wysłać tylko opisy bo ksera mam straszne i ze skanera nic nie da się odczytać
    Attachments:
    • mbpollsetup.exe (605.83 KB) You must be logged in to download this attachment.
  • #15 126734
    McRobert
    Level 13  
    Chodziło mi o gotową biblioteke Modbus RTU w fupla - łącze sie przez RS485 w PCD2. Potrzebuje połączyć sie z licznikiem przepływu można wykorzystać wejście impulsowe ale to nie elegancko. Jak masz programik z wykorzystaniem modbus RTU to prosba wyslij mi. Ja zwrotnie wysle ci co mam o P800 i S-bus. Moze sie do czegos przyda. Z SAIA przygoda to dopiero drugi raz wiec nie jestem guru.

Pozdrowionka
  • #16 126802
    jasiekz
    Level 15  
    Jak zainstaluję u siebie program do saia to ci wyślę przerobiony mój program do wysyłania z saia na modbus RTU. Wczoraj cos nie zadziałało i nie wysłało mi załącznika. Wysyłam go jeszcze raz.
  • #17 126845
    McRobert
    Level 13  
    Bede zobowiazany. Na e-mail: wilow(_at_)wp.pl
  • #18 143903
    tufus
    Level 14  
    Rate: 12
    Ja pracuję w Philips Pabianice i programuję S5,S7 i MITSUBISHI
    tufus(_at_)o2.pl
  • #19 221302
    KePeSIaN
    Level 12  
    Ktoś rzucił zdanie"..wystarczy przeczytać instrukcje.." :))
    Heh niezle
    W zasadazie to jeżeli chodzi o sterowniki samotnie pracujące z kilkoma kartami to moze i racja , ale w sieci ?? nie jest już taka prosta sprawa, szczególnie dlatego, że na szkoleniach nic nic nie powiedza o możliwych (często anormalnych) zachowań sterowników i sam sie musisz z tym uporać..
  • #20 221622
    Mathevp
    Level 19  
    Help: 14
    Rate: 75
    Pozwolę sobie wtrącić 5 groszy.

Programuję S5 i S7-200 S7-300 i OMRON-iki
    Ostatnio zajmuję się łączeniem tego wszystkiego do kupy i wizualizacją za pomocą iFIX-a
    Miałem i mam nieprzyjemność ze sterownikami SAUTER i programem wizualizacyjnym NovaPro.

Co do grupy o sterownikach PLC to jestem ZA.

Do kolegi który uważa że jest to proste, to jeśli kolega jest zainteresowany to podeślę kilka zadań z którymi miałem problemy w przeszłości, jak dasz radę rozwiązać w 2 dni to przyznam Ci rację i jeszcze wódeczkę postawię.

Pytanie na forum : Potrzebuję zrealizaować regulację PID 9 różnych obwodów. Projekt ma być oparty na S7-300 . Niestety Siemensik ni poradzi sobie z programową realizacją więcej niż 2 regulatorów PID, a więc musi być to regulator hardwaerowy pobierający dane ze sterownika np po Profibus-ie. Czy ktoś ma jakiś pomysł. Ja mam dwa le mi się nie podobają. A całość zarządzana z iFIX-a ( podłączenie też profibus)

Pozdrwiam
    MathevP
  • #21 228710
    McRobert
    Level 13  
    Do Mathevp:

Mozna zrobic bez problemu tyle PID-ów na S7-300.
    Robilem na S7-312 5 PID-ów chodzi bez problemu, a jest to najsłabszy z rodziny S7-300.
    Napisz co za komunikat Ci wyskakuje (i co te PID-y maja realizować- jeżeli sterowanie temperatury to bez problemu chyba ze sterowanie servami no to mały problem - trzeba to dosc szybko skanowac).

Jak podejżewam to z czym masz problem to obieg petli programu jest wiekszy czasowo niz obieg regulatora PID i wtedy on sygnalizuje blad. Musisz zmienic czas skanowania PID-a na wiekszy od czasu petli sterownika.

Napisz cos dokładniej to może coś poradzę.
  • #22 228811
    botr
    Level 17  
    Rate: 30
    W jakiej firmie mozna kupic kable do Siemensa S7 .. i za ile ??
    Pozdrawiam
  • #23 228876
    chryscio
    Level 15  
    Help: 2
    Rate: 27
    Saia PCD1 i 2 i raczkuję w AEG Modicon, przymierzam się do Siemensa. A jak już jestem ma ktoś jakieś info do AEG, dokumentacje, może soft?
  • #24 229192
    tomba
    Level 17  
    Help: 11
    Rate: 18
    do BOTR :
    przewody kupisz najtaniej u zrodla czyli siemens KATOWICE
    32 / 208 - 41 - 38
    uwaga --- przewod PC - PPI jedyne 80-90 EURO
    czyli taki przewod ktory laczysz sterownik lub panel sterowniczy z PC
  • #25 229265
    McRobert
    Level 13  
    Kabel PPI jest tylko do sterownikow S7-200 a do S7-300 i 400 potrzeba MPI.

PPI to jest 6ES7-901-3BF00-0XA0

a MPI musze dopiero sprawdzic.
  • #26 229717
    mw811
    Level 18  
    Help: 2
    Rate: 10
    Witam .
    Ja teoreytcznie S7 200

Większość z was pisze że miała różne sterowniki na laborkach.

Moja proźba jeżeli macie jakieś ciekawe faq-u to prześlijcie
    na e-mail mw811(_at_)wp.pl

Ja cały czas uczę się Elektroniki i Telekomunikacji
    a chciałbym coś zrobić w Automatyce
  • #27 230264
    goscu
    Level 16  
    Rate: 10
    Ja znam s5 i s7. Programów nie piszę bo nie mam takiej potrzeby. Jestem automatykiem w firmie Armagor. i jeśli coś robię z programami to trochę je modyfikuję lub dopisuję.
  • #28 231669
    ACULA
    Level 34  
    Help: 105
    Rate: 114
    OMRON, LOGO
    Acula(_at_)wp.pl
  • #29 231968
    botr
    Level 17  
    Rate: 30
    Programuje w S5 S7 , Ge-Fanuc , Omron ...ale chyba to jest bez roznicy ..
    Wazny jest np ..ilosc napisanych aplikacji i wrozonych do przemyslu wtedy mozna powiedziec ze ktos ma doswiadczenie i takich ludzi tu potrzeba ..
    Proponuje pomyslec o wlasnej grupie dyskusyjnej ..
    Kto jest za ????????
  • #30 246202
    elektryk
    Level 42  
    Help: 439
    Rate: 241
    Korzystając z tego że w tym temaci wypowiadali się praktycy od PLC, chciałbym poprosić o rade. Mam dla kogoś zdobyć pełną wersji programu do sterowników Siemensa. Prosze o pomoc w celu identyfikacji dokładnej nazwy programu. Załączam screenshot z programu. Może ktoś podzieli się pełniejszą wersją? Na podstawie nazwy (od typu sterowników) probowałem ściągać z internetu programy o podobnej nazwie niestety posiadają one inny interfejs obsługi. Program był dołączony do jakieś książki o programowaniu PLC.
    Attachments:
    • Ile osób na forum programuje sterowniki PLC i jakie modele używacie? sim.jpg (41.25 KB) You must be logged in to download this attachment.

Topic summary

✨ Na forum programuje sterowniki PLC kilkanaście osób, zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści. Najczęściej wymieniane są sterowniki Siemens (S5, S7-200, S7-300, S7-400, Logo), Allen Bradley (SLC500, PV550), Omron, GeFanuc, Mitsubishi (FX0, FX2N), SAIA (PCD1, PCD2), Fanuc, Modicon, Procontic (S i M), Telemechanique, Honeywell, Satchwell, Johnson Controls, Sauter oraz Festo. Użytkownicy programują zarówno na laborkach, jak i w pracy zawodowej, zajmując się programowaniem, wizualizacją (np. iFIX), integracją systemów, komunikacją (Modbus RTU, Profibus, S-bus), a także tworzeniem własnych modułów i paneli operatorskich. Dyskutowano o problemach z realizacją wielu regulatorów PID na S7-300, dostępności oprogramowania (Step7, RSLogix500, Microwin), protokołach komunikacyjnych, bibliotekach Modbus RTU, a także o trudnościach z dokumentacją i oprogramowaniem do starszych i mniej popularnych sterowników (np. Procontic, Hitachi EH-150, AKF 350 AEG). Poruszono kwestie kabli komunikacyjnych (PPI, MPI) do Siemens oraz propozycję utworzenia dedykowanej grupy dyskusyjnej PLC. Wskazano na różnorodność doświadczeń – od podstawowych kursów i laborków po realizacje projektów przemysłowych i integrację systemów automatyki.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT