Witam wszystkich. Założyłem ten watek,ponieważ mam wielką ochotę nauczenia się programowania PLC od podstaw. Problem polega na tym,że wszelkich informacji na tym portalu jest bardzo dużo, jednak leżą one nieco wyżej od moich umiejętności, których mam zamiar się nauczyć właśnie z tego, rozwijającego się z czasem wątku.
Mam w związku z tym prośbę, aby zabierali głos ci, którzy mają podobne problemy jak ja, oraz proszę o monitoring i włączanie się do dyskusji tych, którzy są w tym biegli i w razie wątpliwości lub postoju poradzą co i jak ma iść dalej.
Wydaje mi się, że trzeba ustalić na początku, z jakiego oprogramowania będziemy korzystać. Pozwoli to ujednolicić naukę i wyeliminować różnice.
Jest kilka darmowych programów, czy to z Siemens'a LOGO,czy Moeler'a.
Proszę o wskazówki na czym będzie się nam pracowało najlepiej( najefektywniej).
Proszę również o wytłumaczenie zasady działania liczników i timerów,ale nie technicznie, tylko jak człowiekowi, który pierwszy raz się z tym styka i nie może poświęcić kilku miesięcy na przewałkowanie całego materiału-tylko samo sedno.
Liczę na bardzo owocną współpracę.
Pozdrawiam
Mam w związku z tym prośbę, aby zabierali głos ci, którzy mają podobne problemy jak ja, oraz proszę o monitoring i włączanie się do dyskusji tych, którzy są w tym biegli i w razie wątpliwości lub postoju poradzą co i jak ma iść dalej.
Wydaje mi się, że trzeba ustalić na początku, z jakiego oprogramowania będziemy korzystać. Pozwoli to ujednolicić naukę i wyeliminować różnice.
Jest kilka darmowych programów, czy to z Siemens'a LOGO,czy Moeler'a.
Proszę o wskazówki na czym będzie się nam pracowało najlepiej( najefektywniej).
Proszę również o wytłumaczenie zasady działania liczników i timerów,ale nie technicznie, tylko jak człowiekowi, który pierwszy raz się z tym styka i nie może poświęcić kilku miesięcy na przewałkowanie całego materiału-tylko samo sedno.
Liczę na bardzo owocną współpracę.
Pozdrawiam