logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać R i C w filtrze RC do kolorofonu 3-kanałowego, by impedancja pasowała do obciążenia?

kaczofan33 10 Cze 2012 15:02 1184 2
REKLAMA
  • #1 10986371
    kaczofan33
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,
    ostatnio projektuję kolorofon 3 kanałowy, pasywny. Przy projektowaniu filtrów dowiedziałem się, że chociaż można manipulować wartościami R i C, a częstotliwość graniczna będzie taka sama to zmienia się ich impedancja, dlatego te wartości dobiera się tak żeby i wilk był syty i owca cała (fgr i impedancja odpowiednia). Impedancję dobiera się chyba w zależności od tego co jest za filtrem. Moje pytanie to jak dobrać wartości elementów R i C tak żeby impedancja była odpowiednia i skąd mam wiedzieć jaka powinna być impedancja w zależności od tego co jest za tymi filtrami? Dla ułatwienia zamieszczam schematy, czerwonym prostokątem zaznaczyłem o jakie elementy mi chodzi:
    Jak dobrać R i C w filtrze RC do kolorofonu 3-kanałowego, by impedancja pasowała do obciążenia? Jak dobrać R i C w filtrze RC do kolorofonu 3-kanałowego, by impedancja pasowała do obciążenia?
  • REKLAMA
  • #2 10986573
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    kaczofan33 napisał:
    Impedancję dobiera się chyba w zależności od tego co jest za filtrem.

Co jest za filtrem i przed filtrem również.
  • #3 10986701
    kaczofan33
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    No to i tak proszę o wyjaśnienie jak dobrać wartości R i C dla danej impedancji i jak obliczyć jaka ma być ta impedancja (w zależności co jest za i przed filtrem) .
REKLAMA