Membramy nie mogą być gumowe. Jeśli już to zawieszenie górne membram może być gumowe.
Jeżeli masz całe, nieuszkodzone membramy, to polecam wymianę samych zawieszeń górnych PIANKOWYCH(rok temu dało się je jeszcze kupić na giełdzie RTV u jednego Pana). Wymiana na gumowe zawieszenie nie jest dobrym pomysłem. Głośniki Tonsila powinny pracować na piance, nowa pianka wytrzyma myślę spokojnie 10 lat w słabych warunkach. jak nie więcej! Nie powiem, ale w garażu w wilgoci mam 8 letnie "pianki" w GDN 20/30 i są nadal jak nowe. Guma wcale nie jest lepsza, też może pękać, a nawet twardnieć tym bardziej w tych tanich membramach. Więc gumowe zawieszenie nie jest niezbędne.
Sklep z membramami ciężko będzie znaleźć. Sprzedawca nie doradził ponieważ on tylko sprzedaje, a nie robi głośników więc zwyczajnie nie wie co pasuje do czego, tymbardziej że każdy tonsil ma inną membrame i inne zawieszenie. Co do "pasowania" to musisz kupić po prostu po 2 membramki, jedną średnicę prawie 30 cm (zmierz po prostu) do GDN 30/60/xx i druga nie pamiętam dokładnie chyba 16-15 cm do GDM 18/80. zmierz średnicę resora górnego w swoich głośnikach, i kup o takiej samej średnicy. Wszystkie "chinole" pasują raczej gorzej, i wkleja się je niezbyt fajnie, czasami trzeba przyciąć je przy cewce, bo zwyczajnie nie wejdzie do otworu. Nie polecam tych membram, tym bardziej z gumą. Złe doświadczenia, albo resor górny albo regeneracja na oryginalnych podzespołach.
Raz koledze wklejałem do GDN 25/60/1 membramy z włókna szklanego żółte na gumie. O dziwo głośnik grał równie przyzwoicie co oryginalna membrama z pianką, ale to wyjątek chyba

po prostu chińskie membramy są za lekkie.
Mam nadzieje że coś pomogłem