logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DFI DK P55 - GTX 460 OC nie działa, inne karty działają poprawnie

moczas 10 Cze 2012 18:07 1651 11
REKLAMA
  • #1 10987109
    moczas
    Poziom 9  
    Mam problem z uruchomieniem tej karty.
    Zaczęło się od spięcia w łączu telefonicznym, spaliło mi modem ADSL w tp-link TD-W8901G oraz kartę sieciową na płycie głównej DFI (sieciówka i tp-link były połączone przewodowo RJ45). Po tej akcji zaczęły się dziać dziwne rzeczy.
    Komputer sam zaczął się restartować, później wcale nie odpalał. Wyświetlał się błąd 2E na wyświetlaczu w płycie głównej. Na innych forach doczytałem, że to problem z pamięciami czy coś z tym związanym. Doszedłem do wniosku, że to winna była karta grafiki. Po resetowaniu biosa i CMOS uruchomiłem w końcu kompa lecz ku mojemu zdziwieniu, po prostu po paru sekundach lub minutach karta przestała działać, i wentylatory chodziły 100% mocą. Więc wsadziłem starą kartę Geforce 7300GT i na niej normalnie bez żadnego problem wszystko działało. Więc wybrałem się do kolegi aby sprawdzić czy Geforce GTX 460 działa. U niego karta działała bez problemu. Więc podłączyłem u siebie jego karte 8800GT i o dziwo jego karta chodziła u mnie normalnie bez żadnych problemów. Więc się pytam dlaczego moja karta nie chce działać na mojej płycie, czy spalony został kontroler grafiki w procesorze czy może coś innego na płycie poszło razem z kartą sieciową. Testowałem też na innych slotach ale dalej tak samo.

Mój sprzęt:
    Intel Core i5 760
    DFI LanParty DK P55
    Kingston DDRIII 2x2GB 1600Mhz
    Gigabyte GeForce GTX 460 OC
    OCZ StealthXStream2 500W
    WD Green 1TB
    Zalman CNPS10X Flex
  • REKLAMA
  • #2 10987499
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Przyjrzałbym się stylkom karty, czy nie sa przypalone czy coś. U kolegi gniazdo PCIE jest zdrowe, i nadpaklone stylki mogą łaczyc normalnie. Znowu jego karta ma zdrowe styli i może dobrze stykac z tymi przypalonymi u Ciebie w PCIE.
    Inaczej to nie widzę powodu by tak się działo.
  • #3 10989353
    moczas
    Poziom 9  
    Styki na karcie i sloty są dobre i dalej to samo.
    Jak karta się wyłączy i zrestartuje płytę to zatrzyma się na błędzie 2A. I tak na wszystkich slotach PCIE.
  • #4 10989537
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Do PCI nie wkładaj, bo to nie jest karta do PCI, a do PCIE. Masz na płycie więcej niż jeden PCIE 16 ( 8) ?
  • REKLAMA
  • #5 10989624
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4866
    moczas napisał:
    Wyświetlał się błąd 2E na wyświetlaczu w płycie głównej. Na innych forach doczytałem, że to problem z pamięciami czy coś z tym związanym

Od tego jest instrukcja płyty gł. i zalecenia z tym związane - wykonałeś je?
  • REKLAMA
  • #6 10989843
    moczas
    Poziom 9  
    DriverMSG napisał:
    moczas napisał:
    Wyświetlał się błąd 2E na wyświetlaczu w płycie głównej. Na innych forach doczytałem, że to problem z pamięciami czy coś z tym związanym

Od tego jest instrukcja płyty gł. i zalecenia z tym związane - wykonałeś je?

Niestety w instrukcji nie ma nic o tym kodzie błędu. Na przemian występują dwa błędy 2A i 2E których nie wymieniono w instrukcji.

Dodano po 3 [minuty]:

yang32 napisał:
    Do PCI nie wkładaj, bo to nie jest karta do PCI, a do PCIE. Masz na płycie więcej niż jeden PCIE 16 ( 8) ?

Przepraszam nie dopisałem E na końcu. Tak płyta posiada 3 PCIE i na wszystkich ten problem występuje.
  • #8 10990177
    moczas
    Poziom 9  
    DriverMSG napisał:
    moczas napisał:
    Niestety w instrukcji nie ma nic o tym kodzie błędu

DFI DK P55 - GTX 460 OC nie działa, inne karty działają poprawnie

W instrukcji pisze o błędzie od A0 a u mnie jest 2A to raczej nie ten sam błąd.
    A kości pamięci są sprawne,testowalem programem do testowania pamięci bo przecież wogóle by się nie uruchamiała na innej karcie. Po jednej kości też sprawdzałem w różnych slotach i nic. A reset CMOS
    to już wiele razy robiłem.
  • REKLAMA
  • #9 10990461
    okokpopo1
    Poziom 35  
    Ocena: 26
    Podmień od kolegi zasilacz.
  • #10 10991656
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4866
    moczas napisał:
    Masz rację - mój błąd, pomyliłem z A2.

Wracając do problemu. Kod 2A może oznaczać brak klawiatury lub jej błąd. Czy głośniczek systemowy informuje o jakimś błędzie?
  • #11 10993107
    moczas
    Poziom 9  
    DriverMSG napisał:
    moczas napisał:
    Masz rację - mój błąd, pomyliłem z A2.

Wracając do problemu. Kod 2A może oznaczać brak klawiatury lub jej błąd. Czy głośniczek systemowy informuje o jakimś błędzie?

Klawiatura jest sprawna, testowalem z inną i to samo. Jest dźwięk głośniczka, 3 szybkie lub można rzec ciągły i 8 krótkich. Te dźwięki to słychać tylko podczas błędu 2e, który jest częściej niż 2a.
    Jutro lub pojutrze spróbuję na innym zasilaczu oraz jeszcze spróbuję na nowszej karcie geforce gtx 550 i zobaczymy.
  • #12 11047863
    moczas
    Poziom 9  
    Była to wina płyty głównej, Geforce GTX550 działał tak samo jak mój GTX460.
    Ale mam kolejny problem. Kupiłem płytę ASUS P7P55D i po przełożeniu procka i wszystkich komponentów po naciścieciu POWER nic sie nie dzieje. Po prostu nie uruchamia płyty. Po włączeniu zasilania świeci się tylko dioda POWER LED i nic więcej.
    Czy w takim razie zasilacz też jest przepalony (działał na innej płycie u kolegi)?
    A może płyta dostaje za mało zasilania? Czytałem w instrukcji że potrzebuje zasilania 8-pin EATX12 V. DFI DK P55 też ma takie złącze ale wtyk 4-pin wystarczył.
    I teraz mam problem bo nie mam wtyku 8-pin i nie wiem czy musze kupić.

Jeśli to wina braku zasilania to który z tych adapterów będzie najodpowiedniejszy:

http://allegro.pl/adapter-zasilania-procesora-4pin-atx-p4-8pin-eps-i2441044123.html
    http://allegro.pl/ae7-przewod-zasilania-wew-1-x-5-25-1-x-procesor-i2434374856.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną GTX 460, która przestała działać po spięciu w łączu telefonicznym, co spaliło modem ADSL i kartę sieciową na płycie DFI DK P55. Po restarcie komputera pojawia się błąd 2E, a po wymianie na inną kartę (Geforce 7300GT) komputer działa poprawnie. Użytkownik sprawdził kartę GTX 460 u kolegi, gdzie działała bez problemu. W kolejnych postach omawiane są możliwe przyczyny problemu, takie jak uszkodzone styki, zasilacz oraz błędy związane z pamięcią. Po dalszych testach użytkownik stwierdza, że problem leży w płycie głównej. Po wymianie na płytę ASUS P7P55D, komputer nie uruchamia się, co może sugerować problem z zasilaniem lub brakiem odpowiedniego złącza 8-pin EATX12V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA