logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Syriusz TC502 - czarny ekran, dźwięk działa, grzejący się rezystor R608, błyski

daniellw 14 Sty 2005 19:11 1450 2
REKLAMA
  • #1 1138521
    daniellw
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    mam problem z telewizorkiem, opisze co sie dzieje:wlaczam tv do stanu gotowosci i jest ok, ale wlaczam pilotem na program, pojawia sie glos, slychac lekkie piski z kineskopu jak zawsze, ale ekran jest czarny, zauważylem spalony bezpiecznik 500mA ( oznaczony na schemacie B502), nie mialem takiego wiec zalożylem 3A i wtedy zauważylem ze grzeje sie rezystor 15 ohm (na schemacie R608), dodam ze dawno temu w serwisie wymieniany był pozystor PTCV-1 (na schemacie R802) a objawy zepsucia tv byly podobne, oprócz tego przez chwile widać było przy cewce kineskopu niebieskie blyski (ja tego nie widzialem bo akuratnie bawilem sie pilotem, ale niektorzy to widzieli) co może byc zepsute? jak sprawdzić ten pozystor ktory podejrzewam? moge wymienic ten pozystor, kosztuje okolo 2 zl, ale czy przy okazji trzeba cos innego sprawdzic? dodam ze nie siedze na codzien w elektronice chociaz zdaza mi sie cos czasem naprawic, dlatego prosze o bardzo dokladny opis
  • REKLAMA
  • #2 1138692
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    Pozystor to chyba nie ta droga. Jeżeli spalił ci rezystor 500mA i po włożenu 3A jeszcze nie uszkodziło ci tranzystora linii BU208 to będzie duży sukces. Najprawdopodobniej będzie uszkodzony powielacz w.n. to taka czarna kostka z której wychodzi kabel zasilania anody kineskopu w wysokie napięcie (kabel od kapy na górze kineskopu).
    Obejrzyj dokładnie powielacz czy przypadkiem niewypłynoł z którejś strony plastik. Podczas uszkodzenia zapewne czuć było zapach spalenia się ebonitu lub jak plastkowej izolacji.
    Tam jest zamontowany powielacz TPN31 koszt około 30-35zł.
    Pozdrawiam Soniak
  • #3 1138747
    szon
    Poziom 19  
    Ocena: 197
    żeby się przekonać czy to powielacz odlutuj przewód od transformatora do powielacza i włącz tv zbliż powoli dobrze izolowany śrubowkręt do przewodu który wychodzi z transformatora lini jeżeli pojawi się iskra to uszkodzony jest powielacz.Powodzenia.
REKLAMA