logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka WHIRLPOOL AWT-5109/p - 1000 działa tylko pompa spustowa wody.

szyfrand 22 Cze 2012 15:22 4019 3
REKLAMA
  • #1 11030029
    szyfrand
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam !

Mam taki problem, a mianowicie było robione pranie i było wszystko OK. ale na następny dzień chcąc zrobić pranie po ustawieniu programu i włączeniu kontrolka zasilania się świeci i słychać trzy pstryknięcia, a następnie załącza się pompa odpływowa, która działa około 30-60 sekund i się wyłącza po czym nic więcej się nie dzieje. Po wyłączeniu i włączeniu problem się powtarza i to na każdym programie.
    Sprawdziłem wszystkie podzespoły i są sprawne, tylko co do programatora mam zastrzeżenia bo to płytka z układem. Na rzut oka wydaje się być sprawny bo nie widać nic przegrzanego ani spalonego, ale podejrzewam że może coś się stało z układem procesorowym?

Proszę o jakąś sugestię czy moje podejrzenia co do programatora są słuszne !

Z góry dzięki.
    Pralka WHIRLPOOL AWT-5109/p - 1000 działa tylko pompa spustowa wody.
  • REKLAMA
  • #2 11032124
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1485
    szyfrand napisał:
    po ustawieniu programu i włączeniu kontrolka zasilania się świeci i słychać trzy pstryknięcia,

I tu powinny być wpierw trzy razy chwilowe obroty silnika . Jeśli pralka tego nie zrobi to włącza się pompa i pralka staje . Dalej podpowiedz sobie sam co sprawdzić na programatorze , co tam odpowiada za obroty silnika . Może wpierw sprawdź jakie długie są szczotki silnika , czy nie urwały się przewody kostki silnika .
  • REKLAMA
  • #3 11055808
    szyfrand
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Z silnikiem wszystko jest OK. zmieniłem też Triak BTB16 w programatorze, lecz i to nie przyniosło skutku i nadal jest tak samo.
    Zdaje się że programator jest padnięty !!!
  • #4 11060458
    majsterw1
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Witam sprawdź grzałkę i czujnik NTC
REKLAMA