logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Challenger - samoczynne włączanie alarmu podczas jazdy.

michax24 22 Cze 2012 23:43 3040 6
REKLAMA
  • #1 11032007
    michax24
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Proszę o rade co może być przyczyną że alarm w mojej toyocie r. 2001 1,0 włączył mi się dwukrotnie w trakcie jazdy, a po zaparkowaniu okazało sie że nie mogę go również uzbroić , jest synchronizacja między bo jak wciskam przycisk uzbrajający i jednocześnie zamykający drzwi to miga kontrolka alarmu, niestety ani alarm się nie uzbraja ani drzwi nie zamykają/ otwierają :(
    Proszę o podpowiedź co może być przyczyną
    dzięki
  • REKLAMA
  • #2 11032052
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    Pewnie coś się popsuło... Było coś robione w aucie? Nie zamokło ostatnio? Sprawdziłeś poprawność zasilań i masy na alarmie?
  • REKLAMA
  • #3 11032090
    michax24
    Poziom 2  
    Nie, do tej pory wszystko działało bez zarzutu, tym bardziej nie wiem o co chodzi...:)
  • #4 11032405
    robert56
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ włącznik serwisowo-antynapadowy, dostał zwarcia on sam, albo przewody idące do niego.
    włączenie zapłonu na rozbrojonym systemie i długie naciśnięcie przycisku serwisowo-napadowego powoduje wejście w tryb programowania pilotów dlatego nie możesz uzbroić alarmu, piloty zostały skasowane
  • REKLAMA
  • #5 11032841
    michax24
    Poziom 2  
    No bardzo prawdopodobne jest to że za całe to zamieszanie odpowiedzialny jest system antynapadowy .. ale co w tej sytuacji rozumiem że pilota trzeba na nowo zaprogramować by uzbroić alarm?
  • REKLAMA
  • #6 11032920
    robert56
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    tak, ale dopiero po usunięciu zwarcia bo do tego momentu będzie zawsze je gubił. jeżeli włącznik jest np pod dywanikiem to mógł zamięknąć, zgnić styk albo np dywanik się odkształcił i go dogniótł na stałe
  • #7 11033710
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    Sprawdzasz prosto:
    1. sprawdzasz poprawność zasilań.
    2. po kolei odcinasz linie alarmujące i czujniki i sprawdzasz, w którym momencie alarm zaczyna poprawnie pracować.
    I masz uszkodzony obwód złapany. Pozostaje tylko go naprawić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z alarmem w Toyocie z 2001 roku, który włącza się podczas jazdy oraz nie można go uzbroić po zaparkowaniu. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie włącznika serwisowo-antynapadowego, zwarcia w przewodach, a także problemy z zasilaniem. Zaleca się sprawdzenie poprawności zasilania, odcinanie linii alarmujących oraz czujników, aby zidentyfikować uszkodzony obwód. Po usunięciu zwarcia, piloty alarmu mogą wymagać ponownego zaprogramowania.
REKLAMA