logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z dysku Hitachi 5K750-500 w Toshiba Satellite?

saper26 24 Cze 2012 13:54 3407 7
REKLAMA
  • #1 11036550
    saper26
    Poziom 9  
    Witam wszystkich.
    Proszę o pomoc w odzyskaniu dysku. Opisze więc wszystko najdokładniej jak to możliwe. Laptop jest żony więc nie korzystałem z niego wcześniej, ale mi to wygląda na atak virusa, który uszkodził mbr. W biosie był widoczny dysk, wziełem uruchomiłem z płyty Windows disk repair, tam byla widoczna instalacja windows, pomineŁem to, otworzyły się opcje naprawy- naprawa systemu, przywrócić do ostatniego punktu itp. na dole mam toshiba system recovery, wybrałem tę opcje i maszyna ruszyła, wszystko ładnie i pięknie, wszystko wróciło po długim czasie oczekiwania do stanu fabrycznego, tak jak powinno przebiegać uruchomił sie i zaktualizował sterowniki, po pewnym czasie stwierdzilem że jest wszystko ok i wyłączyłem komputer opcja zamknij system. zona wróciła z pracy i chciałem jej pokazać że ma wszystko jak w momencie zakupu. No i własnie tu sie wszystko zaczyna. Komputer uruchomił sie tak jak by była w nim płyta, a ja ją wcześniej wyjełem. Zamknąłem tą aplikacje przez restart i dalej sie uruchamiał w ten sposób, teraz bios nie widzi twardego dysku wogóle, coś robiłem nie tak? Dodam że dysk nagrałem na swoim drugim laptopie który ma zainstalowany windows 7 jak na tamtym , obydwa 64bity, dysk nagrałem przez opcje windows, nagraj dysk startowy, po tej instalacji na obydwu jednostkach był taki sam produkt id, dodam tylko, że dysk który utworzyłem ma około 170Mb, przełożyłem na chwile dysk do swojego laptopa, i zrobilem zdjęcie jak odpale z windows repair i wybiore instaluj sterownik chyba na dole jest taka opcja, wyskakuje okienko w celu wyszukania pliku i widze ten dysk jako c: ale bez partycji i mbr, nie mam kabli żeby połączyć dysk przez usb, wtedy chyba było by łatwe zrobic format tego dysku, nie zalezy mi na danych co są na samym C:/, zależy mi na tym aby dysk do życia powrócił:)
    Jak odzyskać dane z dysku Hitachi 5K750-500 w Toshiba Satellite?
  • REKLAMA
  • #2 11046192
    saper26
    Poziom 9  
    3 dni czekam , do tej pory przeczytało temat ponad 50 osób, ale chyba nikomu nie chce sie pomóc, bądź akurat szczęscia nie mialem i nie zajrzała tu osoba, któa posiada wiedze jak to rozwiązać
  • REKLAMA
  • #4 11049918
    saper26
    Poziom 9  
    nie da sie :( dysk jest niewidoczny, Jak odzyskać dane z dysku Hitachi 5K750-500 w Toshiba Satellite?
    Jak odzyskać dane z dysku Hitachi 5K750-500 w Toshiba Satellite? Jak odzyskać dane z dysku Hitachi 5K750-500 w Toshiba Satellite?

Dodano po 9 [minuty]:

To dziwne i zaskakujące bardzo dla mnie, no żeby jeszcze mi sie nie udało przywrócić wszystkiego wcześniej to bym uznał że dysk uszkodzony od razu, ale jak wszystko się przywróciło i do wyłączenia komputera nie wzbudziło żadnych moich podejrzeń, dopiero jak ponownie uruchomiłem to byłem zdziwiony aż w sumie do teraz, no tylko ręce rozłożyć
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 11050860
    saper26
    Poziom 9  
    w biosie ahci mam na compatability i nie widzi twardego dysku, jestem zaskoczony taką sytuacją, nie mam dostępu do stacjonarnego, tylko 2 laptopy swój i żony.siedze juz nad tym piąty dzień i chyba czas do sklepu po nowy twardy dysk.
  • #7 11051237
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1690
    saper26 napisał:
    czas do sklepu po nowy twardy dysk.

To jest prawie pewne, myślałem, że jeszcze czegoś nie zgrałeś.
    W twoim laptopie też go nie widać?
  • #8 11053899
    saper26
    Poziom 9  
    Też, nie widać. Tylko jak to się stało, ze przed buckupem był widoczny, ale partycji nie było widać, zgrałem windows repair ze swojego systemu i backupa zrobiłem z opcji windowsa toshiba backup, po reperacji w żony komputerze był taki sam product id, nie przejmowałem sie tym bo nie wiedziałem że mogły jakieś błędy powstać, a waga płyty 170M to nie przypuszczałem że coś sie pomiesza, może wgrały sie jakieś dane które są sprzeczne i dlatego dysk jest nieczytelny, bo do wyłączenia sytemu komputer działał normalnie i były widoczne pliki i partycje.

I przypuszczam, że ma miejsce tu działanie oto właśńie tego robaczka
    Win32/Zimuse

A tu podam link do szczepionki tym którzy chcą zawczasu sprawdzić czy nie mają go na swoim dysku, robal siedzi przez tydzień cicho, potem rozsyła swoje kopie do wszystkich nośników na których coś zapisujemy, a po miesiącu jak się nie zorientujemy nasz dysk zapadnie w śpiączkę:)
    http://download.eset.com/special/EZimuse_remover.exe

tutaj link do obrazu win 7 w różnych wersjach
    http://answers.microsoft.com/en-us/windows/fo...cd?msgId=526ed14a-7045-487c-bf8d-943bf9c85a78

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Hitachi 5K750-500 w laptopie Toshiba Satellite, który wydaje się być uszkodzony po ataku wirusa, co mogło wpłynąć na MBR. Po próbie naprawy systemu z płyty Windows, dysk przestał być widoczny w BIOSie, mimo że wcześniej działał poprawnie. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące sprawdzenia SMART dysku oraz zmiany ustawień kontrolera SATA na tryb IDE, ale nie ma dostępu do stacjonarnego komputera, co ogranicza możliwości diagnostyki. Wskazano również na potencjalne działanie wirusa Win32/Zimuse, który może powodować problemy z dostępnością danych na dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA