logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 i Windows XP na jednym dysku na dwóch różnych partycjach

Vitteq 28 Cze 2012 14:18 4754 8
REKLAMA
  • #1 11051106
    Vitteq
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Mam na laptopie Windows 7, potrzebowałem doinstalować Windows XP (wiem, że najpierw powinienem zainstalować starszy system, potem nowszy, ale potrzebowałem zainstalować XP bez reinstalki siódemki, żeby nie utracić danych). Stworzyłem więc oddzielną partycję dla XP, zainstalowałem tam ten system. Oczywiście nic się nie skasowało, ale laptop uruchamiał się tylko pod XP a siódemki wcale nie widział.
    W necie znalazłem info, że jedynym rozwiązaniem jest użyć Easy BCD. Zrobiłem w tym programie listę jak mają się systemy bootować, który z której partycji itd Wszystko w ustawieniach niby wyglądało ok: default miała uruchamiać się siódemka, w razie braku reakcji po 30 sekundach, ale do wyboru był jeszcze XP. Po restarcie jednak żadnego menu bootowania nie zobaczyłem, automatycznie załadował się XP a jak uruchomiłem pod nim EasyBCD to dalej "twierdził", że wszystko jest ustawione ok.
    Znalazłem kolejną informację, że muszę zainstalować starszą wersję EasyBCD i z "Manage Bootloader" użyć "Reinstal the Vista Botloader". I faktycznie, po starcie pojawiło się menu wyboru, ale obojętnie czy wybieram Windows 7 czy XP otrzymuję komunikat że uruchomienie nie powiodło się, żeby włożyć dysk instalacyjny i naprawiać.

plik: \Windows\system32\winload.exe (kiedy wybieram Windows 7)
    plik: \NST\easyldr1 (kiedy wybieram Windows XP)
    Stan: 0xc000000f

"Nie można załadować wybranego wpisu z powodu braku lub uszkodzenia aplikacji."

Co ten "stan" oznacza?
    Czy jedyne co mi pozostaje to naprawić system?
    Czy da się w ogóle jakoś uzyskać to boot menu bez usuwania obydwu systemów i instalowania po kolei? Jeśli tak to jak?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11051206
    suser222
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Jeżeli masz płytkę z 7 to odpal z niej komputer i daj auto-naprawianie a jeżeli to nier pomoże to zrób to jeszcze raz tylko zamiast auto-naprawiania odpal konsole i wpisz:
    bootrec /fixmbr i uruchom ponownie komputer, powinno to przywrócić bootloader 7, teraz możesz zainstalowac pod 7 EasyBCD i dodać do bootloadera xp,ka
  • REKLAMA
  • #4 11055428
    Vitteq
    Poziom 9  
    A jak już naprawię siódemkę to jak dokładnie dodać tego bootloadera w EasyBCD? Żebym już tym razem nic nie pokręcił. A pod XP da się to jakoś zrobić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11055543
    suser222
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    pod xp nie da rady bo bootloader xp'ka nie widzi 7
  • #7 11063731
    Vitteq
    Poziom 9  
    adamslodki napisał:
    pod xp nie da rady bo bootloader xp'ka nie widzi 7

A czy to nie jest błędne koło?
    Bo jak zainstaluję XP na siódemce to XP nie widzi siódemki,to do siódemki się nie dostanę czyli pod siódemką w EasyBCD nie podziałam. A jak będę miał tylko siódemkę bez XP to jak niby zrobię bootloader dla systemu, którego nie ma? Da się tak? A jeśli tak to jak to zrobić?
    Z góry dzięki.
  • #8 11065228
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Nie trzeba reinstalować. EasyBCD można wywalić bo tylko zamieszania narobił :)

Napisałeś, że to jakiś laptop - masz partycję Recovery, nośnik Windows 7, to i to?

Jeśli Naprawa systemu podczas uruchomienia polegnie to przydałoby się dostać do wiersza polecenia i podziałać.

Przydałoby się znać woluminy, rozkład partycji na dysku:
    >diskpart [enter]
    DISKPART> list vol [enter]
    DISKPART> sel disk 0 [enter]
    DISKPART> list part [enter]
    DISKPART> exit [enter]

Dalej,
    http://support.microsoft.com/kb/927392/pl

Być może dostajesz 0xc000000f przez błędy w magazynie BCD (literki partycji).
    Wyeksportuj, usuń i wygeneruj nowy analogicznie jak w linku wyżej:

bcdedit /export C:\BCD_Backup
    c:
    cd boot
    attrib bcd -s -h -r
    ren c:\boot\bcd bcd.old
    bootrec /RebuildBcd

Gdy już Windows 7 zmartwychwstanie to pod nim można dodać wpis dla XP do BCD (kilka linijek w wierszu polecenia).
  • REKLAMA
  • #9 13491096
    Janeo
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Vitteq napisał:
    Mam na laptopie Windows 7, potrzebowałem doinstalować Windows XP [...]
    plik: \Windows\system32\winload.exe (kiedy wybieram Windows 7)
    plik: \NST\easyldr1 (kiedy wybieram Windows XP)
    Stan: 0xc000000f

"Nie można załadować wybranego wpisu z powodu braku lub uszkodzenia aplikacji."

Jesli nie odpala Ci WinXP z powodu braku easyldr1, do skopiuj katalog ..\NST z Win7 wraz z zawartością i wklej go do WinXP. Jeśli w tym katalogu jest coś jeszcze, pozostaw w nim tylko easyldr1.
    U mnie od razu zadziałało :-).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował Windows XP na oddzielnej partycji laptopa z Windows 7, co spowodowało, że system XP nie widział siódemki, a laptop uruchamiał się tylko pod XP. W celu rozwiązania problemu, zasugerowano użycie narzędzia EasyBCD do zarządzania bootloaderem. Użytkownik napotkał trudności z konfiguracją bootloadera, ponieważ XP nie rozpoznaje Windows 7. Proponowane rozwiązania obejmowały naprawę bootloadera Windows 7 za pomocą płyty instalacyjnej oraz użycie poleceń w wierszu polecenia, takich jak bootrec /fixmbr i bcdedit. Dodatkowo, zasugerowano skopiowanie katalogu NST z Windows 7 do Windows XP, aby rozwiązać problem z brakiem pliku easyldr1.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA