Mam na laptopie Windows 7, potrzebowałem doinstalować Windows XP (wiem, że najpierw powinienem zainstalować starszy system, potem nowszy, ale potrzebowałem zainstalować XP bez reinstalki siódemki, żeby nie utracić danych). Stworzyłem więc oddzielną partycję dla XP, zainstalowałem tam ten system. Oczywiście nic się nie skasowało, ale laptop uruchamiał się tylko pod XP a siódemki wcale nie widział.
W necie znalazłem info, że jedynym rozwiązaniem jest użyć Easy BCD. Zrobiłem w tym programie listę jak mają się systemy bootować, który z której partycji itd Wszystko w ustawieniach niby wyglądało ok: default miała uruchamiać się siódemka, w razie braku reakcji po 30 sekundach, ale do wyboru był jeszcze XP. Po restarcie jednak żadnego menu bootowania nie zobaczyłem, automatycznie załadował się XP a jak uruchomiłem pod nim EasyBCD to dalej "twierdził", że wszystko jest ustawione ok.
Znalazłem kolejną informację, że muszę zainstalować starszą wersję EasyBCD i z "Manage Bootloader" użyć "Reinstal the Vista Botloader". I faktycznie, po starcie pojawiło się menu wyboru, ale obojętnie czy wybieram Windows 7 czy XP otrzymuję komunikat że uruchomienie nie powiodło się, żeby włożyć dysk instalacyjny i naprawiać.
plik: \Windows\system32\winload.exe (kiedy wybieram Windows 7)
plik: \NST\easyldr1 (kiedy wybieram Windows XP)
Stan: 0xc000000f
"Nie można załadować wybranego wpisu z powodu braku lub uszkodzenia aplikacji."
Co ten "stan" oznacza?
Czy jedyne co mi pozostaje to naprawić system?
Czy da się w ogóle jakoś uzyskać to boot menu bez usuwania obydwu systemów i instalowania po kolei? Jeśli tak to jak?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
W necie znalazłem info, że jedynym rozwiązaniem jest użyć Easy BCD. Zrobiłem w tym programie listę jak mają się systemy bootować, który z której partycji itd Wszystko w ustawieniach niby wyglądało ok: default miała uruchamiać się siódemka, w razie braku reakcji po 30 sekundach, ale do wyboru był jeszcze XP. Po restarcie jednak żadnego menu bootowania nie zobaczyłem, automatycznie załadował się XP a jak uruchomiłem pod nim EasyBCD to dalej "twierdził", że wszystko jest ustawione ok.
Znalazłem kolejną informację, że muszę zainstalować starszą wersję EasyBCD i z "Manage Bootloader" użyć "Reinstal the Vista Botloader". I faktycznie, po starcie pojawiło się menu wyboru, ale obojętnie czy wybieram Windows 7 czy XP otrzymuję komunikat że uruchomienie nie powiodło się, żeby włożyć dysk instalacyjny i naprawiać.
plik: \Windows\system32\winload.exe (kiedy wybieram Windows 7)
plik: \NST\easyldr1 (kiedy wybieram Windows XP)
Stan: 0xc000000f
"Nie można załadować wybranego wpisu z powodu braku lub uszkodzenia aplikacji."
Co ten "stan" oznacza?
Czy jedyne co mi pozostaje to naprawić system?
Czy da się w ogóle jakoś uzyskać to boot menu bez usuwania obydwu systemów i instalowania po kolei? Jeśli tak to jak?
Z góry dziękuję za odpowiedź.