logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego żarówki LED G4 12V 1W 6000K szybko się przepalają?

mieszkancygrzybowego 01 Lip 2012 14:20 5182 7
REKLAMA
  • #1 11060506
    mieszkancygrzybowego
    Poziom 9  
    witam wszystkich. Miesiąc temu zainstalowałem w kuchni oświetlenie led a dokładniej żarówki led g4: LED G4 - 21x LED 12V 1W 6000K zimna 51x28, żarówek jest 6 podłączone są po 3 do takiego zasilacza:LED DRIVER
    Zasilacz LED 6W
    zabezpieczenie przeciwzwarciowe
    zabezpieczenie przeciwprzepięciowe
    napięcie wejściowe: 220-240V
    napięcie wyjściowe: 12V DC
    Po około dwóch tygodniach, zaczęła się przepalać jedna z 6 żarówek, zaczęła mrugać i po jakimś czasie przepaliły się w ej żarówce jakieś 4 ledy. Po około całym miesiącu użytkowania tych żarówek w kuchni na 6 zakupionych poprzepalały się w mniejszym lub większym stopniu 5 żarówek. Czy jest to wina żarówek, czy może jest to wina zasilacza? bardzo dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11060522
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Wina żarówek, typowy objaw dla chińskiej produkcji żarówek.
  • REKLAMA
  • #3 11060769
    mieszkancygrzybowego
    Poziom 9  
    też tak myślałem, niby zaoszczędziłem parę złotych ale i tak teraz będe musiał wydać jeszcze raz tyle na lepsze żarówki.
  • #4 11060796
    Artur k.
    Jest takie powiedzenie - tylko bogatego stać na tanie rzeczy. Jak widzisz sprawdza się :)

W chińskich żarówkach są kiepskie diody i kiepskie luty, albo celowy zabieg o czym niżej.
    Jak są marne diody, to Chińczycy zasilają je wyższym prądem, żeby lepiej świeciły (porównywalnie z innymi). Zasilanie diod wyższym prądem powoduje przegrzewanie się struktury i drastyczne ograniczenie żywotności diod. W efekcie diody potrafią padać już po kilku godzinach pracy.
  • REKLAMA
  • #5 11063498
    mieszkancygrzybowego
    Poziom 9  
    no właśnie zauważyłem, że te pseudo żarówki jak na diody jakoś dziwnie za bardzo się nagrzewają. pozostaje zakupić nowe lepsze.
  • #6 11065652
    Artur k.
    LED-y w brew pozorom potrafią się nieźle grzać, ale to raczej LED dużej mocy. Ty, sądząc po ilościach masz tam zwykłe LED o prądzie 20mA. Mogą grzać się same diody na skutek zbyt dużego prądu (o czym pisałem), albo mogą grzać się elementy ograniczające prąd, co prowadzi do powstania "zimnych lutów". Tak, czy inaczej - nienaprawialne.
  • #7 11077542
    mieszkancygrzybowego
    Poziom 9  
    bardzo dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #8 11095515
    tadeusz28
    Poziom 1  
    Tanie nie zawsze znaczy dobre, ale można w sumie nie wydać majątku i mieć coś dobrego. Ja kupuję na stronie zarowkiledowe.com i jestem zadowolony. Ceny nie są aż tak wysokie za to jakość naprawdę bardzo dobra.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował w kuchni żarówki LED G4 12V 1W 6000K, które po dwóch tygodniach zaczęły się przepalać. W dyskusji wskazano, że problem może wynikać z niskiej jakości chińskich diod oraz ich zasilania wyższym prądem, co prowadzi do przegrzewania i skrócenia żywotności. Użytkownicy sugerują, że lepsze żarówki mogą być droższe, ale bardziej niezawodne. Wskazano również na możliwość zakupu lepszych produktów na stronie zarowkiledowe.com.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA