logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ledowe żarówki G4 - gasną i odlutowują się piny po wymianie na zasilacz 12V 36W

Tomek58 24 Paź 2015 12:35 729 6
REKLAMA
  • #1 15092200
    Tomek58
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,

Jakiś czas temu postanowiłem wymienić sobie w kuchni całe oświetlenie oparte do tej pory na transformatorach na oświetlenie ledowe. Wyrzuciłem z instalacji transformatory i kupiłem zasilacz 12V z dosyć dużym zapasem bo 36W (widoczny na zdjęciu).

W całej instalacji mam 6 żarówek, każda po 3W. Zaraz po podłączeniu całości i włączeniu wszystkich żarówek po kilku minutach świecenia niektóre zaczęły gasnąć i za jakiś czas się zaświecać. Po kilku miesiącach zauważyłem że niektóre przestały całkowicie świecić - okazało się że piny się całkowicie odlutowały od żarówki (co widać na zdjęciu). Co może być tego przyczyną? Robi się tam jakieś zwarcie?

PS. Jestem totalnym laikiem ;).
    Załączniki:
    • Ledowe żarówki G4 - gasną i odlutowują się piny po wymianie na zasilacz 12V 36W IMG_20151024_122632.jpg (116.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ledowe żarówki G4 - gasną i odlutowują się piny po wymianie na zasilacz 12V 36W IMG_20151024_122541.jpg (115.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15092226
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Tomek58 napisał:
    Zaraz po podłączeniu całości i włączeniu wszystkich żarówek po kilku minutach świecenia niektóre zaczęły gasnąć i za jakiś czas się zaświecać. Po kilku miesiącach zauważyłem że niektóre przestały całkowicie świecić - okazało się że piny się całkowicie odlutowały od żarówki (co widać na zdjęciu). Co może być tego przyczyną?

Na zdjęciu widać że bezpośrednią przyczyną problemu było uszkodzenie diody prostowniczej na płytce przetwornicy.

Dwie możliwości co do przyczyny:
    - zasilacz daje wiecej niż 12V (sprawdź woltomierzem).
    - kupione "żarówki" to chińskie badziewie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15092236
    Szybki Elektron
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    Te lampy ledowe przystosowane są da zasilania prądem przemiennym (nadruk na płytce AC). Przy takim zasileniu prąd płynie przez cztery diody, na przemian przez dwie pary. W przypadku zasilenia napięciem stałym, jak z Twojego zasilacza, cały prąd płynie przez dwie diody zwiększając dwukrotnie obciążenie na nich. Być może ten producent tego nie przewidział, choć niektórzy wytwarzają lampki uniwersalne. Na zdjęciu widać największe przegrzanie w okolicy jednej z diod.
  • REKLAMA
  • #4 15092251
    Tomek58
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie problemu.

Sprawdzę zasilacz czy ma na wyjściu te 12V (chociaż jak zmieniałem instalację to pamiętam że to sprawdzałem i było OK).

Prosiłbym jeszcze o polecenie żarówek które będę mógł śmiało tam zainstalować i z pewnością nie będzie z nimi takich problemów. Nie muszą być koniecznie G4, bo myślę także nad zmianą kloszów (niektóre się przytopiły).
  • #5 15092294
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 793
    Szybki elektron, uzasadnij twierdzenie na liczbach.
  • REKLAMA
  • #6 15092932
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Szybki Elektron napisał:
    W przypadku zasilenia napięciem stałym, jak z Twojego zasilacza, cały prąd płynie przez dwie diody zwiększając dwukrotnie obciążenie na nich. Być może ten producent tego nie przewidział, choć niektórzy wytwarzają lampki uniwersalne.

4W to jest zaledwie jakieś 1/3 ampera przy zasilaniu 12V. Wątpię by to była przyczyna...
  • #7 15098716
    Szybki Elektron
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    jdubowski napisał:
    Wątpię by to była przyczyna...

Jest skutek: wytopienie lutu, spalenie diody i kloszy. Wyraźnie za dużo ciepła.
    Jeśli kilka innych lampek zachowało się podobnie, to być może diody mają za mały prąd znamionowy, a wszystko jest za gęsto upakowane. A 4W to może być chwyt reklamowy - moc diody, a nie cała wydzielana. Produkcja ma być tania, a działanie niekonieczne... Już to wiele razy przerabialiśmy! Potrzebne są pomiary.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił oświetlenie w kuchni na ledowe żarówki G4, eliminując transformatory i instalując zasilacz 12V 36W. Po kilku minutach świecenia niektóre żarówki zaczęły gasnąć, a po kilku miesiącach piny odlutowały się całkowicie. Przyczyny problemu mogą obejmować uszkodzenie diody prostowniczej w zasilaczu, zbyt wysokie napięcie wyjściowe lub nieodpowiednie żarówki, które nie są przystosowane do zasilania prądem stałym. Użytkownik prosi o rekomendacje dotyczące żarówek, które będą działać bez problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA