logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator trajektorii / planer ruchu - parametry ramp

lukpep 01 Lip 2012 22:04 2705 19
REKLAMA
  • #1 11062001
    lukpep
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,

skrobie sobie cos tam w temacie generatora trajektorii - na poczatek potrzebuje planera ruchu i zastanawiam sie nad sensowna / optymalna metoda generowania ramp.
    jako parametr pojedynczego segmentu ruchu zalozylem pozycje do osiagniecia, czas rozpedzania, czas hamowania oraz predkosc zadana. Jezeli chodzi o fragmentu ruchu ze stala predkoscia nie ma problemu - wyliczona ilosc impulsow podawana z okreslona czestotliwoscia (silnik krokowy) - czestotliwosc z timera. Co jednak z przyspieszaniem? Policzyc parametry krzywej i w czasie rozpedzania co pare krokow przeladowywac rejestr timera z wartoscia do ktorej zlicza? Czy optymalniejsze bedzie przygotowanie tablicy z wartosciami tego rejestru i przeladowywanie go co pare krokow czy tez moze wyliczyc tylko jakies wspolczynniki wstepnie (np. ze co 5 krokow trzeba zwiekszyc rejestr timera o 10). Ma ktos za soba podobna aplikacje i podzielilby sie praktycznymi radami? Calosc tworze tylko na potrzeby hobbystyczne i dla satysfakcji ze potrafie
  • REKLAMA
  • #2 11062040
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    realizacja tego na podstawie ilosci krokow silnika nie ma sensu. Musisz liczyc sie z czyms takim jak gubienie krokow, a to bedzie powodowac ze wszelkie wyliczenia ida w krzaki. Jak juz to dane trzeba brac z jakiegos innego czujnika...
  • #3 11062095
    lukpep
    Poziom 12  
    jak wspomnialem - calosc robie hobbystycznie i dla satysfakcji - silnik nie bedzie napedzal niczego wiec w zwiazku z brakiem obciazenia kroki nie powinny byc gubione. Poza tym wlasnie sens stosowania krokowca jest taki zeby zrezygnowac z petli sprzezenia zwrotnego.
    W kazdym razie po napisaniu posta zdecydowalem sie na rozwiazanie gdzie co co iles tam krokow zwiekszam predkosc o pewien znany wspolczynnik - uniknalem tablicowania i zuzycia pamieci.
    Ale pytanie o praktycznie wskazowki aplikacyjne podtrzymuje :)
  • REKLAMA
  • #4 11062105
    nibbit
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Po pierwsze polecam ściągnąć źródła EMC2 i przejrzeć źródła od planowania ruchu.

Teraz pominę aspekt generowania impulsów ale skupię się na planowaniu. Najprościej to zrobić na ruchu jednostajnie przyspieszonym/opóźnionym. Tak jak się słusznie domyśliłeś możesz zrobić przerwanie cykliczne przykładowo 1ms i prędkość zwiększasz w tym przerwaniu i 1/1000 wartości przyspieszenia. I teraz najważniejsze. Cały ruch można oprzeć na jednym warunku: liczenie drogi hamowania z obecnej prędkości do zera i sprawdzanie czy ta droga nie jest dłuższa niż zadany odcinek. Nie będę gotowych wzorów podawał bo raz że nie mogę a dwa to że nie ma sensu zabierania frajdy z uruchomienia tych algorytmów.

Cytat:
    realizacja tego na podstawie ilosci krokow silnika nie ma sensu. Musisz liczyc sie z czyms takim jak gubienie krokow, a to bedzie powodowac ze wszelkie wyliczenia ida w krzaki. Jak juz to dane trzeba brac z jakiegos innego czujnika...

Plannerowi nic do tego czy driver silników będzie gubił kroki. Co nie zmienia faktu że o ile parametry przyspieszenia i maks prędkości są dobrane optymalnie dla danego silnika krokowego to nie ma co się martwić o gubienie kroków. Choć osobiście jestem gorącym zwolennikiem silników ze sprzężeniem enkoderowym.
  • #7 11062195
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    1. Nie wiem skąd pomysły, że silniki krokowe będą NA PEWNO gubić kroki... No jak się im zada prędkość/przyspieszenie których nie są w stanie osiągnąć z danym obciążeniem to na pewno, ale generalnie nic nie będzie gubione - sprawdzone na bardzo precyzyjnej aplikacji (silnik krokowy z przekładnią 70:1).

2. Ja to zrobiłem tak, że w ogóle nie ma fazy ruchu jednostajnego - silnik przez pół drogi rozpędza się, a potem przez pół hamuje - obliczenia są bardzo proste.

3. Zmiana nastaw timera następuje w przerwaniu od innego timera co 1ms.

4. Obliczenia są buforowane, tzn. że w każdej chwili są gotowe ustawienia timera do załadowania "od razu".

4\/3!!
  • REKLAMA
  • #8 11062216
    janbernat
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    Jak to nie ma fazy ruchu jednostajnego?
    Przecież nie może się przez godzinę rozpędzać bo osiągnie jakieś kosmiczne obroty.
    Tzn.- osiągnął by gdyby to było fizycznie wykonalne.
  • #9 11062236
    Freddie Chopin
    Ale dlaczego zakładasz, że przyspieszenie musi być stałe? Przyspieszenie wyliczasz do każdego "ruchu" osobno, tak żeby się zgadzało. Wykres prędkości nie jest trapezem, tylko trójkątem. Przy okazji i tak masz mniejsze przyspieszenie niż przy trapezie, więc dużo mniejsza szansa na gubienie kroków. Nie wiem w ogóle po co komu trajektoria typu trapez w ruchu który jest z góry ustalony...

4\/3!!
  • #10 11062264
    lukpep
    Poziom 12  
    Dzieki za praktyczne porady :)
    Freddie - odnosnie Twoich porad:

3. Przeladowanie timera rozumiem robisz przy hego doliczeniu? w jego przerwaniu? zeby uniknac sytuacji gdy zmiejszasz mu wartosc do jakiej ma doliczyc juz po jej przekroczeniu - musialby wtedy liczyc az do przekrecenia? Kwestia generowania impulsow - chwile juz na STM32 nie pisalem i nie wiem czy dobrze kojarze ze timer ma swoj pin na ktorym generuje impuls na czas jednego taktu zegara po doliczeniu?
    4. obliczenia calosciowo przed rozpoczeciem ruchu?
  • REKLAMA
  • #11 11062275
    nibbit
    Poziom 20  
    Freddie Chopin napisał:

2. Ja to zrobiłem tak, że w ogóle nie ma fazy ruchu jednostajnego - silnik przez pół drogi rozpędza się, a potem przez pół hamuje - obliczenia są bardzo proste.

Przecież to nadal ruch jednostajny. Tylko że z mniejszym przyspieszeniem niż pozwala sprzęt.

Freddie Chopin napisał:
    Nie wiem w ogóle po co komu trajektoria typu trapez w ruchu który jest z góry ustalony...

Jedziesz sobie autostradą 60km/h. Po co masz jechać 140 skorą jadąc 60 przejedziesz tą samą drogę?
  • #12 11062277
    janbernat
    Poziom 38  
    No, rozumiem.
    Ale tracisz czas.
    W takim ploterze frezującym jak oszczędzisz 1min na programie to po 60 programach masz godzinę wolnego.
  • #13 11062295
    Freddie Chopin
    lukpep napisał:
    3. Przeladowanie timera rozumiem robisz przy hego doliczeniu? w jego przerwaniu? zeby uniknac sytuacji gdy zmiejszasz mu wartosc do jakiej ma doliczyc juz po jej przekroczeniu - musialby wtedy liczyc az do przekrecenia? Kwestia generowania impulsow - chwile juz na STM32 nie pisalem i nie wiem czy dobrze kojarze ze timer ma swoj pin na ktorym generuje impuls na czas jednego taktu zegara po doliczeniu?

W STM32 możesz właczyć buforowanie ustawień timera, tak że on się sam przeładuje przy przekręceniu tym co mu wpisałeś do rejestrów.

lukpep napisał:
    4. obliczenia calosciowo przed rozpoczeciem ruchu?

Nie, tylko że zawsze jest gotowe jedno "wyliczenie" - pakuję do timera jedno, od razu obliczam następne, żeby było gotowe za tą 1ms. Ale to już zależy od aplikacji - czasem lepiej tak, czasem lepiej inaczej.

nibbit napisał:
    Przecież to nadal ruch jednostajny. Tylko że z mniejszym przyspieszeniem niż pozwala sprzęt.

Ruch jednostajny z małym przyspieszeniem?

nibbit napisał:
    Jedziesz sobie autostradą 60km/h. Po co masz jechać 140 skorą jadąc 60 przejedziesz tą samą drogę?

Pudło. Po co mam się rozpędzać do setki w 2 sekundy i potem jechać tą setką przez minutę, żeby potem 2s hamować, skoro mogę przez 30 sekund rozpędzać się do jakiejśtam prędkości (nie chce mi się liczyć jakiej...) spokojnie i potem 30s hamować?

janbernat napisał:
    Ale tracisz czas.
    W takim ploterze frezującym jak oszczędzisz 1min na programie to po 60 programach masz godzinę wolnego.

Niczego nie tracę - w mojej aplikacji ruch był ustalony - zarówno to ile trzeba przejechać jak i to w jakim czasie (i nie ma być szybciej, tylko dokładnie tyle).

4\/3!!
  • #14 11062329
    janbernat
    Poziom 38  
    No jak czas był ustalony to nie ma sprawy.
    Normalnie optymalizuje się czas- czyli maksymalne dopuszczalne przyspieszenie/ hamowanie.
    A w górnej części wykresu stała prędkość.
    A nibbit pewnie chciał napisać "ruch jednostajnie przyspieszony".
    Co też takie oczywiste nie jest jeśli chce się zminimalizować czas.
  • #15 11062343
    nibbit
    Poziom 20  
    Freddie Chopin napisał:

Ruch jednostajny z małym przyspieszeniem?

Czy gdy a=const ma znaczenie wartość a?
    EDIT:
    tak miałem na myśli jednostajnie przyspieszony ;> sry za błąd

Freddie Chopin napisał:
    Pudło. Po co mam się rozpędzać do setki w 2 sekundy i potem jechać tą setką przez minutę, żeby potem 2s hamować, skoro mogę przez 30 sekund rozpędzać się do jakiejśtam prędkości (nie chce mi się liczyć jakiej...) spokojnie i potem 30s hamować?

Pudło. Masz z góry błędne założenia. Dlaczego zakładasz że ten ruch masz wykonać w jakimś czasie? Mnie ogranicza przyspieszenie i prędkość maksymalna - wtedy przejadę dany odcinek w najmniejszym możliwym czasie. Tak jak janbernat powiedział, jeśli mamy ruchy przestawcze przykładowej maszyny to jest to wymierny czas pracy.
    Ale z drugiej strony można oczywiście prędkość opierać na trójkącie co dla zastosowań hobbystycznych będzie jak najbardziej ok, ale będzie równocześnie nieoptymalne.
  • #16 11062369
    janbernat
    Poziom 38  
    W każdym wypadku trzeba niestety mieć całą trajektorię ruchu obliczoną od początku do końca.
  • #17 11062379
    nibbit
    Poziom 20  
    janbernat napisał:
    W każdym wypadku trzeba niestety mieć całą trajektorię ruchu obliczoną od początku do końca.

Nieprawda. W podanej przeze mnie metodzie można zmieniać odległość w dowolnym momencie.
  • #18 11062392
    janbernat
    Poziom 38  
    No jak to?
    Możesz wyhamować dowolnie szybko?
    Znieniasz długość drogi przy maksymalnej prędkości do zera.
    No przecież się tak nie da- silnik krokowy się pogubi- zresztą każdy silnik.
  • #19 11062401
    nibbit
    Poziom 20  
    janbernat napisał:
    No jak to?
    Możesz wyhamować dowolnie szybko?
    Znieniasz długość drogi przy maksymalnej prędkości do zera.
    No przecież się tak nie da- silnik krokowy się pogubi- zresztą każdy silnik.

Nie, ograniczam maksymalną prędkość tak by przy danym przyspieszeniu zdążyć zwolnić do zera w punkcie końcowym.
  • #20 11063100
    janbernat
    Poziom 38  
    No ale w takim razie musisz znać położenie punktu końcowego trajektorii od poczatku.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat generowania trajektorii ruchu dla silników krokowych, koncentrując się na metodach planowania ruchu i parametrach ramp. Użytkownicy wymienili różne podejścia do obliczania przyspieszenia i hamowania, sugerując, że ruch jednostajnie przyspieszony jest najprostszym rozwiązaniem. Zwrócono uwagę na znaczenie optymalizacji parametrów przyspieszenia i maksymalnej prędkości, aby uniknąć gubienia kroków. Wskazano na możliwość użycia przerwań do cyklicznego zwiększania prędkości oraz na znaczenie obliczeń przed rozpoczęciem ruchu. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z aplikacjami hobbystycznymi, podkreślając, że silniki krokowe mogą działać bez gubienia kroków, jeśli są odpowiednio skonfigurowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA