logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips VR471 - zniekształcenia obrazu i dźwięku po regulacji głowic

KrzychoF 16 Sie 2005 13:26 3284 13
REKLAMA
  • #1 1738356
    KrzychoF
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Mam problem z tym sprzetem. Trafił z uszkodzeniem zaginania i łamania taśmy, zrywał tracking. Wymieniłem rolkę dociskową, wydawało się, że było lepiej, ale od dołu tez zaczął wychodzić zaśnieżony pasek. Chciałem troszke podregulować ustawienia głowic, i nie wiadomo czemu obraz się pogorszył i nie jestem w stanie juz nawet osiągnąc początkowego stanu. Teraz jest tak, że na pauzie i szybkim podglądzie jest dobrze, na play jest ok. 1 sek. dobrze, potem obraz i dzwięk zaczyna wariować. To chyba nie jest sprawa regulacji prowadzenia taśmy, bo taśma idzie ładnie. Czy moze coś poprzestawiało się w trybie serwisowym? Nie mam pojęcia w czym jest rzecz. Muszę dodać, ze nie jestem wielkim specjalistą od VCR. Może ktoś ma jakiś pomysł....
  • REKLAMA
  • #2 1740049
    S.A.
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Spróbuj wyczyścić hamulec lewego talerzyka i sam talerzyk. Zabrudzenie tych miejsc też powoduje złe prowadzenie taśmy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1740397
    KrzychoF
    Poziom 12  
    Niestety. Wszystko wyczyszczone, cały tor prowadzenia taśmy. Jeszcze dodam, że na przerzucaniu po klatce jedna klatka jest dobra, następna gorsza, potem znowu dobra. Bardzo dziwne. Dzięki za wszelkie rady. Pozdrawiam
  • #4 1743328
    KrzychoF
    Poziom 12  
    Jeszcze raz proszę o pomoc. Pływajacy zaśnieżony obraz, regulujacy się traking.. Wymieniona rolka dociskowa,hamulec, taśma wygląda, że jest dobrze prowadzona. Na forum doczytałem się, że przyczyna może lezeć w ustawieniu punktu przełączania głowic. Tylko nie wiem jak to wykonać. Podobno z trybu serwisowego. Tylko gdzie odszukać tryby serwisowe?..Jeszcze jest dodatkowy problem, że podczas przewijania już od połowy taśmy zwalnia, a na końcu juz ledwo kręci. czy moze ktos coś poradzić?

Moderowany przez oldboy:

Scalono dwa tematy

• REKLAMA
  • #5 1743431
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Pełny opis trybu serwisowego i regulacji dla tego modelu znajduje się w DS SE nr.13 (strony 46-51). To bardzo obszerny materiał i trudno to przedstawić w kilku zdaniach.
  • #6 1743519
    KrzychoF
    Poziom 12  
    Dzięki. Tylko nie wiem czy można gdzieś zdobyć parę stron, chyba trzeba kupić cały numer (18zł nie wiem czy +koszty przesyłki). Ale to juz zawsze coś.
  • #7 1743581
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Dla kogoś kto zajmuje się serwisem VIDEO to korzystny zakup, jest tam wiele opisów trybów serwisowych różnych modeli z różnych firm. W pojedynczym przypadku zakup może okazać sie nieopłacalny ale to już decyzja indywidualna. Wskazując na źródło sądziłem że może ktoś z kolegow udostępni Ci skan.
  • #8 1746565
    KrzychoF
    Poziom 12  
    Acha. Doczytałem się na Forum, ze jeśli VCR dobrze odtwarza w trybie LP to może oznaczać, że uszkodzona jest głowica wizyjna lub zabrudzona. Ale czyściłem zgodnie z zasadami (papierem nasączonym spirytusem ) i nic nie pomaga. Czy to na 100% głowica? i w takim razie opłci się wogóle naprawiać ten sprzęcik?
  • #9 1746647
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    KrzychoF napisał:
    Teraz jest tak, że na pauzie i szybkim podglądzie jest dobrze, na play jest ok. 1 sek. dobrze, potem obraz i dzwięk zaczyna wariować.

To nie wygląda na uszkodzenie bądź zużycie głowic wizyjnych. Warto jednak przeprowadzić regulacje punktu przełączania głowic oraz TRACKING`u który w trybie serwisowym przyjmuje pozycję środkową, natomiast w kroku 03 jest możliwość ręcznej regulacji.
    Jeżeli na początku naprawy nie rozregulowałeś toru prowadzenia taśmy to te regulacje (jw) powinny pomóc.
  • REKLAMA
  • #10 1746678
    KrzychoF
    Poziom 12  
    To jest pocieszająca wiadomość. Tylko jak regulować w trybie serwisowym? Wprowadzić kod 03 i w jaki sposób ręcznie stroić? Co do regulacji toru prowadzenia taśmy, to regulowałem trochę, ale nie wydaje mi się, żeby teraz było źle bo na LP jest ok. I taśmę ładnie prowadzi. Nawet przekładałem z takiego samego video głowicę A/C kompletną i efekt był identyczny.
    P.S. Na szybkim podglądzie w trybie SP tez jest ok, po powrocie do PLAY przez moment obraz jest ładny, potem zrywa synchro, łamie go i śnieży.
  • #11 1750865
    wert110
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Miałem takie przypadki w Philipsie i do wymiany zawsze był wałek kapsztanu jesli jest uszkodzony widać na nim minimalnie poziome dwa paski u dołu i góry.
    Pozdrawiam
    Grzegorz
  • #12 1753798
    KrzychoF
    Poziom 12  
    Dzięki wszystkim za sugestie. Zeby zakończyć temat-jednak okazuje się,że padnięta jest głowica wideo. Podmieniłem z innego -i jest wszystko ok. Widocznie jedna z głowic uległa uszkodzeniu, np. może podczas czyszczenia, bo video nie jest stare. Tylko co teraz zrobić? Regeneracja głowicy jest za droga, żeby sie opłaciło naprawiać. Skąd wziąć głowice do zamiany lub gdzie tanio ją zregenerować. U nas zaproponowali 180 zł....
  • #13 1754380
    tadziu47
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam !
    Śledzę ten temat i dobrze , że jest już pewne , co jest powodem usterki .
    Proponowałbym , [ odnośnie regener. głowicy ] zwrócić się do ;

VIDEO HEAD SERVICE w Krakowie

http://www.videohead.com.pl

Pozdr.
  • #14 1978592
    KrzychoF
    Poziom 12  
    Zeby zakończyć temat, jeszcze raz podaję, że jednak niestety uszkodzona była głowica. Podmieniłem ze sprzetu sprowadzonego z Niemiec. Dzięki wszystkim za pomoc i sugestie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył odtwarzacza VHS Philips VR471, który miał uszkodzenia mechanizmu zaginania taśmy i problemy z trackingiem. Po wymianie rolki dociskowej i czyszczeniu toru prowadzenia taśmy pojawił się zaśnieżony pasek i pogorszenie obrazu po regulacji głowic. Obraz i dźwięk były stabilne tylko przez około sekundę od rozpoczęcia odtwarzania, a następnie zaczynały się zniekształcenia. Podejrzewano błędne ustawienia w trybie serwisowym, zwłaszcza punkt przełączania głowic i regulację trackingu, jednak regulacje te nie przyniosły poprawy. Wskazywano także na możliwe uszkodzenie wałka kapsztanu, ale ostatecznie potwierdzono uszkodzenie głowicy wizyjnej. Próby czyszczenia głowicy nie pomogły, a wymiana głowicy z innego urządzenia rozwiązała problem. Koszt regeneracji głowicy był wysoki, dlatego poszukiwano tanich źródeł zamienników lub regeneracji, z poleceniem serwisu VIDEO HEAD SERVICE w Krakowie. Ostatecznie problem zakończył się wymianą uszkodzonej głowicy na używaną sprowadzoną z Niemiec.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA