Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dioda protect zapala się i wzmacniacz gaśnie

vidget 06 Jul 2012 16:58 3648 6
    vidget
    Level 15  
    Witam. Nabyłem wzmacniacz 4 kanałowy z możliwością mostkowania na 2, ale po podłączeniu zasilania zamiast zielonej diody power na sekundę, dwie zapala się protect i gaśnie, zielona się nie zapala, żadnej reakcji. Co mże być przyczyną, bądź gdzie szukać usterki. Wzmak to jakiś Xzound 1000.4, w necie nie ma o nim prawie nic

Dioda protect zapala się i wzmacniacz gaśnie Dioda protect zapala się i wzmacniacz gaśnie
    fuutro
    Level 43  
    Najprościej by było dobrać się do sprzedawcy, żeby kasę za bubel oddał (chyba, że kupiłeś jako uszkodzone).
    vidget
    Level 15  
    Tak, jako uszkodzone, do tej pory niesprawdzane kupiłem 3 to 2 były sprawne:-)
    a co do tego mała poprawka, sprawdzałem go pod zasilaczem z kompa, po podłączeniu do aku protect świeci cały czas
    fuutro
    Level 43  
    Możesz próbować sprawdzać na początek najprostsze rzeczy, takie jak obecność zasilania w punktach, w których nawet należało by się go spodziewać, grzanie się elementów, jak byś miał oscyloskop to pracę przetwornicy, możesz sprawdzać tranzystory mocy i przetwornicy i wzmacniacza. Możesz też iść z tym do kogoś z większym zapleczem wiedzy, doświadczenia i sprzętu.
    dysk1
    Level 18  
    henryxxl wrote:
    Przepraszam że się wtrącam w tym temacie ale jak oscyloskopem można sprawdzić przetwornicę?
    Pzodrawiam.

Jeśli masz przetwornice na kostce tl494 na początek warto sprawdzić czy działa generator na tym kondensatorze co ustala się częstotliwość potem ewentualnie na bramkach (bazach) tranzystorów które są kluczowane.

A do autora, ja bym najpierw wylutował diody prostownicze za transformatorem, sprawdził dokładnie czy przetwornica pracuje, sprawdził końce mocy i oczywiście tranzystory sterujące. Jeśli wszystko działa, to generator na wejście 1kHz , sonda z oscyloskopu w dłoń i szukasz usterki tranzystor po tranzystorze.....
    vidget
    Level 15  
    Aż taki dobry w te klocki nie jestem a oscyloskopu nie mam, chyba zostawie to fachowcowi, nie chcę mu bardziej zaszkodzić bo teraz juz nawet protect sie nie zapala, zero jakiejkolwiek reakcji