logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa połączenia taśmy flex matrycy z płytką kontrolera

henryxxl 02 Maj 2024 14:24 3462 6

TL;DR

• Naprawa oderwanej taśmy flex matrycy od płytki kontrolera, z naciskiem na przywrócenie lutowanego połączenia między ścieżkami taśmy a pinami płytki.
  • Najpierw oczyszczono płytkę i taśmę z kleju, naniesiono topnik, wyrównano cynę na pinach i pobielono ścieżki przed ponownym lutowaniem.
  • Do pobielania taśmy użyto lutownicy T12 ustawionej na 230 stopni, a do łączenia z płytką 370 stopni.
  • Połączenie wykonano przez przesuwanie grota zgodnie ze strzałkami, a na końcu sprawdzono je skalpelem, próbując poderwać taśmę.
  • Temperatura lutownicy mogła być niedokładnie wskazywana, więc podane ustawienia trzeba traktować ostrożnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Cześć;)
    Przedstawiam mój sposób naprawy taśmy matrycy która oderwała się od płytki kontrolera.

Zdjęcie przestawia stronę płytki kontrolera na której jeszcze jest klej.
    Zdjęcie płytki kontrolera z widocznymi pinami i ścieżkami do przylutowania.

Zdjęcie taśmy również na której jest klej
    Zbliżenie na taśmę matrycy z warstwą kleju

Na samym początku zajmiemy się płytką, musimy zdjąć z niej pozostałość kleju.
    nakładamy topnik i poruszamy lutownica z małą ilością cyny tak jak wskazują strzałki.
    Musimy dokładnie oczyścić płytkę.
    Zbliżenie na taśmę przyczepioną do płytki kontrolera z widocznym klejem i grotem lutownicy.

Po oczyszczeniu musimy zwrócić uwagę czy cyna jest równomiernie na pinach.
    Tak jak na zdjęciu poniżej zaznaczony fragment jest do poprawy bo taśma nie będzie miała jak się przylutować do płytki.
    Zbliżenie na fragment taśmy matrycy i płytki kontrolera, z zaznaczonym miejscem do poprawy.

Bierzemy się za taśmę i podobnym sposobem usuwamy pozostałości kleju i pobielamy ścieżki.
    Lutownicą poruszamy w stronę jak pokazuje strzałka na zdjęciu.
    W mojej lutownicy ustawiłem temperaturę 230 stopni, lutownica z grotami T12. Nie mam pewności co do poprawnego wskazywania temperatury.
    Zbliżenie na taśmę matrycy i płytkę kontrolera podczas procesu naprawy.

Tak wygląda gotowa taśma
    Widok zbliżeniowy na taśmę matrycy oraz płytkę kontrolera z resztkami kleju.

Jesteśmy gotowi na połączenie taśmy z płytką.
    Należy położyć topnik na płytkę.
    Osobiście ustawiłem temperaturę na 370 stopni i przesuwałem lutownicą tak jak wskazuje strzałka na zdjęciu.
    Widok zbliżony na lutownicę zbliżającą się do płytki kontrolera z zaznaczoną strzałką.

Na sam koniec skalpelem sprawdzam połączenie poprzez próbę poderwania taśmy.
    Zbliżenie na taśmę matrycy i płytkę kontrolera pod mikroskopem.

Jestem ciekawy jakie macie swoje sposoby na naprawę takiej usterki i z chęcią je poznam.
    Pozdrawiam;)

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    henryxxl
    Poziom 26  
    henryxxl napisał 1402 postów o ocenie 104, pomógł 32 razy. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21068144
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1693
    Dobrze jest trochę flexa cofnąć tak aby był dostęp do pola lutowniczego, bo wg mnie łatwiej zlutować ze sobą PCB i flexa
  • REKLAMA
  • #3 21070647
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2591
    madamsz1 napisał:
    Dobrze jest trochę flexa cofnąć tak aby był dostęp do pola lutowniczego

Zgadza się, ciepło znacznie lepiej się przenosi jak grzejemy jednocześnie ścieżki i taśmę.
  • REKLAMA
  • #5 21359441
    bart_318
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Dzień dobry.
    Przymierzam się również do przyklejenia taśmy flex do pcb. Jest to jedna tasiemka szerokości 30mm od matrycy tv. Chciałem to zrobić taśmą anizotropową ale niestety nie można nigdzie kupić.
    Pytanie mam o taśmę flex, czy nie uszkodzi/stopi się przy pobielaniu/lutowaniu? Mam wrażenie, że taka temp 350 na grocie przepali taśmę na wylot. Czy się mylę?
    I drugie pytanie, czy jest opcja, że na taśmie nie ma kleju po oderwaniu? Taśma wygląda na czystą z naniesionym srebrnym proszkiem na ścieżki.
    Załączniki:
    • Naprawa połączenia taśmy flex matrycy z płytką kontrolera IMG_20241222_233306.jpg (550.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21359568
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1693
    Zacznij od niższej temperatury, a już przy pobielaniu ścieżek nie ma sensu tak dużej stosować. Wyższa będzie potrzebna przy grzaniu lutu i przez taśmę do jednolitego połączenia flex-PCB
    Zrób próbę.
  • #7 21471553
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 204
    Zbliżenie na płytę główną z taśmą flex przy wyświetlaczu LCD w wieży PHILIPS. Podłączam się do tematu: a jak przykleić taśmę flex z przewodami typu grafit? Właśnie mam oderwaną taką taśmę w wieży PHILIPS od wyświetlacza lcd. Czy jest ktoś kto by ten temat ogarnął? Jest jeszcze sporo zapasu taśmy. Na płycie głównej są normalne przyłącza miedziane na druku. Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy połączenia taśmy flex matrycy z płytką kontrolera, w szczególności usuwania pozostałości kleju z obu elementów oraz prawidłowego przygotowania powierzchni do lutowania. Zaleca się oczyszczenie płytki kontrolera topnikiem i lutowaniem z niewielką ilością cyny, aby równomiernie pokryć piny, co umożliwi skuteczne przylutowanie taśmy. Wskazano, że cofnięcie taśmy flex ułatwia dostęp do pola lutowniczego i poprawia jakość połączenia dzięki lepszemu przenoszeniu ciepła podczas lutowania. Poruszono kwestię temperatury grota lutownicy – zaleca się stosowanie niższej temperatury przy pobielaniu ścieżek, aby nie uszkodzić taśmy flex, a wyższej tylko podczas finalnego lutowania. Pojawiły się pytania o klejność taśmy po oderwaniu oraz o możliwość użycia taśmy anizotropowej do przyklejenia taśmy flex do PCB, jednak taśmy takie są trudno dostępne. W dyskusji pojawiła się także prośba o pomoc w naprawie taśmy flex z przewodami grafitowymi w wieży PHILIPS z wyświetlaczem LCD, gdzie na płycie głównej są miedziane przyłącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA