logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Relacja z zawodów robotów marsjańskich ERC

henryxxl 19 Wrz 2018 20:38 1263 5
REKLAMA
  • Relacja z zawodów robotów marsjańskich ERC
    Cześć wszystkim;)
    Byłem na ERC w niedziele czyli na sam koniec zawodów.
    Zawody odbywały się na terenie dawnej huty w której obecnie jest między innymi sala kinowa(w której odbyły się prelekcje filmowe) jak i park dinozaurów. Byłem tylko na jednej prelekcji pod tytułem "Pokaz filmowy Europejskiego Obserwatorium Południkowego pt. Europe to the stars" Po obejrzeniu filmu była możliwość porozmawiania z Panem Krzysztofem Czart. Polecam wejść na stronę eso i zapoznać się z badaniami;)
    Na miejscu były stoiska uczelni wyższych i firm. Między innymi Stoisko Politechiki Łódzkiej prezentowało line follower, symulator latania dronem i drony którymi dorośli jak i dzieci mogły wykonać zadanie opuszczając przedmiot w danym miejscu, oczywiście pod okiem instruktora który miał drugi pilot.
    Na stoiskach można było pobawić się różnymi pojazdami zrobionymi z lego jak i przebrać się za kosmonautę (głównie skierowane dla dzieci) ale było tez coś dla dorosłych czyli stoisko astronomiczne, przedstawiające różne minerały ziemi,prywatnej firmy produkującej pojazdy 4 kołowe, niestety nie zagłębiałem się bardziej bo to nie jest moja dziedzina zainteresowań a nie pomyślałem nawet że będę coś o ERC pisał i byłem tam bardziej prywatnie a nie jako redaktor ;(
    Jednym z ciekawszych stoisk (dla mnie) był przedstawiający polskiego satelitę na którym można było porozmawiać z inżynierem który był przy jej budowaniu, dowiedziałem się że satelita jest zbudowana na procesorze fpga i posiada dubel modułow w razie awarii.

Po prawej stronie zdjęcia widać satelitę a po lewej mechanizm który ją wyrzucał na zasadzie przepalenia specjalnego sznurka przez rozgrzany rezystor dzięki czemu zwalniał się mechanizm oparty na sprężynie i wyrzucał satelitę.
    Przejdźmy teraz do głównego celu ERC czyli zawody łazików ;) Kilka zdjęć na początek:
    Relacja z zawodów robotów marsjańskich ERCRelacja z zawodów robotów marsjańskich ERC

Relacja z zawodów robotów marsjańskich ERCRelacja z zawodów robotów marsjańskich ERCRelacja z zawodów robotów marsjańskich ERC

Z tego co udało mi się dojrzeć to w niektórych łazikach były wykorzystwane stm32 i płytki developerskie nvidi w celu przetwarzania obrazu bo jedna z konkurencji polegała na orientacji łazika bez zdalnego sterowania i korzystania z systemu gps tylko wykorzystując mapę terenu i QR kody podane wcześniej przez organizatorów. Łaziki przedstawiały bardzo ciekawe rozwiązania, największą przyjemnością było porozmawiać z ich konstruktorami którzy bardzo chętnie opowiadali o swoich konstrukcjach, można było sporo się dowiedzieć (pogadać jak ze starymi znajomymi).
    Oczywiście nie mogło zabraknąć Stara który był w Starachowicach produkowany ;)
    Ogólnie impreza była bardzo fajna polecam wszystkim, można wybrać się z dziećmi bo są dla nich fajne atrakcje jak i dla samego siebie aby popatrzeć jak to inni mają ciekawe pomysły a może akurat natchnie kogoś do własnego działania;)
    Pozdrawiam bardzo uczestników jak i wystawców, bardzo mili i ze sporą wiedzą ludzie ;)
    Proszę tez innych o wstawienie swojej relacji z ERC, jak przypomnę sobie coś ciekawego to o tym napiszę bo teraz już jestem zmęczmy ale chciałem podzielić się chociaż tym ;)

Fajne? Ranking DIY
    Byłeś na tym wydarzeniu? Jak się podobało? Odpowiedz w tym temacie, publikując relacje, zdjęcia, materiały. Napisz do nas, a otrzymasz punkty za relację.
    O autorze
    henryxxl
    Poziom 26  
    henryxxl napisał 1402 postów o ocenie 103, pomógł 32 razy. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 17449528
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5502
    Ciekawa relacja, dziękuję za umieszczenie,
    widzę że z roku na rok konstrukcje są coraz bardziej profesjonalne,
    jeżeli ktoś interesuje się takimi rozwiązaniami to studiując warto wziąć udział w takim wyzwaniu,
    nawet przy braku doświadczenia zawodowego jest to plus zarówno w CV jak i ogólny rozwój i zdobywanie nowych doświadczeń.
  • REKLAMA
  • #3 17450372
    dawidxcom
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Niektóre konstrukcje tworzyli uczniowie szkół gimnazjalnych!!!
  • REKLAMA
  • #4 17450491
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1010
    Warto dodać, że Polacy zajęli dwa pierwsze miejsca, a na trzecim Kanadyjczycy.
    http://roverchallenge.eu/pl/2018/09/16/wyniki-european-rover-challenge-2018/
  • REKLAMA
  • #6 17456666
    dawidxcom
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Niestety nie byłem ale jak spotkam się z osobą która była to coś napiszę chyba ,że ich kontrakcja nie dotarła z tego co wiem to nadawała obaraz po 2.4ghz napęd to silnik 12v szczotkowe jeden na koło dwa akumulatory żelowe 12v dwa mostki H parę arduino do sterowanie obrotem kamery ,napędem i jakieś czujnik.
REKLAMA