logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z partycji RAW na dysku z Windows Home Premium?

aress_86 10 Lip 2012 12:25 5183 13
REKLAMA
  • #1 11089993
    aress_86
    Poziom 10  
    Witam

Proszę o pomoc w naprawie partycji dysku. Komputer chodzi normalnie, aż pewnego dnia nie chce odczytać dysku. Po podpieciu do laptopa przez usb. Dysk wykrywa ale widoczny system plików to RAW. Mam tam bardzo ważne dane, które nie moge stracić.

W załączniku plik ze zrzutem z programu DMDE.
    A poniżej zrzut z ekranu.

Dodam jeszcze, że wcześniej był oryginalny Windows Home Premium.
    Załączniki:
    • lba_0_101.bin (404 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 11090265
    aress_86
    Poziom 10  
    Proszę

• REKLAMA
  • #4 11090515
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Pisz do Migol21. To ekspert od takich przypadków.
  • REKLAMA
  • #5 11090774
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Tu trzeba połączenia zdalnego bo łatwo nie jest trzeba sprawdzić, które są sprawne partycje.

Brak dokładnego opisu .
    Jakie były partycje ile jakiej wielkości.
  • #6 11092979
    aress_86
    Poziom 10  
    A co jeszcze potrzebujesz?

Partycje były robione na 100/100/200/reszta
  • #7 11093633
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    Rozkład partycji widac na screenie w pierwszym poście.
  • #8 11093780
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Po pierwsze to mamy dokładnie Partycja
    80,7 GB
    105 GB
    105 GB
    210 GB

Po drugie dysk 500 GB a kończy się na 122 Mil. sektorze a powinien na ponad 900 Mil.
    Może mieć ograniczenie wielkości ale dlaczego i jest wpięty na USB.

Zasadniczo trzeba by go wypiąć z USB i podpiąć bezpośrednio wtedy można spróbować uruchomić odpowiedni program do przywracania natywnej wielkości dyskowi.
    Ale są haczyki.
    1) Dysk jest nowej generacji one lubiały uszkadzać S.A. a jak ktoś potraktował je solucją na 7200.11 to blokował dojście do reszty danych i tak to wyglądało a dane i dysk można było wymienić nic więcej.
    2) Dysk jest podpięty przez USB nie wiem z jakiego powodu czy jest to przejściówka czy obudowa jeśli obudowa to znaczy, że ma gwarancje rozbierać nie ma jak bez utraty gwarancji. A druga sprawa czy miał na sobie jakieś oprogramowanie instalowane czasem w takich dyskach i układające dziwnie partycje.
  • REKLAMA
  • #9 11093839
    aress_86
    Poziom 10  
    Dysk był świeżo wyjęty z opakowania. Nówka nie rdzewka. Kolega podpioł go pod swój komputer przez USB. Podzielił na partycję w menadżerze pod win7. Wrzucił na niego dane na te większe partycje tą małą zostawił na system. Dysk został włożony do komputera stacjonarnego. (może to ważne został omyłkowo podpięty nie pod sata 0 tylko sata 4 później go przepiołem odpowiednio bo myślałem, że to jest właśnie powód). Zainstalowałem na nim system win xp, później sterowniki wszystko śmigało jak trzeba (kilka restartów). Wyłączyłem, odpiołem i dałem kumplowi. Wzioł pojechał z nim do domu. Podpina i już nie chodził.

Teraz podpięty jest przez przejściówkę z ide/sata na usb. Wcześniej jeszcze próbowałem w stację dokującą, ale nic to nie dało.

Jedyna nadzieja jest w was, żeby postawić ten dysk. Jest tam 20 lat danych. Jak on to określił jego życie :)
  • #10 11093878
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Kelega go podepnie przez SATA bezpośrednio.
    Sprawdzi czy ma SP2 lub SP3 jeśli chodzi o XP.
    I poczyta oraz przywróci natywną pojemność :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1019094.html#7582680
    Na początek użyj HDD Capacity Restore.

Potem ewentualnie MHDD.

To, że tam Samsung nie ma znaczenia poza programami do niego dedykowanymi HDAT.

Potem restart i podaj ponownie okno partycji z programu DMDE.
  • #11 11093965
    aress_86
    Poziom 10  
    Powiedz mi tego typu operacje mogą spowodować utratę danych?
  • #13 11094014
    aress_86
    Poziom 10  
    Przywrócenie natywnej pojemności. Bądź wykorzystanie programów które podałeś wyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z partycją dysku, która została wykryta jako RAW, co uniemożliwia dostęp do ważnych danych. Dysk był nowy, podzielony na partycje w systemie Windows 7, a następnie używany w komputerze stacjonarnym z systemem Windows XP. Po podłączeniu przez USB przestał działać. Uczestnicy dyskusji sugerują różne metody odzyskiwania danych, w tym użycie programów do przywracania natywnej pojemności dysku, takich jak HDD Capacity Restore i MHDD. Zwracają uwagę na konieczność podłączenia dysku bezpośrednio przez SATA oraz na ryzyko utraty danych podczas operacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA