logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć sieć? [wymiena plików, granie, dlna]

gothic77 12 Lip 2012 20:58 3885 22
REKLAMA
  • #1 11099180
    gothic77
    Poziom 14  
    Ocena: 84
    Witam.

Posiadam router Edimax AR 7084gA i neostradę.

Moje pytanie jest takie czy jest możliwość przyspieszenia sieci, jeżeli tak to, w jaki sposób?

Router mam ustawiony na WiFi i w całym domu tak właśnie korzystam z internetu, ale również z sieci. Korzystam z DLNA oraz wymieniam pliki, gram.

Nie wiem, ale co jakiś czas mam wrażenie, że nie działa to wszystko na należy - filmy DLNA zacinają się, co jakiś czas w czasie działania na sieci.

Bardzo proszę o jakieś rady w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #2 11099236
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Zmienić WIFI z "G" na "N" - wymiana routera na "N" lub dołożenie APeka "N".

Podłącz jeden komputer kablem do routera, drugi po WIFI.
    Ściąg iperf.exe
    W oknie CMD.exe, na jednym komputerze
    iperf -s

na drugim
    iperf -c IP_1szego_komputera

to ci pokaże przepustowść sieci.
  • #3 11099256
    flipertorp
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Pierwszą rzeczą jaką powinieneś zrobić, to sprawdzić speed testem podczas pobierania plików czy prędkości masz dobre, takie jak uzgadniałeś z usługodawcą.
  • REKLAMA
  • #4 11099648
    gothic77
    Poziom 14  
    flipertorp napisał:
    Pierwszą rzeczą jaką powinieneś zrobić, to sprawdzić speed testem podczas pobierania plików czy prędkości masz dobre, takie jak uzgadniałeś z usługodawcą.

Prędkości są takie jak mają być. Rzecz się rozchodzi o sieć i działanie w sieci, a nie ściąganie z internetu.
  • #5 11101920
    gothic77
    Poziom 14  
    bogiebog napisał:
    Zmienić WIFI z "G" na "N" - wymiana routera na "N" lub dołożenie APeka "N".

Podłącz jeden komputer kablem do routera, drugi po WIFI.
    Ściąg iperf.exe
    W oknie CMD.exe, na jednym komputerze
    iperf -s

na drugim
    iperf -c IP_1szego_komputera

to ci pokaże przepustowść sieci.

Jak kolega poleca router N z możliwością konfiguracji pod neostradę?
    - cenowo naj w granicach 400zł.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11102228
    bogiebog
    Poziom 43  
    Dobra marka to drytek.
    Jak bym to robił na dwa pudła, modem ADSL + router WIFI "N" etherentowy z wgranym tomato na pokładzie. np RT-N12.

Lista routerów pod tomato

Dodano po 3 [godziny] 19 [minuty]:

AR 7084gA ma tryb "bridged" czyli można go użyć jako ADSL modem, gdzie router ethernetowy wpięty do AR dostaje IP adres publiczny
  • #7 11103144
    gothic77
    Poziom 14  
    Proszę o wyrozumiałość, ale sieć i zabawa w sieć jest dla mnie nowym tematem.
    Czy dobór chipu jest istotny czy obojętne, które urządzenie zakupię - info ze strony, jaką podałeś - Asus RT-N12 (v1 i vB) - Asus RT-N12 (vC)

Proszę jeszcze mi napisać, w jaki sposób będzie podłączenie tego urządzenia - modem oraz router. Modem SAGEM, który mam z TP ma jedynie możliwość podpięcia, aby było zasilanie do komputera przez USB, więc pewnie nie o to będzie chodzić? Czy mam w takim razie szukać nowego modemu ADSL + ?
  • #8 11103147
    bogiebog
    Poziom 43  
    Tomato daje możliwość kontroli pasma internetowego jakie zużywają komputery, także priorytety ruchu dobrze tam się ustawia tak aby odwiedzanie po stronach www było szybkie a ściąganie większe nie zakłócało przeglądania interentu.

Jak tego nie potrzebujesz to dowolny router WIFI ADSL powinien być OK, np coś z tplinka znajdziesz.

Dodano po 1 [minuty]:

gothic77 napisał:
    Czy mam w takim razie szukać nowego modemu ADSL + ?

Ten Edimax można ustawić jako ADSL modem.
  • #9 11103208
    gothic77
    Poziom 14  
    Znalazłem coś takiego - AIRLIVE WN-220ARM ADSL NEOSTRADA NETIA 150Mbps
    - z informacji, jakie są od producenta - Urządzenie pracuje w najnowszym standardzie N (lite) oraz dopisek znaleziony w sklepie internetowym - cyt. w łatwy sposób można utworzyć bardzo szybką oraz wysoce zabezpieczoną sieć bezprzewodową i korzystać z wielu rodzajów wymagających aplikacji, takich jak oglądanie bezprzewodowo filmów HD, które może nie być możliwe w urządzeniach starszego standardu G.

Jak należy patrzeć na takiego typu urządzenia? np. tania reklama i chwalenie czegoś, co nie spełnia do końca naszych wymagań?

Rozumiem w takim razie, że router EDIMAX leci, jako modem i bez problemu podpinam go do urządzenia, jakie poleciłeś i nie ma problemów z niczym?
  • #10 11103379
    bogiebog
    Poziom 43  
    gothic77 napisał:
    i nie ma problemów z niczym?

WIFI w zabudowie , to loteria, dopóki nie spóbujesz nie będziesz pewny jak z pokryciem będzie. Generalnie jedna ściana OK, dwie może, trzy raczej nie. Sufit na pewno więcej niż jedna ściana (zbrojenie dodatkowo)

Dodano po 2 [minuty]:

To co pisze producent nie sugeruj się, piszą jak wymaga reguły reklamy produktu.
    Ty googlaj na forach o tym urządzeniu.
  • #11 11103456
    gothic77
    Poziom 14  
    bogiebog napisał:
    WIFI w zabudowie , to loteria, dopóki nie spóbujesz nie będziesz pewny jak z pokryciem będzie. Generalnie jedna ściana OK, dwie może, trzy raczej nie. Sufit na pewno więcej niż jedna ściana (zbrojenie dodatkowo)

Bardziej w stwierdzeniu - bez problemów - chodziło mi, że podłączam i ładnie chodzi, działa :)

Największy nacisk dla mnie to bez problemowe działanie urządzeń w trybie DLNA.
    Jak pisałem nie mam dużej wiedzy, ale myślę, że w jakiś sposób "chyba" znalazłem odpowiedź, że mój router, który nie obsługuje WiFi "N" jest tu przeszkodą, że tnie czy też nie działają filmy HD jak należy.

Myślę, że w ciągu tygodnia będę w posiadaniu Asus RT-N12 (v1 i vB) - Asus RT-N12 (vC) i w razie problemów będę zawracać głowę :)
  • Pomocny post
    #12 11103505
    bogiebog
    Poziom 43  
    Problemy DLNA przez WIFI to brak wymaganego pasma, do HD potrzebujesz 20-25mbs. Jak masz WIFI z przeszkodami to pasmo efektywne może być niższe i stąd problemy.

Próbowałeś puścić teraz DLNA przez kabel, tak na próbę, czy po kablu działa OK ?
  • #13 11105722
    gothic77
    Poziom 14  
    bogiebog napisał:
    Problemy DLNA przez WIFI to brak wymaganego pasma, do HD potrzebujesz 20-25mbs. Jak masz WIFI z przeszkodami to pasmo efektywne może być niższe i stąd problemy.

Próbowałeś puścić teraz DLNA przez kabel, tak na próbę, czy po kablu działa OK ?

Tak... potwierdzam.
    Test przeprowadzony na paru filmach - również na tych, co cięło...
    - choć z jakiś przyczyn na jednym z filmów pod koniec coś zrywało obraz i nie było dźwięku

Jeżeli chodzi o przeszkody to w sumie mam jedną ścianę.
    Choć od jakiegoś czasu z niewiadomych mi przyczyn, jakość WiFi i sygnał się pogorszył.
  • REKLAMA
  • #14 11106243
    bogiebog
    Poziom 43  
    Zainstaluj inssider-a na laptopie i wykonaj skan, może masz inne stacje na twoim kanale.
    Pokaż wyniki inssider-a.
  • #15 11106515
    gothic77
    Poziom 14  
    - na zielono jest moja sieć

• #16 11106897
    bogiebog
    Poziom 43  
    Obrazki dodaj w/g zasad tego forum więc zanim napiszesz następnego posta popraw poprzednie swoje posty

Zakłócen specjalnych nie ma, ale sprawdź czy kanał WIFI ustawiony ręcznie, jak nie to ustaw ręcznie i testuj na którym 'najlepiej' chodzi.
  • #17 11106981
    gothic77
    Poziom 14  
    Rozumiem, że chodzi o ustawienia WiFi na routerze?
    - jeżeli tak to mam wprowadzone coś takiego:

Zastanawiam się jeszcze nad czymś takim.
    Na odtwarzaczu Blu-Ray robi mi automatycznie ustawienia sieci bezprzewodowej:
    -mam na nim takie ustawienia:

Bramka - 192.168.2.1
    Podstawowy DNS - 192.168.2.1

Taki adres IP ma router czy to nie koliduje z czymś czy w tym momencie jest bez znaczenia...
  • Pomocny post
    #18 11107223
    bogiebog
    Poziom 43  
    Zmień channel z "auto" na ręczny i wypróbuj wszystkie kanały, szczególnie te powyżej 6go.
  • #19 11107385
    gothic77
    Poziom 14  
    Jeżeli chodzi o zmiany kanałów to np. na kanale 13 (podobnie jest na 12tym) mam coś takiego:
  • #20 11107782
    bogiebog
    Poziom 43  
    Wygląda OK, a jak to chodzi ?
  • #21 11107884
    gothic77
    Poziom 14  
    bogiebog napisał:
    Wygląda OK, a jak to chodzi ?

W tym momencie, bo sprawdzam cały czas na tym samym filmie... nie tnie, co cięło.
    Jeżeli chodzi o wykres ten pierwszy, jaki zrobiłem UP to przy AUTO cięło cały czas w tych samych momentach.
    Zobaczę jeszcze na całym filmie czy nie zetnie go i ew. na innym HD zerknę to dam znać :]

Dwa filmy oglądnięte i powiem tak. Na jednym zerwało w jednym miejscu, ale na drugim byłem już zmuszony do wyłączenia, bo po pierwszym zacięciu poszło, ale potem za parę min. na dobre zdusiło obraz i dźwięk. Pierwszy film jakość 720p, a drugi 1080.

Dodano po 5 [godziny] 50 [minuty]:

Zrobiłem mały eksperyment.
    Zapodałem film ponad 6GB na sieć i włączyłem go na laptopie. Sytuacja jest taka sama jak przy opcji DLNA na BD. Myślałem, że może coś z odtwarzaczem, ale coś takiego jak się dzieje raczej wyklucza taką opcję i zostaje jedynie wina sieci.

Dodano po 3 [godziny] 38 [minuty]:

Myślę, że biegniemy ku końcowi moich problemów w tym temacie :)
    Poczytałem trochę sobie i takie końcowe zapytanie jeszcze do kolegi/kolegów.

Robiąc WiFi w standardzie IEEE 802.11n będzie konieczna zmiana kart sieciowych?
    - pytam w sensie, aby dana prędkość była spełniona oraz czy w takim przypadku odtwarzacz poleci w DLNA na coś takiego?

Drugie zapytanie w tym temacie - są urządzenia, które pracują z transmisją 150 czy też 300 Mb/s
    - iść w stronę 300Mb/s czy dla domowej sieci wystarczy 150Mb/s? Pytam w takim sensie czy to człowiek jest w stanie wykorzystać, bo nie problem mieć moc nowinek technicznych, z których i tak się nie będzie, na co dzień korzystało, a ceny routerów ze 150/300Mb/s w sumie są podobne.

Myślę, że moja wiedza, aby to wszystko sobie ogarnąć w samotności pozwala jedynie na oglądanie się za nowym routerem ADSL+ ze standardem "N"

Wychodzi na to, że z tańszej półki taki router będzie w granicach 180zł. i zakres 2,4GHz, bo z 5GHz urządzenia są znacznie droższe ok. 400 - 500zł. w górę
    - dla zwykłego śmiertelnika rozumiem, że 2,4GHz wystarczy, aby pograć w sieci czy też oglądnąć film HD - DLNA?
    - 2,4GHz można dostać w podobnej cenie TP-LINK TD-W8961ND oraz Netgear DGN1000 Router Wifi 150 ADSL - myślę, że jakaś lektura, co do tych routerów będzie również potrzebna.

Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #22 11110247
    bogiebog
    Poziom 43  
    2.4ghz "N"
    kart do kompa na 5ghz nie ma

2.4ghz 50mbs => w praktyce w idealnych warunkach 25mbs
    analogicznie transmisje "N"
    "N" 150mbs => 50-70mbs - do DLNA HD wystarczy

"N" wymaga kart i routera WIFI wspierającego "N"

Dodano po 1 [minuty]:

300mbs to MIMO - dwie anteny wymagane - w routerze i w karcie. Inaczej jak w routerze 2 anteny a w karcie jedna to max 150mbs.
  • #23 11135084
    gothic77
    Poziom 14  
    Problem po wielu wiadomościach PW rozwiązany :)
    Bardzo dziękuę koledze ...@UP za cierpliwość oraz dzielenie się swoją wiedzą.

Temacik można zamknąć.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router Edimax AR 7084gA i korzysta z neostrady, jednak doświadcza problemów z jakością sieci, szczególnie podczas korzystania z DLNA i gier online. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym wymianę routera na model obsługujący standard N, co poprawiłoby prędkość i stabilność połączenia. Użytkownik rozważa zakup routera Asus RT-N12, który wspiera standard N oraz umożliwia konfigurację z modemem ADSL. Wskazano również na znaczenie ustawienia kanałów WiFi oraz testowania połączenia kablowego, aby zdiagnozować problemy z zacinaniem się filmów HD. Użytkownik potwierdził, że zmiana kanału poprawiła sytuację, ale nadal występują sporadyczne problemy z jakością sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA