logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SF64A632 - Zmywarka nie kończy cyklu, mało wody, ramiona ledwo się obracają

grzesch 17 Lip 2012 19:38 2187 0
  • #1 11116458
    grzesch
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Problem jak w temacie. Użytkuję ją od 2005r. (nowa, kupiona w sklepie) aż do dzisiaj.
    Objaw jest taki, iż nie kończy żadnego programu:
    - program 1 - płukanie (normalnie płukała ok. 5 min i spust wody); teraz chodzi w nieskończoność (reset działa - wypompowuję wodę i wyłącza się)
    - program 2 - mycie 35*C - najpierw myje w 35*C ok. 15 min (woda zostaje podgrzana); spust wody, następnie płukanie ok. 4 min, spust wody a potem powinno myć z nabłyszczaczem w 55*C (myje w nieskończoność i w letniej wodzie, ok. 25*C); reset działa jw.
    I tak jest na pozostałych programach - ostatni nie jest kończony.
    Dodatkowo zaobserwowałem, iż wody do mycia jest mniej, niż zazwyczaj (poniżej siatek) i ramiona obracają się ledwo, ledwo.
    Sterownik załącza przekaźniki ale przy ostatniej części w każdym programie jakby losowo.
    Wymontowałem go, ale nie ma się do czego przyczepić (żadnych przepalonych ścieżek, przekaźniki sprawne).
    Czyżby padł procesor w sterowniku czy może coś innego ?

Edit:
    Wyciągnąłem ją na wierzch i postanowiłem rozebrać i wyczyścić płaszcz wodny i wszystkie rurki. Tylko utknąłem w miejscu. Zdjąłem boczne ścianki metalowe, odkręciłem w środku wszystkie śrubki i zabezpieczenie wlewu soli. Pod drzwiczkami odkręciłem blachę, żeby dostać się do 2 ukrytych śrubek. Wygląda to tak, że główny zbiornik jest przykręcony do plastikowej podstawy z tyłu i przodu po 2 śrubki. Tyle, że z przodu są jeszcze drzwiczki i nie wiem, co dalej. Zawiasy są przykręcone z przodu śrubkami i linki napinające lecą przez całą długość podstawy i są mocowane z tyłu.
    Czy drzwiczki mają zostać z podstawą a wyciągamy tylko zbiornik, czy jak to mam rozebrać ?
REKLAMA