logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B4'95 - podświetlenie pokręteł nawiewu i temperatury bez klimatronic

JAFO 18 Sty 2005 22:05 8192 7
REKLAMA
  • #1 1150633
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Witam
    Chodzi o podświetlenie pokręteł regulatorów temperatury i nawiewu.
    Auto bez klimatronic, 3 pokrętła. Jest jedna żarówka tuż nad popielniczką, lecz oświetla ona tylko na zielono popielniczkę. Czy są jeszcze jakieś inne żarówki podświetlające? A jeśli są to może jakieś namiary.....?
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 1150908
    dziobaak
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    witam ,jeżeli dobrze pamiętam to żaróweczka do pokręteł jest jedna i znajduje sie z tyłu mechanizmu (trzeba ten mechanizm wykręcić bodajże umocowany na 4 sróbach)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1150931
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 115
    Witam

Wyjmij środkowe pokrętło, za nim jest zarówka która oświetla światłowód

Pozdrawiam Bogdan
  • #4 1151392
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Witam, według mnie trzeba rozkręcić środkową konsolę i wyjąć pokrętła za nimi powinny być kolejne żaróweczki
  • #5 1153216
    JAFO
    Poziom 25  
    Fischer8 dzięki.
    Właśnie tak było, jednakże chyba będe musiał jeszcze kombinować, bo środkowe pokrętło jest podświetlone OK, natomiast oba zewnetrzne za mało.
    Nie wiem, co jest grane, bo takie rzeczy podświetlane są równomiernie.
  • REKLAMA
  • #6 1153271
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 115
    Witam

Sprawdź czy masz światłowód z pleksy na dwóch bocznych pokrętłach

Bogdan
  • REKLAMA
  • #7 1153311
    JAFO
    Poziom 25  
    Oczywiście sprawdzałem, światłowody są w obu pokrętłach. Wyjmowałem je, by sprawdzić wnętrze. Są czyste, dochodzi do nich światło, jednak efektu zamierzonego nie ma.
    Na wierzchniej pokrywie pokręteł też nie ma żadnych uszkodzeń a tylko symbole środkowego pokrętła są dobrze podświetlone.
    Mam schemat instalacji tego auta, ale nie widziałem tych żarówek, by dowiedzieć się, ile ich szukać.
  • #8 1153369
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    JAFO napisał:
    Oczywiście sprawdzałem, światłowody są w obu pokrętłach. Wyjmowałem je, by sprawdzić wnętrze. Są czyste, dochodzi do nich światło, jednak efektu zamierzonego nie ma.
    Na wierzchniej pokrywie pokręteł też nie ma żadnych uszkodzeń a tylko symbole środkowego pokrętła są dobrze podświetlone.
    Mam schemat instalacji tego auta, ale nie widziałem tych żarówek, by dowiedzieć się, ile ich szukać.

Taki juz urok tego auta ;-)
    Jedna żaróweczka, świeci jakby chciała a nie mogła ;-)
    Ja wstawiłem za pokrętła niebieski noen ... i muszę przyznać, ze efekt mnie zaskoczył :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podświetlenia pokręteł regulatorów temperatury i nawiewu w Volkswagenie Passat B4 z 1995 roku bez systemu klimatronic. W pojeździe znajduje się jedna żarówka umieszczona nad popielniczką, która oświetla jedynie popielniczkę na zielono. Podświetlenie pokręteł realizowane jest przez pojedynczą żarówkę umieszczoną z tyłu mechanizmu pokręteł, dostępną po demontażu środkowego pokrętła i rozkręceniu konsoli. Światło z żarówki jest przekazywane do pokręteł za pomocą światłowodów z pleksy znajdujących się w każdym pokrętle. Pomimo prawidłowego działania światłowodów i braku uszkodzeń, podświetlenie bocznych pokręteł jest słabsze i nierównomierne w porównaniu do środkowego. Schemat instalacji nie wskazuje na obecność dodatkowych żarówek podświetlających. Rozwiązaniem alternatywnym jest wymiana oryginalnej żarówki na niebieską lampkę neonową, co znacząco poprawia efekt podświetlenia pokręteł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA