logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cinquecento 700 - Przerywanie przy ruszaniu po wymianie gaźnika na FOS

koniu.18 26 Lip 2012 06:53 4063 17
REKLAMA
  • #1 11144359
    koniu.18
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam. Posiadam CC 700 w którym oryginalnie zamontowany był Aisan, lecz został wymieniony na FOSa i było ok do czasu gdy...

silnik na biegu jałowym chodzi równo, nie przerywa i nie faluje. Gdy tylko wrzucę bieg i zaczynam ruszać silnik zaczyna przerywać.
    Kolega poradził żeby wymienić cewkę i wyczyścić czujnik położenia wału - wymiana cewki nic nie dała, czyszczenie czujnika pomogło ale nie na długo - objaw powrócił.
    Świece i kable są nowe.

Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11144373
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1304
    Sprawdż okalowanie czujnika polożenia, lubiły się urywać tuż przed ekranowaniem
  • #3 11144416
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 11144508
    koniu.18
    Poziom 14  
    A nie powinien wtedy przerywac również na biegu jałowym?
  • #5 11151065
    spox247
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    wyczyśc gaznik jak nie pomoże to wymiana. Może że chce ci się bawić w regeneracje. Miałem podobny przypadek ale w fiescie 1.1 mk3.
  • REKLAMA
  • #6 11373619
    jarq88
    Poziom 11  
    Sprawdź DOKŁADNIE kabel do cewki i jej gniazdo, wtyczkę też możesz. Ponadto, sprawdź WSZYSTKIE wtyczki, gniazdka i kable w układzie zapłonowym.

Opisz szerzej problem; czy przerywanie podczas jazdy zależy od stopnia wciśnięcia gazu, poziomu obrotów, czy na postoju jak dodasz gazu zwiększając obroty to przerywa (gaśnie przy tym?) oraz coś tak prozaicznego jak przerwa między świecami (dla Aisana: 0,95mm, dla FOS/Weber: 0,7-0,8mm).

Pozdro!
  • #7 11374291
    koniu.18
    Poziom 14  
    Na wstępie powiem że wszystkie kable WN są nowe.

Przerywanie występuje podczas jazdy na biegu tj: na luzie przy stałych obrotach nic ni przerywa. Silnik odpalony na ssaniu pracuje równo, po nagrzaniu i wyłączeniu ssania jest tak samo. Równo i przyjemnie. Dodawanie i ujmowanie gazu nie powoduje ww objawów. Tylko podczas jazdy na biegu. Świece i kable są nowe firmy BRISK (na starych objawy takie same). Szczeliny nie ustawiałem bo nawet nie mam szczelinomierza. Jeśli chodzi o gaźnik to fabrycznie zamontowany był Aisan ale został zmieniony na Webera. Przez rok czasu było ok i nagle zaczęło się dziać to ustrojstwo.

Zastanawia mnie wymiana modułu ewentualnie gaźnika (cewka była wymieniana, czujnik położenia wału również najpierw był czyszczony, następnie wymieniany)
  • #8 11374760
    misiek14051990
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    piszesz że jałowy ok, czy na "luzie" wkręca się na obroty? czy jak mu dodajesz gazu to też przerywa?
  • #9 11375459
    koniu.18
    Poziom 14  
    misiek14051990 napisał:
    piszesz że jałowy ok, czy na "luzie" wkręca się na obroty? czy jak mu dodajesz gazu to też przerywa?

koniu.18 napisał:
    Na wstępie powiem że wszystkie kable WN są nowe.

Przerywanie występuje podczas jazdy na biegu tj: na luzie przy stałych obrotach nic ni przerywa. Silnik odpalony na ssaniu pracuje równo, po nagrzaniu i wyłączeniu ssania jest tak samo. Równo i przyjemnie. Dodawanie i ujmowanie gazu nie powoduje ww objawów. Tylko podczas jazdy na biegu. Świece i kable są nowe firmy BRISK (na starych objawy takie same). Szczeliny nie ustawiałem bo nawet nie mam szczelinomierza. Jeśli chodzi o gaźnik to fabrycznie zamontowany był Aisan ale został zmieniony na Webera. Przez rok czasu było ok i nagle zaczęło się dziać to ustrojstwo.

Zastanawia mnie wymiana modułu ewentualnie gaźnika (cewka była wymieniana, czujnik położenia wału również najpierw był czyszczony, następnie wymieniany)

Wydaje mi się że odpowiedzi na pytania misiek14051990 podałem już wcześniej.
  • REKLAMA
  • #10 11375539
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2296
    Poruszaj sobie wiązką czujnika wału , a szczególnie w okolicach wtyczki/konektora/ na biegu jałowym silnika!
  • Pomocny post
    #11 11375566
    wirus466
    Poziom 19  
    Ocena: 132
    Czyściłeś czujnik i pomogło na krótko czyli ruszyłeś wiązką i złapalo kontakt, a pod wpływem drgań silnika znów go gubi. Sprawdz kable od niego.
  • Pomocny post
    #12 11376165
    jarq88
    Poziom 11  
    Nie pytam się o kable WN, tylko o kable:

1) z modułu zapłonu do cewki zapłonowej (sprawdzić wtyczkę, sprawdzić gniazdo cewki)
    2) kabel od modułu do czujnika położenia wału (są tam dwa kable złączone wtykiem i gniazdem)

Kable mogą być popękane, nadłamane, mieć ubytki w izolacji, a w rezultacie będą wywoływały anomalia w zachowaniu silnika.

SPRAWDŹ JE DOKŁADNIE!

Dziwi mnie, że na postoju NIC ZUPEŁNIE nie przerywa, a podczas jazdy na odwrót - takiego przypadku jeszcze nie miałem.

Gaźnik był regulowany?

Dodano po 1 [minuty]:

wirus466 napisał:
    Czyściłeś czujnik i pomogło na krótko czyli ruszyłeś wiązką i złapalo kontakt, a pod wpływem drgań silnika znów go gubi. Sprawdz kable od niego.

Też przeszło mi to przez myśl.
  • #13 11394108
    koniu.18
    Poziom 14  
    Więc tak:

wirus466
    i jarq88 znaleźli przyczynę tego nietypowego zachowania.
    Czujnik był zabrudzony i styki były zaśniedziałe.
    Dokładne wyczyszczenie obu elementów wyeliminowało przerywanie na biegu - samochód jeździ normalnie tzn nie przerywa.
    Tylko że na ssaniu przy dzisiejszej porannej temp 2°C silnik przez około 3-4 sekund pracuje na wysokich obrotach a po tym czasie obroty samoczynnie spadają do tego stopnia że silnik potrafi zgasnąć (jak mu lekko pomogę gazem to znowu kręci wysoko ale po chwili obroty w dół).
    Jak już się troszkę nagrzeje to jest lepiej - nie gaśnie - obroty w górę i w dół w górę i w dół...
    Dodam że poprzedniej zimy gdy moja Vectra odmawiała posłuszeństwa (a raczej aku...) to CC odpalało nawet przy -27°C i takiego objawu nie było.
    Po zeskrobaniu lodu z wewnątrz można było od razu jechać
  • #14 11401576
    jarq88
    Poziom 11  
    koniu.18 napisał:

Tylko że na ssaniu przy dzisiejszej porannej temp 2°C silnik przez około 3-4 sekund pracuje na wysokich obrotach a po tym czasie obroty samoczynnie spadają do tego stopnia że silnik potrafi zgasnąć (jak mu lekko pomogę gazem to znowu kręci wysoko ale po chwili obroty w dół).

koniu.18 napisał:
    Jak już się troszkę nagrzeje to jest lepiej - nie gaśnie - obroty w górę i w dół w górę i w dół...
    Dodam że poprzedniej zimy gdy moja Vectra odmawiała posłuszeństwa (a raczej aku...) to CC odpalało nawet przy -27°C i takiego objawu nie było.
    Po zeskrobaniu lodu z wewnątrz można było od razu jechać

Falujące obroty są winą przepony (myślałem, że zwie się to "membraną")
    http://www.eter-mot.com/default.asp?kat=55988&pro=342956

Jest zrobiona z gumy, a guma, jak wiadomo, się starzeje. Po wymianie na nową (lub na taką w lepszym stanie) auto lepiej reaguje na dodanie gazu, choć w niskich temperaturach to i tak daje się we znaki, bo guma wtedy sztywnieje i przepona wolniej reaguje na dodanie gazu.

Niedawno też ją wymieniłem, bo auto mi gasło na postoju, na ssaniu samochód zachowywał się podobnie, ale jeszcze nie miałem okazji przetestować jak się teraz zachowa, bo ssania używam dopiero w mrozach.
  • #15 11402869
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 604
    Dobrze wyregulowany gaźnik daje uruchomić auto tylko zimne na ssaniu, u ciebie jest źle wyregulowany jeżeli piszesz że zimne auto odpala bez ssania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 11403458
    jarq88
    Poziom 11  
    andrend napisał:
    Dobrze wyregulowany gaźnik daje uruchomić auto tylko zimne na ssaniu, u ciebie jest źle wyregulowany jeżeli piszesz że zimne auto odpala bez ssania.

Jeśli znajdę wyciąg ze stacji diagnostycznej po pomiarze wykonanym na analizatorze spalin to zeskanuję i wystawię. Spalanie ma na poziomie 0,2%.
  • #17 11403815
    koniu.18
    Poziom 14  
    andrend napisał:

Gdzie ja napisałem że zimne auto odpala mi bez ssania????????
  • #18 11427785
    koniu.18
    Poziom 14  
    jarq88 ponownie trafił w sedno sprawy. dziękuję i klikam pomógł. temat zamykamy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Fiatem Cinquecento 700 po wymianie gaźnika Aisan na FOS, polegający na przerywaniu silnika podczas ruszania, mimo że na biegu jałowym pracuje równo. Po wymianie cewki i czyszczeniu czujnika położenia wału, problem częściowo ustąpił, ale powrócił. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie okablowania, poziomu paliwa, regulacji gaźnika oraz stanu przepony. Ostatecznie, po dokładnym czyszczeniu czujnika i styków, przerywanie na biegu zostało wyeliminowane, jednak pojawiły się nowe objawy falujących obrotów silnika na ssaniu w niskich temperaturach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA