logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S6A - Problem ze startem komputera po wymianie procka / AMD XP 1700

wujek_dobra_rada 03 Mar 2013 11:07 1275 3
REKLAMA
  • #1 12010026
    wujek_dobra_rada
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam!

Mam następujący problem. Mam komputer na płycie ECS K7S6A (768 RAM, DDR 400 + 2xDDR333), grafika GeForce FX5200 (128 RAM), procek AMD XP 2000+, zasilacz ATX-300W (wiatraczek na procku TITAN DC12V). Komputer chodził świetnie i bez najmniejszego problemu do czasu kiedy postanowiłem sprawdzić nowy procek z innego komputera (AMD XP 1700+).

Po założeniu procka AMD 1700 komputer ruszył, jednak włożyłem do środka ten procek, który był pierwotnie (AMD 2000 XP). Wtedy zaczęły się problemy. Komputer odpala, ale po chwili gaśnie. Czasem nie odpala wcale. Systemu nie udało się uruchomić ani raz. Dyski twarde są wypięte (podłączona jedynie stacja dyskietek).

Co może być przyczyną takiej sytuacji? Trochę się boję, że mogłem coś uszkodzić na płycie głównej ,chociaż na I-szy rzut oka wydaje się, że jest ok. Przetarłem trochę procka spirytusem, co być może jest przyczyną takiej sytuacji, natomiast poczekałem przez chwileczkę aż wyschnie. Starłem z niego pastę termoprzewodzącą, ale powierzchnia radiatora styka się z prockiem, więc chłodzenie powinno być.

Czy jest możliwe, żeby spaliła się płyta główna/procesor? Piny są ok. Reset BIOS po przełożeniu procka też bez efektów. Co może być nie tak?

Pozdrawiam, M.
  • REKLAMA
  • #2 12010077
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 235
    Sprawdź dokładnie mocowanie radiatora i mimo wszystko, nałóż trochę pasty. Uruchamiaj tylko z jednym modułem pamięci. Podczas ściągania - zakładania - radiatora, nie uszkodziłeś laminatu płyty, tudzież rdzenia procesora?
  • REKLAMA
  • #3 12015278
    MaxMaj
    Poziom 16  
    Ocena: 67
    mogłeś niezbyt umiejętnie załozyć radiator i uszkodzić rdzeń procesora
  • #4 12015292
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    wujek_dobra_rada napisał:
    Starłem z niego pastę termoprzewodzącą

Nałożyłeś nową warstwę pasty?
    Jak wygląda rdzeń procesora? Ukruszony? Daj zdjęcie?
    Wykonaj Clear CMOS.
REKLAMA