logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wasze zdanie na temat modułowego, b.prostego (?) zasilacza

hagrid 19 Sty 2005 19:54 1868 6
REKLAMA
  • #1 1152949
    hagrid
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    no więć mam zamiar zrobić zasilacz stabilizowany i w końcu padło na "Zasilacz warsztatowy sterowany elektronicznie" z EdW nr 7/2003
    (zasilacz na LM 317; zmiany napięcia dokonuje się za pomocą 2 przycisków góra/ dół schematu nie mogę zamieścić bo się skaner zepsuł :(
    i pomyślałem, że do tego dołożę wyłącznik nadmiarowo prądowy;, też z EdW nr 03/2001; schemat będzie później;--------> no ale pierwszy problem tkwi w tym ,że nie do końca jestem pewny, czy to ma sens (bo podobno LM 317 ma zabezpieczenie zwarciowe, a ten wyłącznik też działa na zwarcie...)
    ------> Druga sprawa to trafo; mam TS 25/025, 2x12V 2x 1A no i ile uda mi się z tego wycisnąć; mam zamiar połączyć uzwojenia i wtedy będzie 24V ale ile tych amperów??
    ----------------> no i 3 ważna sprawa: mam takiego pomysła, żeby kupić sobie na allegro 2 tanie multimetry uniwersalne i jednym mierzyć napięcie a drugim prąd i wpakuje to w jakieś ładne pudełko i będę miał dość bajerancki zasilacz (2 wyświetlacze, 2 przyciski do zmiany napięcia ) no ale czy przejdzie z tymi miernikami ?? BĘDĄ SIĘ NADAWAŁY DO TAKIEGO ZASTOSOWANIA ?Planuję je podłączyć tak normalnie :woltomierz równolegle do wyjścia a amperomierz ????? gdzie???? szeregowo przy zaciskach , czy przed LM 317 (tuż za mostkiem)???

Proszę napiszcie mi szybko szczególnie co do tych mierników (aukcja na allegro się kończy....) ... do czegoś takiego to się stosuje gotowe, panelowe woltomierze no ale one są trooooooooszkę drogawe :(
  • REKLAMA
  • #2 1153068
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    witam !! mierniki czemu nie ? tylko wyjdzie to troch dużawe !! oczywiście szeregowo z wyjściem . pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #3 1154255
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Jak połączysz 2x12V 1A szeregowo,to otrzymasz 24V 1A.Zamiast kupować mierniki,zrób je sam na ICLach,bo widzę że masz ochotę się bawić.
  • REKLAMA
  • #4 1154353
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Ed-Ek ma rację np: ICL 7136 + wyświetlacz... Chmm...
    Coś mi się widzi że chyba z tymi miernikami będzie taniej, ale kłopotliwiej.
    1-wymiary
    2-zwróć uwagę że większość mierników ma opcję samowyłączanie się po określonym czasie bezczynności.
  • #5 1154680
    hagrid
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    no dzięki za wasze zdanie, ale te mierniki jush kupiłem (10 zeta/sztuka wkońcu to chyba nie tak dużo..) Jak bym pokombinował to może na tym ICL- u bym coś zrobił ale jak bym miał z czego (sklep z częściami w mojej okolicy jest dość słaboooooooo zaopatrzony :( )
    no ale mam do was następne pytania :)
    ---> pierwsze z tym amperomierzem: mam zamiar nastawić na zakres 10 A i z tego co wiem to ma on być włączony chyba tuż za mostkiem a przed LM 317 ?? Tak gdzieś wyczytałem i nie wiem czy tak będzie dobrze...??
    --------> no i co z tym bezpiecznikiem nadmiarowo- prądowym ?? czy jest sens go robić?? (schemat macie niżej)
    ------------------->a i jeszcze sprawa ogranicznika prądowego, będzie mi potrzebny? ( bo ten projekt zasilacza z EdW czegoś takiego nie przewiduje.... :(
    Załączniki:
    • wasze zdanie na temat modułowego, b.prostego (?) zasilacza 222.JPG (27.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wasze zdanie na temat modułowego, b.prostego (?) zasilacza 111.JPG (63.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1154735
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    hagrid napisał:
    no dzięki za wasze zdanie, ale te mierniki (w tym miejscu powinno być słowo "już") kupiłem (10 zeta/sztuka wkońcu to chyba nie tak dużo..)

Te mierniki możesz rozmontować - będą sporo mniejsze. A do tego z tego mierzącego napięcie wywalić drut od 10A. Zasilać je musisz niestety w odseparowany sposób od reszty układu (o ile się nie mylę). Ekonomicznei to bardzo uzasadniony wybór. Zamaist wyłącznika obrotowego możesz podłączyć do włącznika ścieżki od niego + ew. jakiś wybór zakresów (dla amperomierza). Jak będziesz lutował nie na polach obrotowego wyłącznika a na ścieżkach z boku to będziesz miał opcje powrotu do std. obudowy.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 1155519
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    witam !! ten prosty zasilacz trochę się komplikuje -osobne zasilanie mierników,osobne stopki elektronicznej. nawiasem pisząc w stopce zasilanie jest o ile widzę 5V a w zasilaniu są dwa 7812 ? o co chodzi ? jeśli masz zamiar dokonywać pomiarów w obecności nap. wcz(np. mierzyć pobór prądu stopnia mocy) to licz się z możliwością niewłaściwej pracy mierników! może na początek zrób sobie coś naprawde prostego-shematów jest od groma . pozdrawiam !!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego, modułowego zasilacza stabilizowanego opartego na układzie LM317, sterowanego elektronicznie za pomocą przycisków do regulacji napięcia, według projektu z EdW nr 7/2003. Poruszono kwestię sensowności dodania wyłącznika nadmiarowo-prądowego, biorąc pod uwagę, że LM317 posiada zabezpieczenie zwarciowe. Wątpliwości dotyczą również sposobu podłączenia amperomierza – czy powinien być włączony za mostkiem prostowniczym, przed LM317, oraz czy potrzebny jest ogranicznik prądowy, którego projekt nie przewiduje. Użytkownik posiada transformator TS 25/025 o parametrach 2x12V 1A i planuje połączenie uzwojeń szeregowo, co da 24V przy 1A. W dyskusji zasugerowano samodzielne wykonanie mierników na układach ICL7136 zamiast kupowania tanich multimetrów, jednak autor zdecydował się na zakup gotowych mierników ze względu na ograniczony dostęp do części. Poruszono też kwestie techniczne dotyczące zasilania mierników, ich wymiarów, samowyłączania oraz konieczności osobnego zasilania i izolacji. Zwrócono uwagę, że prosty zasilacz może się komplikować przy dodaniu elektronicznych mierników i zabezpieczeń, a na początek warto rozważyć prostsze schematy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA