Witam
Oto mój zasilacz warsztatowy
Posiada regulacje napięcia od 1,2 do 33V. Maxymalny prąd jaki może oddać to 3A. Prąd ograniczony jest bezpiecznikiem,3A oraz transformatorem 3,15 A,
jednak sam układ może dać dużo więcej naprawde stabilnego napięcia
Układ zbudowany jest na stabilizatorze LM317, tranzystorze sterującym oraz dwóch
tranzystorach mocy. Transformator ma 3,15 A i 24V, jest wręcz idealny do tego układu. Na przednim panelu znajdują sie woltomierz i amperomierz, jednak dokładność wskazania woltomierza, jest słaba
Stabilizajca jest zaskakująco dobra, aż sam sie zdziwiłem jak obciążyłem Go żarówką 12 V 21 w i nic nie spadło napięcie na wyjściu
Układ wypada dużo lepiej w tej konfiguracji niż LM350 czy LM317 ze zbocznikowanym tranzystorem mocy. Tranzystory mocy umieściłem ma radiatorze z ruskiego starego TV
Bardzo dobrze sie spisują, są dane na zewnątrz przez co mają przepływ chłodnego powietrza. Zasilacz będzie mi służył do odpalana różnych konstrukcji, gdyż jego prąd 3A myśle, że wystarczy do uruchamiania różnych rzeczy. Gdy wycinałem prostokątne otwory w na wskaźniki dość mocno zarysowałem sobie panel
Jednak mój tata wpadł na pomysł, aby okleić przedni panel okleiną do blatów, gdyż łatwiej sie w niej tnie i trudniej ją uszkodzić
Jak widać, nie wygląda to źle, cały przód otrzymany jest w kolorze zielonym - panel, diodka, gałka potencjometru. Zielony jest odstresowujący
Proszę, teraz o wasze opinie na temay mojego zasilacza
pozdrawiam
Oto mój zasilacz warsztatowy
Posiada regulacje napięcia od 1,2 do 33V. Maxymalny prąd jaki może oddać to 3A. Prąd ograniczony jest bezpiecznikiem,3A oraz transformatorem 3,15 A,
jednak sam układ może dać dużo więcej naprawde stabilnego napięcia
tranzystorach mocy. Transformator ma 3,15 A i 24V, jest wręcz idealny do tego układu. Na przednim panelu znajdują sie woltomierz i amperomierz, jednak dokładność wskazania woltomierza, jest słaba
pozdrawiam
Fajne? Ranking DIY