logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz na LM324 U=0-28V I=2.5 A.

syrenka105 14 Sie 2007 16:51 46708 45
  • Zasilacz na LM324 U=0-28V I=2.5 A.
    Witam.
    Dość długo zastanawiałem się czy warto zamieścić tutaj ten zasilacz, ale wreszcie się odważyłem:) Pewnie pojawią się komentarze o zniżaniu poziomu ale trzeba jakoś zacząć.
    Jako, że warsztacie każdego elektronika powinien znajdować się przynajmniej jeden zasilacz zdecydowałem się na zmontowanie czegoś samemu.
    Jest to typowa aplikacja na wzmacniaczu operacyjnym LM324.
    Załączam schemat, który znalazłem gdzieś w sieci. Z mojej strony zastąpiłem dwa tranzystory bipolarne na wyjściu, jednym MOSFET'em (konkretnie BUZ11) i dołożyłem diodę sygnalizująca włączone zasilanie. Czerwone diody sygnalizują załączenie ograniczenia prądowego.
    Układ jest bardzo prosty w budowie. Koszt elementów niewielki. Najdroższe było trafo. Mogę powiedzieć, że jestem z niego bardzo zadowolony. Służy mi już od 2 lat i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów.
    Fajną rzeczą jest ograniczenie prądowe, które przydaje się zwłaszcza przy testowaniu nowo złożonych układów.
    Co do obudowy to udało mi się znaleźć kiedyś na giełdzie stare i zniszczone źródło prądowe. Wywaliłem wszystko z środka. Zdarłem starą farbę wypolerowałem przedni panel (aluminium) i zrobiłem płytę czołową metodą termotransferu. Boki pomalowałem czarnym sprayem. Zasilacz jest już troszkę poobijany, ale to znak że często mi służy;) Za radiator służy mi tył obudowy. Jest to dość gruba aluminiowa blacha. Pierwotnie też "robiła" za radiator.
    Co do parametrów to nie udało mi się wycisnąć fabrycznych 30V i 3A. W tytule podałem realny zakres pracy zasilacza.
    Efekty pracy na poniższych fotkach.
    Dorzucam schemat ideowy z zaznaczonym miejscem wpięcia BUZ11.
    Pozdrawiam i czekam na komentarze.
    Zasilacz na LM324 U=0-28V I=2.5 A.Zasilacz na LM324 U=0-28V I=2.5 A.
    Proszę może jednak tak?
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.
    TONI_2003
    Załączniki:
    • Zasilacz na LM324 U=0-28V I=2.5 A. 2.jpg (230.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1.jpg (408.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz na LM324 U=0-28V I=2.5 A. zasilacz.jpg (103.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    syrenka105
    Poziom 11  
    syrenka105 napisał 37 postów o ocenie 11. Jest z nami od 2007 roku.
  • #2 4178233
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Zaniżanie poziomu to to nie jest...
    ładnie (nawet bardzo) zrobiona obudowa i co najważniejsze nie jest to lm-317! :P mi sie podoba 6/6 (bo do czego by się tu przyczepić ??)
  • #3 4178248
    neo62
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    bardzo mi się podoba ten zasilacz. fakt, układ banalny. ale wykonanie jest naprawdę na poziomie. brak tam co prawda jakiś mierników... ale poza tym jest ładnie:)
  • #4 4178263
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Bardzo podoba mi sie przedni panel, wyglada jak typowo fabryczna seryjna produkcja. Napisy w pelni w ojczystym jezyku za co tez duzy +.
    Czy wykonane napisy met. termo. lakierowales czyms w celu zabepzieczenia przed scieraniem? Jak trwale sa takie napisy?

Co do samej konstrukcji to fakt zasilacz regulowany rzecza niezmiernie potrzebna. Parametry dostosowywuje kazdy wg swoi potrzeb wiec tego czepiac sie nie moge.

Pozdrawiam
  • #5 4178271
    Nerwus
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Przyznam sie bez bicia ze powyzszy uklad z kitu nie odpalilem do dnia dzisiejszego. Pierwsze i ostatnie proby mialy miejsce okolo 8 lat temu. Jakos nie bylo okazji powrocic do niego. A uklad dla poczatkujacych nie jest zbyt przyjazdny.
  • #6 4178297
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Nie podoba mi się brak jakichkowiek wskaźników. Jak sama nazwa wskazuje, skoro to zasilacz laboratoryjny to w jego parametrach powinna górować dokładność, a tu co? Napięcie jeszcze jakoś na oko ustawisz, chociaż czasami ciężko, np. jak jakieś urządzenie wymaga 3,3V ? Jak to ustawisz nie zagracając biurka dodatkowym miernikiem ? :D A jak ustawiasz prąd? Kompletny brak podziałki przy potencjometrze. A po za tym zasilacz całkiem ładnie się prezentuje i pewnie nie najgorzej działa ;)
  • #7 4178575
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Brak miernika to dość istotna wada. Inną wadą tego zasilacza jest duża strata napięcia na układzie. Z tego co piszesz wynika, że tracisz ok. 7V minus tętnienia. Ale żeby tą wadę wyeliminować, należałoby zasilić część sterującą wyższym napięciem niż dren (kolektor) tranzystora wykonwaczego. Na dwóch tranzystorach w układzie darlingtona tracimy ok. 2V + spadek na wzmacniaczu operacyjnym + spadek na rezystorze R5. Zastosowanie MOSFETa spowodowało, że spadek na wzmacniaczu operacyjnym na pewno trochę zmalał (znikomy prąd wyjściowy), tak samo na rezystorze R5. Za to napięcie na bramce tranzystora MOSFET musi wynosić ok. 4-5V dla pełnego otwarcia, więc tyle napięcia tracimy.
    Sam mam taki sam zasilacz ale na tranzystorach bipolarnych, i przyznam, że nie chciało mi się eliminować tej wady (spadku napięcia na złączach tranzystorów). Pogodziłem się z mniejszą sprawnością zasilacza.
  • #8 4178591
    Miłosz16
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Nie jest to napewno zaniżanie forum chociaż układ do skopmlikowanych nie należy ale to chyba zaleta bo skomplikowany układ który daje takie same efekty przy pracy jak taki to chyba bezsens, ja tez zrobilem zasilacz o takich parametrach tylko symatryczny i tez na tym stabilizatorze (własciwie na dwóch) tylko jako tranzystor użylem jakiegoś z radzieckiego telewizorka na 7,5 A a co do obudowy to moja owiele gorsza(czyt. brzydsza)
  • #9 4178607
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Cytat:
    Jak sama nazwa wskazuje, skoro to zasilacz laboratoryjny to w jego parametrach powinna górować dokładność, a tu co?

Autor nie napisał, że jest do zasilacz laboratoryjny :P

Do autora:
    Możesz umieścić rysunek PCB ?

Pozdrawiam
  • #10 4178695
    syrenka105
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Fakt faktem nie ukrywam, że i mnie czasami przeszkadza brak wskaźnika przynajmniej napięcia. Jak robiłem zasilacz to nie myślałem wtedy o nim. Teraz mam mały problem bo nie bardzo jest miejsce na płycie czołowej. Ale może kiedyś coś dorzuce jeszcze :) Zazwyczaj po postu używam multimetru postawionego na zasilaczu.
    Głównie zajmuję się elektroniką samochodową i pracuję w zakresie napięć 12 - 14 V. Nie potrzebuje więc nie wiadomo jakiej dokładności. Co nie zmienia faktu, że miernik by się czasami przydał ;)
    Padło pytanie o trwałość napisów na panelu czołowym. Nie lakierowałem ich. Po dwóch latach mogę powiedzieć, że są trwałe. Nic się nie zniszczyło czy rozmazało i wyglądają tak jak na początku.
    Co do PCB to mogę mieć problem bo robiłem to wieki temu. Ale jak znajdę to wrzucę.
    Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie opinie.
  • #11 4178820
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Ocena: 110
    ciapciok napisał:
    Cytat:
    Jak sama nazwa wskazuje, skoro to zasilacz laboratoryjny to w jego parametrach powinna górować dokładność, a tu co?

Napisał, na samym zasilaczu.

Projekt bardzo ładnie wykonany.

Wskaźniki napięcia i prądu byłyby bardzo wskazane, ale skoro da się pracować bez nich to nie ma co narzekać

Pozdrawiam
  • #12 4178840
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    ciapciok napisał:
    Cytat:

Do autora:
    Możesz umieścić rysunek PCB ?

Pozdrawiam

A co pisze na obudowie? :P

Moderowany przez androot:

Jak już coś to "jest napisane"

• #13 4179378
    Tracid
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    WEMiF - czy ja dobrze widzę??? :D hehe ciekawy pomysł ale jak na taki znaczek to licho w środku:P

P.S.
    Dla tych którzy nie wiedzą co to WEMiF:
    http://wemif.net/
  • #14 4179568
    bogunio
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    michal.rogaczewski napisał:
    i co najważniejsze nie jest to lm-317! :P

Taa... bo przecież nie wypada robić zasilaczy na LM317, wzmacniaczy na TDA7294, ba nawet LM3886 to przejaw buractwa! :P !
    Wypada natomiast twierdzić, że Radmor lepiej brzmi niż Harman Kardon i opowiadać bajki o niezniszczalności Eltronów(jednocześnie twierdząc, że zna się je na wylot, bo naprawiło się ich setki :P )
    Upraszam moderatorów o tępienie kołtuństwa i snobizmu na Elektrodzie. To też zaniża jej poziom!
  • #15 4179682
    Doktor5
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam!

Nawet nieźle wyszło sam się zbieram aby sobie coś takiego skonstruować tylko bardziej rozbudowane z płynną regulacją napięcia i prądu i do tego parę wskaźników.

Pozdrawiam!
  • #16 4179729
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    ciekawy zasilacz, sam mam potrzebę zbudowania czegoś takiego. Mam przy okazji pytanie - jaki dokładnie to transformator ? nie znalazłem toroidalnych na 25 V, są 24 V - więc powinno styknąć, a moc jaka ? 100W czy może być mniejszy ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 4179784
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Proponuję ci w miejsce tych dwóch diod (ograniczenie prądowe) wstawić moduł woltomierza. Tuz nad zaciskami należałoby wyciąć prostokątne okienko i tam umieścić wyświetlacz. Wystarczą tylko 3 cyfry.
  • #19 4180016
    cukras
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam. Te diody to mostek ale źle jest podłączony.No jak autor pewnie sie o tym dowiedział jak chciał uruchomić ten zasilacz.
    Podłączenie mostka Greatz'a:

Mi w tej konstrukcji brakuje nie tylko wskaźników ale i napięć ujemnych.
    pzdr
  • #20 4180076
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    cukras napisał:
    Te diody to mostek ale źle jest podłączony

Brawo za spostrzegawczość.
  • #21 4180160
    cukras
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    O jaka spostrzegawczość Ci chodzi??Przecież kolega wyżej już to napisał a ja podrzuciłem rysunek jak ma być podłączony,to banał. Czyżbyś tego nie spostrzegł??
    Myślę że nie każdy zauważył ten błąd na schemacie.
    pzdr
  • #22 4180372
    syrenka105
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Cytat:
    nie znalazłem toroidalnych na 25 V, są 24 V - więc powinno styknąć, a moc jaka ? 100W czy może być mniejszy ?

Używałem toroidalnego 24 V. 24* pierw(2) =33.9 V. LM może mieć maksymalnie 32 V. Odwinąłem po prostu parę zwoji, żeby było dobrze.
    Co do mocy transformatora to musisz ją dobrać w zależności od prądu jaki chcesz uzyskać. dla 50 W przy 30 voltach będziesz miał około 1,6 A. Jeśli Cię to urządza to wystarczy i 50 W.
    Faktycznie na schemacie jest błąd (dotyczący mostka). Jak widać został wyeliminowany podczas budowy bo zasilacz działa :)
    Szukałem PCB niestety nie potrafię już znaleźć. Jeszcze poszukam, ale wątpię. Chyba gdzieś miałem go jeszcze na starym laptopie a tego już niestety nie mam.
    Pozdrawiam.
  • #23 4181637
    wolny LOPEZ
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam
    Również mam zamiar robić ten zasilacz tylko nie wiem jakie powinny być wymiary płytki. Schematy znalazłem tu:http://www.elektroda.net/warsztatowe/zasilaczstab0-30v3a.html
    I jak dam podgląd wydruku to jest na pół strony A4. Niby jakoś t zmniejszyłem ale nie wiem czy wymiary sa odpowiednie.
    Proszę o pomoc
  • #24 4181646
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2313
    wolny LOPEZ napisał:
    nie wiem czy wymiary sa odpowiednie.
    Proszę o pomoc

Dopasuj w/g oryginalnych części i po problemie, po wydrukowaniu, najlepiej w pdf ;)
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #25 4181922
    piotrek662
    Poziom 14  
    Ocena: 322
    Bardzo ładna konstrukcja. Ładny jest ten panel przedni obudowy. Osobiście dodałbym tylko jakiś woltomierz.
  • #26 4182620
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Dzisiaj technika komputerowa daje możliwość wydrukowania płyty czołowej.
    Dawno, dawno temu trzeba było sobie radzić inaczej.
    Zobaczcie sami jak to się kiedyś kombinowało.
  • #27 4182648
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    ...witam.
    Zasilacz mi się podoba, gratuluje:D
    Przyznam, ze pierwszy raz widzę zasilacz z mosfetem jako regulator, jak to działa? Możecie podac mi gdzies linka do dokładniejszego opisu, ew. podobnych konstrukcji?
    JAkie korzyści wynikaja z zastosowania mosfeta, jakie wady?
  • #28 4186555
    hetman1989r
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    zasilacz swietny, mam pytanie czy dalo by sie do tego wsadzic jakis LCD na którym byłyby wyświetlane prąd i napięcie??

Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
    Interpunkcja też się kłania!
    Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.
    Wpis dotyczy wszystkich piszących w temacie!
    [_P_]
  • #30 4186581
    hetman1989r
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    chodziło mi głównie by bylo wysietlane na jednym wyswietlaczu ale takie coś też może być,, można wsadzić i lcd na napięcie i na prąd, razem 2 ekraniki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanego zasilacza regulowanego o parametrach 0-28 V i 2,5 A, opartego na wzmacniaczu operacyjnym LM324. Konstrukcja wykorzystuje pojedynczy tranzystor MOSFET BUZ11 zamiast dwóch tranzystorów bipolarnych na wyjściu oraz posiada diody sygnalizujące włączenie zasilania i ograniczenie prądowe. Użytkownicy chwalą estetykę wykonania, prostotę układu i trwałość napisów na panelu czołowym, jednak wskazują na brak wbudowanych wskaźników napięcia i prądu, co utrudnia precyzyjne ustawienie parametrów bez dodatkowego miernika. Poruszono kwestie strat napięcia na tranzystorze wykonawczym oraz wpływu zastosowania MOSFETa na efektywność układu. Zwrócono uwagę na błędne podłączenie mostka prostowniczego na schemacie, które jednak zostało skorygowane podczas budowy. Dyskutowano o doborze transformatora toroidalnego 24 V i mocy dostosowanej do wymaganego prądu, a także o możliwościach rozbudowy zasilacza o wskaźniki LCD lub LED do pomiaru napięcia i prądu. Pojawiły się pytania dotyczące działania ograniczenia prądowego, które powoduje spadek napięcia zamiast odcięcia wyjścia, oraz problemów z minimalnym prądem ograniczenia (nawet do 0,48-0,8 A). Wskazano, że dolny zakres prądu można regulować przez zmianę wartości rezystora R14. Poruszono także kwestie chłodzenia tranzystora mocy i krytykę cienkich przewodów na wyjściu. Wiele osób prosiło o schematy PCB i zdjęcia gotowego układu, jednak autor nie dysponuje już tymi materiałami. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące poprawności schematu zasilania LM324 oraz sugestie dotyczące zabezpieczenia napisów na panelu. Ogólnie zasilacz oceniany jest jako prosty, tani i funkcjonalny, choć z możliwością ulepszeń w zakresie pomiarów i efektywności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA