logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TOYOTA AVENSIS T25 - Jaki wybrac skaner OBD2 do Avensis II T25 1AZ-FSE ?

sunlux 02 Sie 2012 17:05 15084 14
REKLAMA
  • #1 11169030
    sunlux
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Witam,

zwracam się z zapytaniem o poradę jaki najlepiej wybrać skaner do Avensis T25 1AZ-FSE 2L D-4 benzyna VVTi z półki do tysiąca złotych, może trochę więcej?

Duży wybór jest takich skanerów na znanym serwisie aukcyjnym.

Chciałbym mieć możliwość w przypadku Toyoty:
    - na bieżąco odczyt parametrów pracy silnika,
    - odczyt kodów błędów i ich kasowania (w tym również lampki CHECK ENGINE)
    - uruchomienie tzw. mechanizmów adaptacji silnika
    - inne ważne o których na razie nie mam pojęcia (np. A/C)

W przypadku innych samochodów (Audi, VW) również:
    - jak wyżej
    - likwidowanie przypomnienia przeglądu,
    - zwalnianie zacisków

Czy ktoś jest w temacie i ma jakieś sugestie, propozycje ?

Zdaje sobie sprawę, że profesjonalne skanery kosztują tyle co samochód ale może uda się coś dobrać najbardziej funkcjonalnego za niewielkie pieniądze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11169097
    Albus
    Poziom 21  
    Ocena: 344
    Te skanery do tysiąca do toyoty będą Cię tylko denerwować, generować tzn wyświetlać błędy których tak naprawdę nie ma, a błędy które odczytają już przeważnie są bez opisów same numery.
  • Pomocny post
    #3 11169116
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1095
    Po polsku niema skanera w tym przedziale cenowym do Toyoty.
  • REKLAMA
  • #4 11169138
    sunlux
    Poziom 20  
    Albus napisał:
    Te skanery do tysiąca do toyoty będą Cię tylko denerwować, generować tzn wyświetlać błędy których tak naprawdę nie ma, a błędy które odczytają już przeważnie są bez opisów same numery.

Z opisów na aukcjach wynika, że większość skanerów OBD2 (nawet polskiej produkcji) przy numerach błędów są podawane na skanerze pełne jego opisy po polsku więc to nie powinno być problemem.

Niepokoi mnie właśnie taka możliwość, że wyniki i błędy mogą być niedokładne a wręcz przekłamane - taką miałem sytuację wiele lat temu w przypadku interfejsu ALDL do komputera (do Lanosa) - pokazywał pełno błędów których nie było w rzeczywistości.

Może ze względu na możliwości bardziej skierować się ku takim interfejsom OBD2 do komputera - współpracują one z darmowym oprogramowaniem (przynajmniej tak pisze sprzedawca) ScanTool.net oraz ScanMaster-ELM ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11169146
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 11169180
    Albus
    Poziom 21  
    Nie ma czegoś takiego jak polskiej produkcji- to zabieg marketingowy - Chińczycy przy odpowiedniej ilości zamówionych rzeczy napiszą i nadrukują Ci wszystko na opakowaniu nawet " dobre bo polskie" uwierz , sory za komentarz ale to tylko po to by Cię uświadomić.pozdro
  • Pomocny post
    #7 11169886
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    Ja do corolli używam interfejsu na ELM327 i programu PCMScan - jest podgląd parametrów silnika, kody błędów po polsku z możliwością ich kasowania, podgląd zamrożonych ramek.
  • Pomocny post
    #8 11169955
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11170525
    sunlux
    Poziom 20  
    gimak napisał:
    Ja do corolli używam interfejsu na ELM327 i programu PCMScan - jest podgląd parametrów silnika, kody błędów po polsku z możliwością ich kasowania, podgląd zamrożonych ramek.

Dziękuje gimak za wypowiedź, pierwsza konkretna, super

To ma być tylko do własnych celów na obecne Avensis T25 i jak się uda przyszłe T27 a na potrzeby serwisu nie potrzebuje bo go nie prowadzę. Do prostego odczytu błędów z CHECK ENGINE nawet nie potrzebuję skanera bo wystarczy zewrzeć 2 piny w gnieździe OBD2 a światełko CHECK ENGINE same odmiga kod błędu 0-99 (w Lanosie miałem to identycznie i nie raz mi życie uratowało).

Właśnie też skłaniam się do interfejsu tylko tak patrzyłem aby był jak najszybszy więc na nowszym układzie STN1110.
    Raczej myślę o diagnozie samego silnika więc do tego wystarczą te prostsze skanery ale jeśli będzie można też odczytywać/kasować błędy szczególnie ABSów lub ewentualnie poduszki też byłoby super ale nie jest to niezbędne, dlatego nie pisałem o tym.

W zasadzie najważniejsze dla mnie jest szybkie i czytelne na całym ekranie diagnozowanie silnika po parametrach on-line.

Ciekawi mnie natomiast taka rzecz, czy w przypadku odczytu błędów np. ABSów, poduszek wykorzystywane są inne piny w złączu czy wszystko leci po tej samej magistrali OBD2 i tylko to kwestia obsłużenia tego programowo ?
    W Lanosie w złączu ALDL, jak dobrze pamiętam, na innych pinach była obsługa ABSów i poduszki... i normalny interfejs do komputera komunikował się tylko z silnikiem.
  • Pomocny post
    #10 11170606
    zdzisiek09
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam
    To wszystko zależy od standardu, w przypadku samochodów ze standardem ISO 9141/91-132 każdemu modułowi przydzielone są odpowiednie piny we wtyczce, natomiast w przypadku standardu CAN do komunikacji ze wszystkimi modułami wystarczają jedynie dwa piny, czyli linie H i L.
    Pozdrawiam serdecznie!
  • Pomocny post
    #11 11170610
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 11170772
    dino777
    Poziom 26  
    Ocena: 122
    @sunlux, wpisz na ebay-u [V7.10.030 MVCI TOYOTA TIS+HONDA HDS+VOLVO DICE Profession Diagnostic Tool] koszt w Twoim budżecie, około 100$, a większe możliwości,
  • REKLAMA
  • #13 11172656
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1095
    Mvci program obsługi w języku angielskim. A jak się go nie zna to tym sprzętem można sobie również zaszkodzić.
  • #14 11172673
    Albus
    Poziom 21  
    I jeśli chodzi o podgląd parametrów baaardzo woooolne odświeżanie co przy próbach drogowych praktycznie wyklucza pomiary...
  • #15 11173268
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3575
    Zajmujemy się tutaj sprzętem profesjonalnym, a nie elm z znanego portalu aukcyjnego

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje skanera OBD2 do Toyoty Avensis T25 1AZ-FSE, który umożliwi odczyt parametrów silnika, kasowanie kodów błędów, uruchamianie mechanizmów adaptacji oraz diagnostykę innych systemów. W odpowiedziach podkreślono, że skanery w przedziale cenowym do tysiąca złotych mogą być mało precyzyjne, generując błędy, które nie istnieją, oraz nie oferując pełnych opisów. Sugerowano interfejsy OBD2 współpracujące z oprogramowaniem, takimi jak ELM327 i PCMScan, które mogą oferować lepsze możliwości diagnostyczne. Wskazano również na ograniczenia w odczycie błędów ABS i poduszek powietrznych. Użytkownik rozważa zakup interfejsu na nowszym układzie STN1110, aby uzyskać szybszy dostęp do danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA