logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Avensis T25 - ABS/ESP czasem świeci kontrolka

harnasx 14 Sie 2016 17:08 13335 5
REKLAMA
  • #1 15868253
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    Cześć!

Avensis kombi 2004r 1,8 benzyna

Co jakiś czas zapala się kontrolka ABS i ESP - poświeci przez kilka/kilkadziesiąt kilometrów i zgaśnie potem jest OK przez jakiś czas i znowu nie gaśnie :(.

Pytanie moje: czy popularnymi "interfejsami" ELM327 czy tam STN1110 + jakiś program na PC typu SDPROG połączę się z ABS i odczytam kody błędów?

Ewentualnie coś innego sprawdzonego i niedrogiego :) do 300zł
  • REKLAMA
  • #2 15868285
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4418
    Nie ma szans, by tani fejsik prawidłowo odczytał błędy w ABS. Proponuję pojechać na porządną diagnostykę. Następnie naprawić, nie szukać sposobów na tanie kasowanie błędów. To układ bezpieczeństwa w Twoim samochodzie, więc nie radzę oszczędzać. Przypominam nieśmiało, że w autach z ABS ten system zastępuje mechaniczny korektor hamowania osi tylnej. Więc dość łatwo o pełne zablokowanie kół tylnych w czasie gwałtowniejszego hamowania. Czym to się może skończyć, chyba nie muszę już pisać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15868443
    ociz
    Ocena: 3471
    Błędy tam odczytasz a nawet skasujesz bez żadnego fejsika.
  • REKLAMA
  • #4 15868470
    harnasx
    Poziom 22  
    ociz napisał:
    Błędy tam odczytasz a nawet skasujesz bez żadnego fejsika.

Zdradź proszę sposób - pamiętam w Carinie którą miałem dość dawno robiłem zworkę w gnieździe diagnostycznym ( jeszcze nie EOBD2) i liczyłem "błyski" kontrolki odczytując kod błędu ( przynajmniej jeśli chodzi o sterownik silnika)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15868477
    ociz
    Ocena: 3471
    Tu tak samo tylko gniazdo inne, z tego co pamiętam pin 13 zwiera się do masy, a do kasowania trzeba szybko naciskać pedał hamulca. Szczegóły znajdziesz w necie.
  • #6 15870945
    harnasx
    Poziom 22  
    Diagnostyka ABS wykonana bez "interfejsu"
    Zwieramy kabelkiem piny 4 i 13 w złączu OBD2, przekręcamy kluczyk w pozycję ON i liczymy błyski kontrolki ABSu - wybłyskało mi kod 31 i 35 wskazujący na przedni prawy obwód czujnika ABS (okazało się że uszkodzony był ( przetarty ) przewód czujnika.

Kasowanie błędów - przy wpiętym kabelku j/w i włączonym kluczyku naciskamy szybko 8 razy pedał hamulca ( ma być 8 razy w ciągu max 5 sekund) - kontrolka ABS zacznie mrugać szybko z równomierną częstotliwością.

Koniec :)
    Dziękuję za pomoc!
REKLAMA