logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6210 - błąd Flash erasing error przy aktualizacji oprogramowania

gonek 20 Sty 2005 15:31 2109 12
REKLAMA
  • #1 1155039
    gonek
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Mam mały probel z Nolia 6210.Ma ona usterkę "Contact Service".Dlatego próbowałem wrzucić nowe oprogramowanie poprzez Rolisa,niestety za każdym razem wywala mi błąd "Flash erasing error.Must receive 91 00 FF,but rceived:23 05 02.Check Vpp,Vbat voltage,phone type...".
    Konockiem także nie idzie,zaczyna flashowanie,ale po chwili staje i nie idzie dalej,zawsze w tym samym miejscu.
    Dodam ,ze bateria jest ok,naładowana.Sprawdzałem z drugą i to samo.Oprogramowanie też jest dobre,bo wrzucałem je do innej Nokii i poszło.
    Macie jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 1155049
    bartas1503
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 6
    jak masz XP to takie cos bedzie tobie sie pokazywalo flashuj na 98
  • Pomocny post
    #3 1155089
    lukmar
    Poziom 29  
    Ocena: 22
    niepotrzebnie wrzucałeś nowy soft od razu .
    Jest sporo programów testujących tel.
    I jak masz CS to podłączasz włączony tel do boxa włączasz jeden z programów np eeprom tool i program pokazuje ci co jest przyczyną CS,
    ułatwia to życie gdyż od razu wiesz co jest nie tak.
  • #4 1155098
    gonek
    Poziom 14  
    Robiłem na XP wiele telefonów i nigdy nie miałem problemów.User Port i po kłopocie.
    Cytat:
    niepotrzebnie wrzucałeś nowy soft od razu .
    Nie wrzucałem nowego softu,bo nie poszedł.Poszukam eeprom tool i sprawdze co mu dolega.Dzięki.

Ok.Sprawdziłem telefon eeprom tool'em i wyskoczył mi taki komunikat:"Reason for Contact Service:-Eeprom Sec Checksum Test Failed! Please repair the phone first.".
    Rozumiem,ze cos nie tak z eepromem,ale nie wiem jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #5 1155211
    lukmar
    Poziom 29  
    jeśłi to uszkodzenie SF to wystarczy wrzucić nowego najlepiej czystego eproma rollisem badz innym programem potem zmienić imei na poprawny ten z naklejki spod bateri. ( i tak jak przy fleszu reset , sumy kontrolne itd )
    Jeśli HW to możesz spróbować wygrzać płytę gł.
    tak czy inaczej wykąpał bym telefon w wannie ultradzwiekowej gdyć bardzo czesto eeprom siada po zalaniu telefonu.
  • #6 1157749
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    najlepiej fula 4MB od razu pomoże .później tylko sumy i po sprawie
  • REKLAMA
  • #7 1157995
    gaik777
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    mmzajcu napisał:
    najlepiej fula 4MB od razu pomoże .później tylko sumy i po sprawie

Też bym tak zrobił...
  • #8 1158347
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    W którym momencie flashowania wywala Ci ten błąd?? Jak dla mnie to jest flash walnięty i trzeba go wymienić, a nie eeprom wgrać(bo gdzie jak flash walnięty...).
  • #9 1158774
    gonek
    Poziom 14  
    Błąd wywala na początku kasowania w Rolisie,nawet nie zaczyna programować flasha.
    A wracając do eeproma,to jak go wgrać Rolisem? Bo nie widze tam funkcji write eeprom?
    I jeszcze jedno...jak wgrać całego flasha 4mb i skąd można go zassac?
  • REKLAMA
  • #10 1159533
    gaik777
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Wgraj full flasha dokładnie 3.8??Mb...
  • #11 1164591
    lukmar
    Poziom 29  
    tak najlepiej wrzucić pełnego flasha.
    Ale tak jak pisałem POWINNO wystarczyć wgranie czystego eepromu ja tak zawsze robiłem i prawie nigdy nie miałęm problemu w wiekszości przypadków działało.

Dodano po 8 [minuty]:

tak najlepiej wrzucić pełnego flasha.
    Ale tak jak pisałem POWINNO wystarczyć wgranie czystego eepromu ja tak zawsze robiłem i prawie nigdy nie miałęm problemu w wiekszości przypadków działało.
    a eeproma wgrywasz tak:
    -zaznaczasz model telefonu
    -w pasku zadań masz 3 przyciski "kółeczka" klikasz na ten czerwony
    -wybierasz adres swojego eepromu
    -potem otworzzy ci sie tabelka z modelami telefonów wybiersz swój, program zdefiniuje adres
    -klikasz ok
    -jak wyskoczy komunikat klikasz yes
    -potem tak jak program chce przyciskasz krótko power w telefonie

po tym zabiegu musisz nadpisać prawidłowy imei telefonu. przeliczyć sumy reset ustawien itd . tak jak po flashowaniu.
  • #12 1348506
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Ja jak flashowałem 3310 to wyskoczyło Contact Servise i nie mogłem nic zrobić bo wyskakiwał błąd w programie !!! Postarałem się żeby telefon wogle się nie włączył i później wgrałem na nowo soft !!!! Mogę jeszcze doradzić usuniecie softu i wgranie go na nowo!!!
  • #13 1348966
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Ja powiem tak mam bardzo podobny przypadek co gonek (telefon 8210) i przeleciałem wszystkie możliwe tematy. Na tym forum już trochę było o tym i chyba we wszystkich przypadkach jakoś komuś poszło później to flaszowanie. Mój przypadek był, w sumie jest o tyle dziwny, że za żadne skarby nie idzie flaszować tzn. w pewnym momenci wywala ten sam bład co opisuje gonek lub w trakcie flaszowania, nawet pod Tornado a jak kiedyś jeszcze szło raz na 20 prób to z trudem szło włączyć telefon. Ja stawiam na kość flasza u siebie osobiście nie wymieniałem jeszcze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6210, który wyświetla błąd "Contact Service" i podczas próby aktualizacji oprogramowania za pomocą programu Rolisa pojawia się komunikat "Flash erasing error. Must receive 91 00 FF, but received: 23 05 02. Check Vpp, Vbat voltage, phone type...". Próby flashowania kończą się niepowodzeniem na etapie kasowania pamięci flash. Bateria jest sprawna, a oprogramowanie poprawne, co potwierdzono na innych urządzeniach. Diagnostyka eeprom tool wykazała błąd "Eeprom Sec Checksum Test Failed", sugerujący uszkodzenie EEPROM. Zalecane jest wgranie czystego EEPROM-u oraz pełnego flasha 4MB (około 3.8MB) z poprawnym IMEI i przeliczeniem sum kontrolnych. W przypadku uszkodzenia sprzętowego pamięci flash może być konieczna jej wymiana. Dodatkowo wskazano, że system operacyjny (Windows XP vs 98) może wpływać na powodzenie flashowania. Wskazano także możliwość wygrzania płyty głównej lub oczyszczenia ultradźwiękami w przypadku uszkodzeń spowodowanych zalaniem. Wskazówki dotyczące procedury wgrywania EEPROM-u w Rolisie obejmują wybór modelu, adresu EEPROM, potwierdzenie i krótkie naciśnięcie przycisku power w telefonie. Podobne problemy i rozwiązania odnotowano także dla modeli Nokia 3310 i 8210.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA