logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson Stylus C20SX "drukuje biale kartki" !!!

szadziofczp 20 Sty 2005 18:27 7860 9
REKLAMA
  • #1 1155567
    szadziofczp
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!

Kilka dni temu zostałem "szcześliwym" posiadaczem drukarki Epsona c20sx.Kupiłem ja za grosze, bo nie pobierała papieru i nic nie drukowała.
    Spedziłem kilkanaście godzin nad próbą jej naprawienia i kolejnych kilka na tym forum i dzieki WAM udało mi się ja odpalic:)
    tzn. zaczeła "drukować" ale tylko z pozoru,bo karetka jeżdzi tak jakby drukowała ale wyskakuja białe kartki:(
    Okazało się ze miała "przepełnionego pampersa" i naprawiłem to programem SSC.Nim też czyściłem głowice i nic:(
    Kupiłem różowy płyn do czyszczenia głowic,rozebrałem karetkę,dobrałem się do głowicy i ja wyczyściłem,ale dalej nic.
    Kalejne próby czyszczenia programem SSC i Epsona nic nie dało,a tusz podczas czyszczenia leci.
    Załadowałem dzisiaj nowy kartridz z czarny tuszem JETTEC,ustawiłem żeby drukował na czarno i nic:(
    Kompletna klapa:( Dalej wyskakują białe kartki!!!

Proszę o pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 1155580
    rafal_pal
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam:)
    Mialem podobnie juz z wieloma epsonami no i sprawa zazwyczaj sie sama rozwiazala trzeba bylo tylko poczekac az tusz splynol do glowicy ;) kwestia czasu no i cierpliwosci . No ale jesli nie to no to musisz napisac czy drukarka cos Ci sygnalizuje jesli widzi ladunki to kwestia czasu . Ajak nie to poszukaj na plycie powinna byc bateria do podtrzymania no i wyjmij ja na kilka minut raz mi to pomoglo .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1155590
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    ale nie powiedziane, ze poprzedni wlasciciel nie czyscil jej, jak uzyl wody to po glowicy. nalej plyn na recznik papierowy i postaw na niem glowice i zostaw ja na kilka godzin np. na noc, albo najedz glowica na recznik nasaczony plynem, jak drukarka jest zlozona. sprawdz kabel czy dobrze wpieles i bezpiecznik na glowicy. jezeli to nie pomoze to zosotaje tylko wymiana glowicy na sprawna.
  • #4 1155605
    szadziofczp
    Poziom 12  
    Drukarka zachowuje sie w 100% tak jakby drukował:
    karetka sie ustawia,pobiera papier i drukuje " białe kartki" nawet kropki zadnej nie zostawia,wypluwa papier i dokuje karetke.
    A na płycie nie ma żadnej bateri.

Dodano po 7 [minuty]:

Kable są na pewno dobrze włożone.Nawet sprowdziłem czy jakiś się gdzieś nie przerwał i było wszystko git.
    A co do bezpiecznika w głowicy to nic takiego tam nie widziałem:(
  • REKLAMA
  • #5 1156363
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Już na ten temat pisałem - b.często udaje się udrożnić głowice "płynem do płukania" ale nie chce potem nic drukowac. Zaprzyjaźniony "spec" od epsonów powiedział mi, że jeśli tusz zasechł w dyszach i długo tak sobie leżała drukarka to elementy piezzo straciły swoje właściwości i nie "pompują" tuszu do dysz głowicy - mimo że wymuszony "wtrysk" płynu do płukania przechodzi przez wszystkie dysze.
  • REKLAMA
  • #6 1157838
    szadziofczp
    Poziom 12  
    isiek78 - zrobilem jak proponowałes i zastawiłem ja na noc wedłog Twojego pomysłu i jak dzisiaj probowałem coś wydrukować to dalej to samo:(
    Kazik - czyli juz jest po głowicy?? czy da się coś jeszcze z tym zrobić??

Dodano po 3 [minuty]:

isiek78 - zrobilem jak proponowałes i zastawiłem ja na noc wedłog Twojego pomysłu i jak dzisiaj probowałem coś wydrukować to dalej to samo:(
    Kazik - czyli juz jest po głowicy?? czy da się coś jeszcze z tym zrobić??
  • #7 1158489
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    niestety, ale masz głowice trwale uszkodzona. zostaje ci wymienic na nowa, albo zmienic drukarke.
  • #8 1158851
    szadziofczp
    Poziom 12  
    A gdzie mozna kupic taka głowice i ile moze ona kosztowac?
    I czy taka wymiana ma sens?
  • #9 1159066
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Nie znam obecnie aktualnych cen głowic do Epsonów ale z tego co pamietam to do tanich modeli nikt z klientów się nie zdecydował na kupno nowej głowicy (koszt pewnie ok. 200 pln lub wzwyż...)
  • #10 3174634
    majster256
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    witam mam dokladnie taki sam problem:) ale jak dam przeczyszczanie glowicy to do pampersa leci czerwony tusz. natomiast jak ma drukowac na czerwono to nic nie drukuje:( co mam robic?? bo glowica czerwona przynajmniej nie jest zapchnana a reszta moze sie jeszcze udrozni bo wlasnie te drukarke wskrzeszam do zycia:)
    pozdrawiam serdecznie i prosze o odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada drukarkę Epson Stylus C20SX, która po naprawie mechanicznej i czyszczeniu głowicy drukuje wyłącznie białe kartki, mimo że karetka porusza się i pobiera papier. Problemem okazał się przepełniony pad (pampers), który został wyczyszczony programem SSC. Próby czyszczenia głowicy różnymi metodami, w tym płynem do czyszczenia i programem SSC, nie przyniosły efektu. Wymiana tuszu na nowy kartridż Jettec również nie rozwiązała problemu. W dyskusji zasugerowano, że tusz może nie docierać do dysz z powodu trwałego uszkodzenia elementów piezoelektrycznych głowicy, co jest częstą przyczyną braku wydruku mimo poprawnego działania mechanizmu drukarki. Zalecana jest wymiana głowicy, jednak koszty mogą być wysokie (około 200 PLN lub więcej), co dla tanich modeli Epson często jest nieopłacalne. Dodatkowo poruszono kwestie sprawdzenia kabli, bezpieczników oraz ewentualnego wyjęcia baterii podtrzymującej pamięć, choć w tym modelu jej nie znaleziono. Jeden z użytkowników zgłosił podobny problem z drukowaniem koloru czerwonego, gdzie tusz jest odprowadzany do pampersa, ale nie pojawia się na wydruku, co może wskazywać na częściowe zapchanie głowicy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA