Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Epson C42SX - zaschnięta głowica

cyberdevil17 27 Feb 2006 21:35 2748 14
    cyberdevil17
    Level 11  
    Witam !
    Posiadam drukarke taką jak w temacie, drukarka jest w pełni sprawna ale... no właśnie i tu jest problem. Nie była używana z 2 miesiące, wiec tusz zaschną w niej, więc kupiłem nowe Tusze (Kadridże), zainstalowaly sie poprawnie w drukarce ale niestety drukarka nie drukuje. Reaguje na komendy z komputera i jak juz ma zaczac drukowac to normalnie pobiera papier i zaczyna NIBY drukowac, wszystko wyglada tak jak by się normalnie drukowało ale niestety ani jedna kropla nie wypływa, poprostu drukuje na biało :/ A co lepsze to po kazdym takim drukowaniu tuszu ubywa na monitorze drukarki :/ Kompletnie niewiem co jest tego przyczyną. Może ktoś wie oco w tym wszystkim chodzi? Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

Moderated By kosmita:

Przenioslem z Drukarki, kserokopiarki i plotery
    Wpis dokonany w dniu: 2006-02-28 o godzinie: 08:30

KJaniczak
    Level 25  
    Poprostu zaschnoł tusz na głowicy musisz kupić specjalny preparat do rozpuszczenia tego. Ale pamiętaj kup specjalny preparat nie baw sie żadnymi rozpuszczalnikami bo ja swoją drukarke tak załatwiłem. A jak kupiłeś jakieś tanie zamienniki to może być ich wina.
    cyberdevil17
    Level 11  
    Dzięki za rade, a mógł byś mi wytłumaczyć tak bardziej w prosty sposób jak sie dobrać do tej głowicy i jak takie coś wygląda, jestem zielony z tego tematu.
    KJaniczak
    Level 25  
    Głowica w epsonach jest na spdzie "pudełka" do którego wkłada sie pojemniki z tuszem aby sie do niej dostać tak żeby można ją było zamoczyć to trzeba rozebrać drukarke ale jak naprawde nie była używana przez 2 miesiące to spróbuj włączyć czyszczenie głowic w narzędziach sterownika drukarki a jak nie pomoże po 5 razach to jutro kup sobie preparat i kapnij troche do kanalików odprowadzających tusz.
    remik80
    Level 14  
    wbrew pozorom głowice jest bardzo prosto wyciągnąć - składa sie ona z dwóch części połączonych zaczepami - tak wiec delikatnie mozesz je rozłączyć.patrząc na drukarkę głowica wysunie sie w kierunku "do siebie" taśmę należy odłączyć od płyty głównej i głowice masz na wierzchu.
    dartomis
    Level 16  
    Do czyszczenia możesz uzyć preparatu z płyt czyszczących, a jeszcze lepiej eteru ( trudno osiągalny )
    qutrit
    Level 20  
    Witam..

Z tydzien temu mialem ten sam problem:( Postapilem w ten sposob ze rozkrecilem drukarke i wyjalem cala glowice(nieco skomplikowana sprawa ,ale jakos mi sie udalo).Jak juz wyjalem to najlepszym sposobem (tak mi sie wydaje) jest ustawienie glowicy nad parą (ja ustawialem nad czajnikiem),potrzymalem pare sekund i bylo widaj jak tusz wyplynął z gowicy (w ten sopsob ja wyczyscilem),przyczyna tego sa chyba nieorginalne tusze:(.
    Jesli chodzi oto ze mimo drukowania na"bialo"ubywa tuszu,to epsony juz tak maja,zwroc uwage ze przy pojemniku z tuszem sa male plytki elektroniczne,i to one licza ilosc wydrukowanych kartek,nawet jesli nic sie nie wydrukowalo to uklad i tak liczy jakby byla wydrukowana strona.Moze sie tak zdarzyc ze w pojemniku bedzie tusz a na statusie bedzie pisac ze niema tuszu.Gdzies szerzej otym pisalo na elektrodzie.
    Oczywiscie po złozeniu drukarki ,drukuje idealnie :)

Pozdrawiam.
    cyberdevil17
    Level 11  
    Juz wyjąłem cała głowice z drukarki a z ktorej strony ma para leciec? Ze strony gdzie jest podawany tusz czy ze strony gdzie wylatuje tusz? Prosze o odpowiedz
    qutrit
    Level 20  
    Witam.

Tam gdzie wylatuje.To co wyleci zbiraj takimi paleczkami z watą ,uważaj żeby nie porysac glowicy.

Pozdrawiam.
    cyberdevil17
    Level 11  
    Zrobilem wg. wskazówek, trzymalem nad para glowice i wylecial tam jakis tusz i zbieralem go wacikiem, ale jak drukowalo na bialo tak drukuje, poprostu juz niemam sily do tej glupiej drukarki :/ Moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego tak sie dzieje ? pozdrawiam
    βonus
    Level 11  
    może styki nie łaczą lub zapiekły się gdzieś
    to chyba niema związku ale miałem coś takiego w lexmarku tylko w nim sa pojemniki razem z głowicami
    qutrit
    Level 20  
    Witam.

Jezeli zloztyles dobrze to nie ma cudow ,drukowac musi ! Przeprowadz "czyszczenie glowicy,wyrownywanie glowicy itd."Ponadto od dołu przy głowicy jest taki element do ktorego podlaczony jest wężyk węzyk jest z kolei podłączony jest do pompki-sprawdz go moze zasechł i drukarka nie jest w stanie wyrownać głowicy.A w dodatku moze sie tak zdazyc ze w ststusie bedzie pokazywal ze jest tusz a w rzeczywistosci w pojemniku moze go juz nie byc :( Wszystko przez te chip-y przy pojemnikach.

Pozdrawiam.
    cyberdevil17
    Level 11  
    Przy głowicy?? Przeciez tam niema żadnego wężyka, jest tylko po lewej stronie drukarki, jest tam jak by dołeczek i to co tak jeździ przy drukowaniu tj. głowica z kadridżami tam sie zawsze zatrzymuje. Pozatym wężyk nie jest zaschnięty. Kadridże kupiłem nowe, jeszcze nic mi nie wydrukowało a już mi pokazuje że niemam prawie czarnego tuszu :/ Dziwne to wszystko...
    qutrit
    Level 20  
    Witam.

Tak chodzi mi oto o czym pisales.Jezeli wszystko przeczysciles i zlozyles dobrze, to pozostaje jakas wada elektroniki lub jakis stykow.Ja postepowalem tak jak CI napisalem wczesniej zlozylem i jest OK.Moze jeszcze tusz nie wypelnil wszystkich tych kanalikow ?? Moze sproboj w ten sposob zeby zaznaczyc cala strone na czarno i niech drukuje,jezeli rzeczywiscie tusz jest i elektronika jest OK ,to musi zaczac drukowac.

Pozdrawiam.
    ghul
    Level 12  
    Witam,

Też się męczę z epsonem sc 685 dokładnie. Podobna zasada działania tych głowic.
    Fajny pomysł z parą czajnika :)
    Można jeszcze podgrzać płyn udrażniający ale nie więcej niż 50 stopni Celsjusza. Jutro wypróbuję. A jak to nie pomoże to strzykawka, wężyk, płyn udrażniający i może sie wypłucze.