logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ sterujący wentylatorem we wzmacniaczu audio 6xTDA7294/LM3886?

oloolo 20 Sty 2005 18:41 5304 11
REKLAMA
  • #1 1155602
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Poszukuje układ który bedzie sterował chłodzeniem (czyli wentylatorem) we wzmacniaczu audio, Jako ze zrobiłem tam 6 kanałow Przód i subwoofer 3xTDA7294 tył i srodek 3xLM3886, wszystko w jednej budzie musiałem zmniejszyc rozmiary radiatorów, Zasilacz 700W 2x38V po wyprostowaniu

Układ powinien sterowac tak aby przy niskich temp , wentylator nie chodził
    wcale , przy wzroscie temp np 50 C, załaczał sie wentylator i chodził na wolnych obrotach a nastepnie wraz ze wzrostem temp zwiekszał obroty , moze byc skokowo, full obroty przy extremalnym graniu.
    Powinien posiadac regulacje progu załaczania wentylatora , oraz histereze zeby nie szalał przy temp progowej,
    Wentyl od kompa 12V 0.26A
    Dobrze by było gdyby układ był zrobiony na elementach raczej dobrze dostepnych, bo układ z Giganta2000 z Elektora jest zrobiony na kosmicznych elementach wolałbym na stadardowych

MOze jakie linki do takich układzików
    PS. Mam problemy z podniesieniem z biurka tego bydlaka
    :smoke: :spoko:
  • REKLAMA
  • #2 1155862
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    Moje obawy budzi fakt czy tak mały wentylator poradzi sobie z chłodzeniem tego wzmacniacza? Doradzałbym najpierw wykonać próby. Wciśnij jakiś termometr(y) na radiator(y) i spróbuj ręcznie sterować obrotami tego wentyla. Będzie to egzamin dla niego czy przy maksymalnej mocy, da radę wychłodzić ten wzmacniacz. Dobrze było by to przeprowadzić w temperatyrze otaczajacego powietrza ok. 35 st. (bo czasami latem tak może być). Jako schematu do tego "termostatu" możesz użyć jakiegokolwiek wzmacniacza pradu stałego i jako czujnika - termistora. Nic gotowego nie można tutaj zaproponować bo to będzie zależało od przeprowadzonych wcześniej prób. Ja zaczałbym od poszukania odpowiedniego termistora (1 - 3 k). I sprawdzenia jego rezystancji w różnych temperaturach ( 40,50,60,70 s.tC). Oto przykładowy układ takiego regulatora obrotów. Th - tyrystor, Pr - potencjometr regulowany (podkówka) i R - należy dobrać do zakresu regulacji (np. R - 15k, Pr - 10k, Th - 1k). Tranzystory (np. T1 - BC 550C, BC 109C, BC423C, lub podobny z literk "C" i oczywiście NPN, T2 - BD *** - jakiś NPN?). M - to oczywiście wentylator (jego "plus" do "+12V" a minus do kolektora T2).
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ sterujący wentylatorem we wzmacniaczu audio 6xTDA7294/LM3886? Reg. obr. w..gif (1.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1157412
    oloolo
    Poziom 24  
    Mysle ze da rade, nie jest taki mały 11cm srednica, jesli nie da ,dam 2 wentylatorki. NIe chce zeby wentyl chodzil caly czas, bo ja ten wzmacniacz uzywam u siebie w pokoju i chodzi na razie na 4 kanalach , wiec jest tylko cieply. Chce dolozyc chlodzenie poniewaz ja ten wzmacniacz bede wypozyczał na różnego typu małe imprezy. (napewno w lecie bedzie 35C)
    Jako schematu do tego "termostatu" możesz użyć jakiegokolwiek wzmacniacza pradu stałego i jako czujnika - termistora, a czy taki szchemat moglbys rowniez zamiescic. Posiadam termostat ktory kiedys uzywalem do akwarium z mozliwoscią regulacju temp, ale to działa odwrotnie, bo przy wzroscie temp odlaczał grzałke z sieci przez przekaznik
    Jak go przerobic do wzmacniacza bez przekaznika???. A czy mozna uzyc jako czujnik trazystora lub diody??? Problem jest jeszcze taki ze 4 koncowki maja kazda oddzielny radiator, centarlny i sub ma wspolny. Razem 5 radiatorów, jak rozwiazac sprawe z czujnikami pasiłoby zeby było ich rowniez 5.

Zamieszczam schemat termostatu do akwarium moze uda sie usunac przekaznik i odwrocic jego prace.
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ sterujący wentylatorem we wzmacniaczu audio 6xTDA7294/LM3886? J21-schemat.gif (9.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1157531
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Preskaler, oczywiście miałeś na myśli TERMISTOR a nie tyrystor jeśli chodzi o element oznaczony na schemacie Th?
  • Pomocny post
    #5 1158747
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    Dzięki "KB" za wyłapanie "chochlika"! Cały czas pisałem oczywiście o termistorze a w oipsie przyplatał się jakiś tyrystor? "Oloolo" wzmacniacz pradu stałego to jest wykonany właśnie na tych dwóch tranzystorach (nie ma kondensatorów oddzielajacych składowa stala). W tym Twoim termostacie akwariowym można wymienić przekażnik na taki, który ma zwarte styki w stanie spoczynku i rozwieraja się w momencie przycignięcia kotwiczki, tylko wentylator będzie miał dwie pozycje, właczony - wyłaczony. Ten moj schemat umożliwia takie ustawienie "peer-ka", że wentyl będzie przy niższej temperaturze kręcił się wolniej a po wzroście - szybciej.
  • #6 1159116
    oloolo
    Poziom 24  
    Wiem o tym ze mozna wymienic przekaznik ale ja nie chce przekaznika, tylko przerobke na tranzystor, bo przekaźnik moze robić zakłocenia w momencie zalacznia styków,
    A moze wystarczy zmienić termistor na taki co działa w drugą strone
    Chyba jednak zrobie wentylator na termostacie bo i tak przy pełnej mocy wzmaka wentylatora nie bedzie przecież słychać

W kazdym razie dzięki

Gdyby ktoś miał jeszcze jakies schemaciki moze zrobic dobry uczynek i wrzucić tutaj
  • #7 1159270
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Spróbuj coś takiego.
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ sterujący wentylatorem we wzmacniaczu audio 6xTDA7294/LM3886? Sterownik wentylatora do PC.jpg (21.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 1160754
    oloolo
    Poziom 24  
    Nie moge zamiast bo bedzie to tak działało ze wentyl bedzie chodził na zimnych radiatorach a po wzroscie temp bedzie sie wyłaczał.

Termostat działa tak ze kiedy opada temp on zalacza przekaznik
  • #10 1162236
    Teslacoil
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam. Ja proponuję nieco inaczej. Sygnał wyjściowy niech steruje wentem. jak duży to went kręci, jest wtedy głośno i go nie słychać. Sciszasz, to się wyłącza. Jeśli po "czadowaniu" ściszysz (wentylator off) to radiatory ostygną bo w kostkach są układy za to odpowiedzialne (większa temperatura-mniejszy prąd spoczynkowy).Układzik do tego będzie przecież banalny.

pozdro
  • #11 1162776
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 682
    Zobacz sobie w jak prosty sposób rozwiazano to w tym wzmaku który zamieszczam.
    Załączniki:
    • SCH Ampli 7-M.pdf (62.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu sterującego wentylatorem chłodzącym wzmacniacz audio z sześcioma końcówkami mocy (3xTDA7294 na przód i subwoofer oraz 3xLM3886 na tył i środek) zasilanym z zasilacza 700W 2x38V. Układ ma zapewniać bezgłośną pracę wentylatora przy niskich temperaturach, uruchamianie wentylatora od około 50°C na niskich obrotach oraz stopniowe zwiększanie prędkości wraz ze wzrostem temperatury, z regulacją progu załączania i histerezą zapobiegającą częstemu włączaniu i wyłączaniu. Proponowane rozwiązania opierają się na termistorach jako czujnikach temperatury, wzmacniaczach prądu stałego i tranzystorach zamiast przekaźników, aby uniknąć zakłóceń. Dyskutowano o zastosowaniu termostatów akwariowych przerobionych na sterowanie tranzystorowe oraz o konieczności testów chłodzenia wentylatorem 12V 0,26A o średnicy 11 cm, ewentualnie z dwoma wentylatorami. Wskazano na potrzebę doboru termistorów o odpowiedniej rezystancji i charakterystyce temperaturowej oraz na możliwość stosowania kilku czujników dla różnych radiatorów. Podano linki do prostych schematów regulatorów obrotów wentylatorów, które można dostosować do wymagań użytkownika. Wskazano także na możliwość sterowania wentylatorem w zależności od głośności wzmacniacza, co wpływa na jego pracę i chłodzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA