logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NDN 988 - Opinie o zestawie, odsysaczu i dyszy gorącego powietrza

JACEKSZ 07 Mar 2003 09:58 3593 5
  • #1 118157
    JACEKSZ
    Poziom 14  
    WITAM

Zastanawiam się nad zakupem zestawu 988 oferowanego przez NDN
    Proszę o opinie, czy ktoś używa tego zestawu ?
    Jak działa odszysacz i dysza gorącego powietrza, jak z trwałością ?

Jacek
  • #2 118764
    Zbyszek Z
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Używam zestaw od 4lat .Sprawuje się super . Jedyna wada to końcówki do odsysacza ,wymieniłem 4 sztuki .Pękają.
    Zbyszek Z
  • #3 119908
    JACEKSZ
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedz
    A jak dmuchawa gorącego powierza ?
  • #4 119909
    RSmod
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A ja nie polecam. Mam taki od pół roku i oczywiście nie nawala, ale sama jakość wykonania jest taka sobie. Rozlutownica to po prostu prowizorka.
    Gdyby to kosztowało mniej niż 1000zł to może byłoby warte swojej ceny.
    Lutownica - tanie groty kupisz w Biallu (chyba po 8 zł), jest w miarę wygodna, rączka się nie grzeje, grot osiąga lutowalną temperaturę w ok. 30s i co najlepsze - grzałka z grotem jest jedną z krótszych jakie widziałem (przydatne jak lutujesz SMD i trzęsa Ci się ręce). Kijowe jest to że grot wchodzi BARDZO luźno na grzałkę, w związku z tym nie najlepiej się z nim styka, obawiam się że tylko czołem - kółko o średnicy 3mm. Stabilizacja temperatury przez to nie jest rewelacyjna. Czuć to od razu przy lutowaniu ścieżek grubszych niż 50mils.
    Rozlutownica - jak wspomniałem, prowizorka, jeśli możesz to w sklepie ją rozbierz na części i pooglądaj. Kolega też ma taką i choć nie wiem jak to możliwe, już 2 razy wymieniał grzałkę (czy całą rączkę) bo się wygięła. Podciśnienie pompy jest przyzwoite - do kilku cm Hg, ale wydajność kiepska. Dużej dziury raczej nie odessasz do czysta, a o SMD zapomnij.
    Trzeba często czyścić, bo cyna lubi się zbierać nie tam, gdzie tego chciał producent i wtedy pozostaje tylko odkręcić grzałkę.
    Stacja - duża i ciężka. Z kablem zasilającym z tyłu wystaje trochę na półce 25cm.
    Kończąc te wypociny wspomnę o miłym prezencie, jaki dostałem przy zakupie u Sosnowieckiego dilera NDN - zestaw pincet, wiórkowy czyścik grotów i stojak na cynę.

Z drugiej strony każdy inny sprzęt tego typu będzie kosztował 4-40 razy więcej.

R.
  • #5 4843524
    jspr
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Na wstępie pytanie. gorące powietrze po włączeniu pracuje przez jakieś dwie minutu. po czym wyłącza sie. pewnie jakieś zabezpieczenie. czy ktoś zna jakiś sposób na to. bo wylutowanie jakiegoś procesora na dwie, trzy raty mnie po prostu drażni.
    Ja dostałem taką w prezencia. uzywam ponad cztery lata. można tym pracowac. jak wspominali moi przedmówcy lutownica bardzo dobra, rozlutownica dość kiepska, ale po jakimś czasie można wypracować jakąś metodę pracy.
  • #6 4843722
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    -co się wyłącza?
    -ta stacja to proste urządzenie:
    -pompka, kawałek elektroniki, obudowa i wymienne "rączki"
    jeśli rozlutowniaca działa i nic się wyłącza to stacja jest dobra a uszkodzenia należy szukać w samej rącze od gorącego powietrza
    -osobiście jako HOT AIR wolę AOYUE (nawet najtańsza lepiej się sprawdza niż ta z Xytronica )
REKLAMA