Witajcie moi drodzy
W tym temacie przedstawię dość popularną i tanią lutownicę kolbową z regulacją temperatury (a właściwie mocy) na triaku. Jest to lutownica z której dużo korzystam, właściwie to od kilku lat i polecam ją początkującym. Poniżej szczegóły.
Zakup lutownicy
Lutownica ta jest bardzo popularna, można ją kupić w wielu sklepach online. Czasem występuje pod nazwą UYUE 301D (60W):
Niektórzy sprzedają ją bez podawania żadnej nazwy, ale charakterystyczna gałka regulacji temperatury pozwala ją łatwo rozpoznać:
Lutownica ta ma różne ceny, ale z reguły jest po około 8$ czyli 30 zł.
Można też bardzo łatwo dokupić do niej groty. Kompatybilna z nią jest seria 900M:
Te groty bywają dostępne pod nazwą 5Pcs 900M-T-B Soldering Solder Iron Tips for 936/937/938/969 Soldering Rework:
Koszt grotów powyżej: (1.77+0.55)$ za 5 sztuk czyli około 9zł.
Są też oczywiście zestawy grotów różnego typu:
Moje lutownice
By nie być gołosłownym pokażę tutaj, że rzeczywiście te lutownice mam i z nich korzystam:
Ta niebieska ma kilka lat i mam wrażenie, że lekko pogorszyło się jej mocowanie grotu ale to tylko lekko odczuwam przy SMD (pewnie wystarczy go dokręcić/poprawić). Ta niebieska ma diodę LED informującą o tym, że pracuje.
Ta czerwona jest nowa i nie posiada diody LED mówiącej o tym, że jest włączona - to duży minus.
To właśnie tymi lutownicami nawet byłem w stanie lutować płytki SMD (mimo słabego wzroku):
Lutownica ta (dzięki regulacji mocy) radzi sobie zarówno ze zwykłym spoiwem Sn60Pb40 jak i bezołowiowym Sn99Cu1:
Jej regulacja temperatury jest prymitywna, ale działa. Moim zdaniem zakup lutownicy nie dającej żadnej kontroli nad swoją mocą/temperaturą nie ma żadnego sensu. Sam się kiedyś (w czasach początku nauki) też o tym przekonałem np. poprzez przegrzewanie pola lutowniczego na płytce (na skutek czego jest nawet w stanie te pole odpaść).
Wnętrze lutownicy
Teraz jeszcze pora zajrzeć do środka. Coś tam musi być, skoro da się regulować temperaturę/moc:
Najpierw wykręcamy nakrętkę i ściągamy grot:
Potem zdejmujemy gumowy kapturek:
Potem odkręcamy plastikową nakrętkę z przodu lutownicy:
Potem ściągamy gumową ochronę dla przewodu (wsunięta jest na ścisk):
Wnętrze lutownicy (wysuwa się je od przodu):
Płytka podpisana jest APD931-SMD-V2:
Przyjrzyjmy się bliżej - potencjometr i rezystor o kodzie 564 (560kΩ), pady pod L (live) i N (neutral; od spodu przylutowane przewody) i nieużywany pad pod G (ground):
Obok:
Dioda LED świecąca gdy lutownica jest podłączona, dioda Zenera Z1:
No i serce układu - triak BT136S NXP 600E w obudowie SOT428 (DPAK):
Kilka informacji na jego temat:
Pełna nota katalogowa:
Schemat
Chciałem tutaj narysować jej schemat, ale widzę, że już ktoś to zrobił, więc tylko zacytuję materiał z sieci:
Cytat:
Źródło: http://ixbt.photo/?id=photo:1279675
Trochę informacji można o niej znaleźć w Google pod hasłem APD931-SMD-V2.
Podsumowanie
Z tej lutownicy korzystam od kilku lat i jestem zadowolony. Jest bardzo tania, a spełnia dobrze swoją rolę.
Trzeba tu zwrócić uwagę na to, że w zasadzie ta lutownica nie ma regulacji temperatury, lecz ma regulację mocy (nie mierzy temperatury grotu, tylko reguluje moc na triaku), ale raczej tego można było się spodziewać za tą cenę.
Samą lutownicę można dostać za nawet 25 zł, a wliczając dodatkowy zestaw grotów wychodzi 35 zł.
Lutownica ta ma następujące plusy:
+ lekka i poręczna
+ tania
+ nie do zajechania (kolbówki z polskich sklepów szybciej się psują)
+ prosta regulacja temperatury (a właściwie mocy), a działa
+ groty do niej też są łatwodostępne i tanie
Minusy:
- mam wrażenie, że te groty do niej są bardzo słabej jakości, szybko się zużywają
- niektóre wersje tej lutownicy nie mają diody świadczącej o podłączeniu jej do sieci
Zapraszam do dyskusji - czy macie jakieś doświadczenia z tą lutownicą? Czy uważacie, że jest warta swojej ceny, czy znacie inne lepsze alternatywy w tych widełkach cenowych (25zł do 30zł z darmową przesyłką)?
PS: W sprzedaży istnieje też jej mocniejsza wersja, podobno 80W, już z cyfrowym wyświetlaczem, ale jej nie testowałem.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.