logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać cenne dane z uszkodzonego dysku laptopa?

crazyg 09 Sie 2012 14:01 4419 9
REKLAMA
  • #1 11190892
    crazyg
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam,
    Po pewnym zamknieciu klapy laptopa dysk przestal poprawnie dzialac. Kupilem przejściówkę i podlaczylem go do drugiego laptopa. Widzi dyski ale skopiowac moge naprawde niewiele. Niestety dane tambsa dosyc cenne dla mnie stad pytanie od czego zaczac odzyskiwanie. Z tego co czytalem to chyba niepotrzebnie puściłem naprawe bad sectorow pod windows 7. Wirusa nie ma. Laptop do którego podłączyłem ma wiekszy dysk.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 11192165
    crazyg
    Poziom 9  
    Poniżej zrzuty z CDI. Co robić dalej i jak sprawa wygląda?

• REKLAMA
  • #5 11192289
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Dysk jest uszkodzony. Żeby odzyskać z niego dane najpierw zrób kopię posektorową. Poradnik masz na elektrodzie.
  • #6 11192984
    crazyg
    Poziom 9  
    Mam problem znaleźć czym tą kopię zrobić. Testdiskiem?
    Druga sprawa co potem?

3cia sprawa. Czy to coś przeszkadza, że kopię będę robić na dysk o większej pojemności ale tylko z jedną partycją z windowsem i danymi?

Doczytałem. Robie pod windowsem DMDE kopie do pliku. Co potem? Niestety chyba troche CRC błędów jest.

Update: po nocy poszło 1%, same CRC. Wyłączyłem i robie jeszcze raz tylko partycję z danymi.
  • #7 11198112
    crazyg
    Poziom 9  
    Ściągneło 35% i coś zaczeło nawalać i musiałem przerwać. Do tych 35% szło ponad 18h.

Jest sens to ciągnąć jeśli ma iść kilka dni czy ilość CRC za bardzo zniszczy dane?

Jak będę mieć kopie to jak naprawiać te dane?

Da się jakoś zrobić kopię posektorową konkretnych folderów?

Jeśli wchodzę na dysk to mogę z niego coś usunąć czy lepiej nic nie ruszać? Usunąłbym filmy i muzykę żeby szybciej poszło.
  • REKLAMA
  • #8 11200151
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Nie wiem jak Ci doradzić. Czasami podczas odczytu takiego dysku pada głowica. Ale kopia posektorowa (i odzyskiwanie z kopii, która będzie się znajdować na sprawnym nośniku, czyli takim, w którym próby odzyskiwania danych mają sens i nie ma niebezpieczeństwa, że nośnik nagle padnie) jest jedyną alternatywą. Rozumiem, że uszkodzony dysk jest podpięty bezpośrednio do płyty głównej? To co nie dało się odczytać właściwie jest utracone. Możesz jeszcze utworzyć drugi plik - kopię, z zaznaczeniem kopii wstecznej - być może część sektorów, których nie udało się skopiować, uda się to z tą opcją.
  • #9 11200509
    crazyg
    Poziom 9  
    Puściłem jeszcze raz kopiowanie i jest 35% od wczoraj wieczór. Może tym razem nic nie padnie po drodze. Jeśli dysk to zniesie to puszczę wsteczną kopię.
    Czym te pliki odzyskiwać po zrobieniu kopii? DMDE 2.4.4 ma jakieś ograniczenia na tylko zaznaczone pliki a ja mam do odzyskania dużo albumów ze zdjęciami.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z uszkodzonym dyskiem laptopa, który przestał działać po zamknięciu klapy. Po podłączeniu dysku do innego laptopa, udało się zobaczyć jego zawartość, ale kopiowanie danych jest ograniczone. Użytkownik zainstalował oprogramowanie do naprawy bad sektorów, co mogło pogorszyć sytuację. W odpowiedziach sugerowane są różne metody odzyskiwania danych, w tym użycie programów takich jak TestDisk i DMDE do wykonania kopii posektorowej. Użytkownik ma trudności z kopiowaniem danych z uszkodzonego dysku, a także zrozumieniem, jak postępować w przypadku błędów CRC. Wskazówki obejmują unikanie zapisywania na uszkodzonym dysku oraz wykonanie kopii na sprawnym nośniku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA